Sidor

måndag 21 oktober 2013

Vad är sant om grekisk sjukvård?

Igår skrev jag om den rosa månaden. Jag skrev också att jag höll ett litet anförande på konferensen i Thessaloniki som handlade om att jag valde att stanna kvar i Grekland när jag blev sjuk och att jag i stort sett är nöjd med den vård jag fått. Och detta trots krisen.
Visst, det finns problem inom vården. Visst, det sker en mycket snabb nedrustning just nu som måste stoppas innan det är för sent. Och troligen är det sant att det på en del sjukhus råder brist på en del material (och helt säkert på personal).
MEN, jag blir irriterad när jag läser Alexandra Pascalidous bok "Kaos. Ett grekiskt krislexikon" (Atlas) och hon slänger sej med generaliserande uppgifter om att ingenting fungerar och att hela sjukvårdssystemet är helt kaputt. Några exempel:

Hon skriver: "Efter den maratonslakt vården utsatts för - över 40 procent av sjukvårdsbudgetarna - råder numera akut brist på sprutor, plasthandskar, mediciner, bandage,  bomull, kanyler och vårdpersonal". Lite längre ner står det "Cancerpatienter har inte råd med cellgifter". Och sen berättar hon om en släkting i byn som dött och som gav upp "efter tre timmars bilfärd till sjukhuset och och vädjan om vård, eller snarare vanvård. Hon tvingades åka till Bulgarien för att köpa cellgifter och till slut orkade hon inte längre".

Varför känner jag inte igen mej? Lever jag i en annan värld?? Förra veckan när jag var hos min onkolog på ett av de största statliga sjukhusen i Thessaloniki, frågade jag doktorn rakt ut om det stämmer att det saknas material som bomull och sprutor. Nej, svarade hon, vi har ingen brist på sådant, de enda brister vi har är vissa mediciner i sjukhusapoteket. I såna fall får patienten åka till vårdcentralen IKA istället för att få sin medicin.

Pascalidou skriver att cancerpatienter inte har råd med cellgifter eller tvingas åka till Bulgarien. Det låter ju förfärligt, om det nu vore sant. Enligt uppgifter som jag fått från både läkare och ordföranden i bröstcancerföreningen Alma Zois som jag intervjuat, så nekas ingen cancersjuk person vård på ett statligt sjukhus, oavsett om han eller hon har försäkring. Och all vård och alla cellgifter är gratis!! Har själv inte betalat en enda euro för mina cancermediciner. Det är till och med så att den som har cancer slipper betala besökskostnaden på 5 euro.
När det gäller "fakelakia" då? De mutor i små kuvert som alla vet måste till och som Pascalidou själv gett? Hon skriver om  "de ringlande köerna av patienter som hade sitt nödvändiga fakelaki i fickan för en gynnsammare behandling". Visst, mutorna finns och har funnits i alla år. Ibland kräver läkaren extra betalt, men ibland är det patienten själv som tror att han måste ge en extra summa. Men för egen del har jag under alla dessa år aldrig träffat på en enda läkare som krävt betalning under bordet och jag har aldrig gett någon muta, i något sammanhang. Däremot är det ganska vanligt att vissa privatläkare struntar i att ge kvitto på besöksavgiften (som kan vara allt mellan 20 och 70 euro). Men tack vare att skatteverket börjat jaga skattefuskare får man numera nästan alltid kvitto - i alla fall om man ber om det.

Det här är inget försök att släta över och säga att allt fungerar utan problem inom vården (för var gör den det?). Men det här är MIN erfarenhet och den är också sann! Man bör kritisera det som inte fungerar och tyvärr är det mycket som blivit sämre de senaste åren, men det är tråkigt när Pascalidous svepande och hårt skruvade formuleringar blir till den ENDA sanningen. En sanning som visserligen säljer bra i svensk press, men som inte ger hela bilden.


16 kommentarer:

anitaskreta sa...

Vad skönt att höra din syn på den statliga sjukvården!! Jag har själv inte haft behov av att göra operation el dyl där annat än att vi har varit in "akut" nån gång och då har det fungerat trots ett litet "kaos" som alltid råder där. Jag har heller aldrig råkat ut för "fakelaki" men självklart hört massor om det.

Anonym sa...

Fakelakia tror jag är lite kulturellt betingat här. Man upplever att man bör lämna ett fakelaki, men jag har svårt att tro att många läkare - särskilt i den yngre generationen - skulle kräva ett. Sjukhusen är inte lika uppdaterade som de svenska, helt klart, och är man ensam på sjukhuset känns det som att man är oerhört utsatt, även om personalen jobbar på så mycket de bara kan. I Sverige är sjukhusen högteknologiska, rymliga och lugna i jämförelse, men på akuten får man ofta vänta i många, många timmar innan ens en sköterska tittar på en, sedan slussas man runt på ett makalöst sätt. Känns inte så flott det heller tycker jag. Det är i alla fall min upplevelse. Tycker att Pascalidous beskrivning låter mycket överdriven. Men visst skulle en omorganisering i sjukvårdssystemet sitta fint...

Anonym sa...

om det är så att den statliga sjukvården i Grekland fungerar- varför säger och beskriver greker i Grekland att vården och läkare är dåliga,att ingenting fungerar,att man behöver en massa pengar för att betala läkare.Det har jag hört från greker i Grekland när jag periodvis bodde där.Själv besökte jag ett par gånger privat läkare och det var dyrt.

Grekland nu sa...

Anutaskreta - Ja, jag tycker det blir för ensidigt när alla av gammal vana säger att ingenting fungerar. Men det är alltid en bättre nyhet att ingenting fungerar!
Josmammaliv - Ang mutor så tror jag som du, det är en vana som sitter i sen många många år, och ofta är det patienten själv som lämnar, utan att det krävs av någon läkare. Problem finns överallt inom vården - även i Sverige, och alla har sin egen erfarenhet. Och visst behövs en omorganisering och upprustining - inte nedrustning...
Anonym - Det är så lätt att säga att allt är dåligt och att ingenting fungerar, och ibland kan det räcka med att man haft "otur" en gång för att det ska bli till en sanning som gäller överallt. Såna historier kan du höra även ang den svenska sjukvården. Som sagt, det här är min erfarenhet under mina 20 år i landet och under sex år då jag besökt läkare och sjukhus nästan varje månad. Privatläkare är dyra, det håller jag med om, men det är de väl även i andra länder?

Uffe sa...

Det är mycket intressant att läsa. Jag har själv varit i den grekiska sjukvården och de har räddat livet på mig. Kanske inte lika flashigt som på Karolinska eller liknande. Men insatserna fungerade och jag överlevde. Att det sedan är stora skillnader i själva vården i och med detta att man måste ha anhöriga eller själv betala för nattvak och liknande är det nog inte många svenskar som känner till. Jag tror inte sjukvården upphör över en natt och visst kan det saknas vissa saker där, men det gör det även här i Sverige. Det är inte så perfekt alltid. Jag tycker Alexandras bok generaliserar allt för mycket som om hon skulle sitta på lösningen till alla problem. Det är tur vi har sådana som du på plats som kan ge en reellare bild av verkligheten. Jag besitter inte någon universallösning på Greklands problem, men korruptionen måste stävjas och där försöka få folk att förstå detta med att betala skatt som ska gå till allas välfärd. Inte bara de som har mest och vill ha mera. Jag har sett detta nu i snart 40 år och förändringar tar mycket lång tid. Sedan är ju människorna på Kreta helt fantastiska i sitt sätt att vara och gästfriheten är extrem.
Det här var lite ur mina tankar.

/Ulf

Monica Pizanias sa...

Helt enig med Inga-Britt! Våra erfarenheter är sådana, att jag lika gärna söker vård här, som i Sverige.

Lokalerna är inte så bra, personalen är otillräcklig, men man behöver sällan vänta för att få träffa läkare.

Som anhörig får man göra biträdesjobb och springa till IKA och sånt, för det finns knappt personal till basalvården.

Jag jobbade inom sjukvården alla mina verksamma år i Sverige och skulle kunna kritisera mycket där, kanske mest slöseri med resurser och för mycket tjafs med ideliga omorganisationer som inte ledde till något vettigt resultat.

När man blir allvarligt sjuk är det hur viktigt som helst med gott bemötande, inte bara modern teknik.


Försäkringskassornas organisationer är ett sorgligt kapitel och här behöves verkligen omorganisation, men vilket otacksamt uppdrag!


Lönerna är ett skämt och det är inte att undra på att unga läkare flyttar till andra länder. Detta till trots har jag gott förtroende för den personal jag träffar här, har aldrig betalt "fakelo".

Lika fullt är jag rimligt nöjd med vården här.

Anonym sa...

Skönt att läsa dessa åsikter! Har ingen erfarenhet vare sig av sjukvård i Grekland eller Sverige, men i Finland, där jag bor, är det sparprogram efter sparprogram på gång inom den offentliga sjukvården, t.o.m. så att personalen ska vara lediga utan lön en viss tid. Hur inverkar detta på köerna tro? Och den privata vården är för dyr om man inte är välbärgad. Så inte är det så bra med välfärden här uppe heller!
h. Inga-Britt

M sa...

Gud vad skönt att läsa att du på de stora hela verkar vara nöjd med din vård! Som flera andra har sagt redan så är vård inte bara avancerad teknologi utan också personligt bemötande och medmänsklighet (saker som man i regel inte kan köpa eller organisera sig till). Men visst behöver Grekland sjukvårdsreformer. Jag undrar vad Pascalidou själv anser om sina uttalanden och vad hon vill att de skall ha för effekt. Jag blir så illa berörd av den typen av överdriven misär, och lögner som inte ens är trovärdiga retar mig! MVH, M

Grekland nu sa...

Uffe - Oj, vilken dramatisk erfarenhet du har av grekisk sjukvård! Jodå, nog fungerar den för det mesta och ibland faktiskt lite smidigare än den svenska. Men som sagt, förändringar tar tid och det finns mycket att göra. Det är bara att hoppas att man inte kör den i botten för långt innan det kan vända uppåt!
Monica - Skönt att höra att du har liknande erfarenheter! Och visst är det så att man själv som anhörig får fixa en hel del, men det gör man väl gärna om det gäller en nära anhörig. Och som du säger, tyvärr är lönerna urusla, de borde vara högra för att behålla de unga duktiga doktorerna!
Inga-Britt - Jodå, visst är det gott om sparprogram i Skandinavien också, det mesta handlar om ekonomi verkar det som.
M - Ja visst behövs reformer! Det är bara att hoppas att krisen kan leda till att onödiga saker rensas bort, korruptionen minskar men att vårdens kvalitet behålls! Och Pascalidou själv tror väl antagligen att allt hon skriver är sant och ger en rättivs bild av verkligheten. Att hon sen kryddar sin berättelse med överdrifter hör till hennes form av sensationsjournalistik, tyvärr.

Steve sa...

Det är skönt att läsa hur du upplever och beskriver din verklighet i motsats till de Greklandskännare som tenderar beskriva allt med orden KAOS och KRIS. Men, som du påpekar, eländesbeskrivningar säljer förstås bättre.

Susanne sa...

Jag känner flera personer som faktiskt blivit räddade till livet på sjukhus här på Rhodos, och de är alla mycket nöjda med den vård de fick! Bra att få höra din syn på saken.

Grekland nu sa...

Steve - Ja, ibland blir jag så trött på dessa ord! Visst är det mycket som är fel och galet, men det finns också mycket som faktiskt fungerar bra och är ungefär som vanligt. Och det bör lyftas fram då och då.
Susanne - Skönt att höra att din erfarenhet också är bra!

Anonym sa...

Alla jag talat med säger också att man helt bra kan klara sig utan fakelakia. Fast när svärmors mamma skulle operera sig på halsen hälsade läkaren att han fixar ärret vackrare om hon betalar... Sedan är det helt otroliga insider-historier från grekiska sjukhus, men inte så att patienter skulle riskeras p.g.a det utan mest att det kunde vara mycket bättre med de pengar och den mängd anställda de har. Och man ska inte glömma att sjukhusen nog fortfarande lär vara mycket bättre än för några årtionden sedan.

Anonym sa...

Hej!
Läs en krönika här apropå pascalidous bok.

http://www.expressen.se/kultur/ett-svek-mot-grekland-1/

Hälsningar,
Stelios

Grekland nu sa...

Anonym - jo, nog finns det en hel del som skulle kunna bli bättre och mer effektivt! Men som sagt, ofta fungerar det bra trots brist på tjusiga lokaler eller senaste tekniken.
Steglits - tusen tack för det tipset ! Skönt att få läsa en artikel som inte är okritiskt positiv till böckerna - och som har kunskapen att påpeka felaktigheterna!

rylle sa...

Katastrof åk alldrig dit en god vän till mig skadade sig i en trafikolycka vården var katastrof bemötandet var hemskt det värsta vi varit med om kunskapsknivån var låg vården dålig akta er för att åka dit rylle