
Vinnarna är utsedda i min lilla frukttävling!! Är imponerad av era kunskaper, måste jag säga, för innan jag flyttade till Grekland kände jag inte till den här frukten. Rätt svar är alltså kvitten, eller kydoni (κυδώνι) på grekiska. And the winner is...Simela och Simone! Eftersom en svarat på grekiska och en på svenska så är det väl inte mer än rätt att ni vinner båda två...Även ni som skrivit direkt till mej var duktiga, ni får tröstpris.
Kvitten heter alltså Cydonia oblonga på latin och släktnamnet lär kunna härledas till Kreta och den antika staden Kydonia, numera Chania. Romarna kallade visst kvitten för "äpplen från Kydon".
Här i Grekland steker man ofta kvitten i ugnen och därför ska ni få ett sånt recept här. Marmelad har jag aldrig prövat att göra, men det låter inte så dumt, kanske jag prövar nån dag. Det värsta med den här frukten är att den är så vanvettigt hård och jobbig att skära! Annars är inte receptet svårt.
Ugnsstekt kvitten med vispgrädde
Tvätta frukterna väl så att skalet blir blankt och fint (receptet är för fyra frukter). Skär varje frukt i fyra delar och ta bort kärnhuset (men släng det inte). Lägg fruktbitarna i en ugnsfast form och täck med ca 2,5 dl socker, lite kanel och nejlika. Under tiden kokar man kärnhusen, tillsammans med kärnor och allt, i ett par dl vatten i en kastrull ca 15 minuter. Sila sen bort kärnor och skal och häll vätskan över frukterna. (Ett annat alternativ är att istället hälla på 2-3 dl rött vin) .Sätt in formen i 150 graders ugn, täck med aluminiumfolie ca 30 minuter. Fortsätt att stek en halvtimme till utan folie så att frukten blir rosa till färgen. Lägg upp på serveringsfat och häll över den ”sås” som bildats i formen. Serveras lätt ljummen med vispad grädde!
Lovar att det blir ugnsstekt kvitten till efterrätt när ni kommer till Naousa, Simone och Simela (och alla ni andra...)!
Andra bloggar om: kvitten, frukt, Chania