lördag 31 maj 2008
Vindolmar och små skor...
Nu är det vindolmarnas tid. Plockade igår vinblad hos en granne och idag gjorde jag små vindolmar med ris (δολμαδάκια), som tilltugg till huvudrätten som bestod av köttfärsfyllda auberginer - "små skor" (παπουτσάκια) som de heter på grekiska...
Hur man gör? Mycket enkelt. Man tvättar först bladen och kokar dom högst ett par minuter i vatten. Sen låter man dom torka på en handduk. Sen är det dags för fyllningen. Finns nog olika recept på detta, men jag fräste färsk lök, persilja och dill i olja, sen tillsatte jag ris och vatten och kryddor efter behag som sen fick koka tills riset var nästan klart och vattnet kokat in.
Och sen är det bara att lägga en klick fyllning på varje blad och forma till små paket. Dessa paket läggs i en låg kastrull, man häller på vatten så det täcker (man kan sen lägga en tallrik på dom så dom inte öppnar sej), och sen får det småkoka tills vattnet kokat in och riset är mjukt. Det är gott att pressa lite citron över också. Mums...
Καλή όρεξη! Smaklig måltid!
PS. Imorron söndag kommer Svenska Dagbladet att ha ett reportage på nätet ( och i pappersupplagan) om utlandssvenskar. Tror att jag kommer att finnas med på ett hörn i nätupplagan. Ni kan ju kolla om ni vill...
Andra bloggar om: mat, vinblad, vindolmar, grekisk mat, Grekland
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Mmm, gott! Har aldrig provat på att göra det själv, men om jag ser några vinblad ska jag kanske försöka. Det är ju så gott!
Just det, SvD i dag! Var inne där men såg inte till någon artikel om utlandssvenskar. Ska in och spana en gång till. Kan ju hända att det kommer först under förmiddagen. Hoppas du är med!
Ja det är värt att pröva att göra dolmar, det blev riktigt gott.
Reportaget kom in nån gång på fm, själv kollade jag också alldeles för tidigt, nyfiken som jag var...
Vi har en vinstock på vår södervägg som växer så det knakar. Inte visste jag att man kunde äta bladen också förutom druvorna.
Receptet är något för Mirren att ta efter som 1)är mycket intresserade av matlagning 2)är vegetarian. Ska ge henne receptet när hon kommer och hälsar på.
Man ska plocka bladen när de kommer på våren eller försommaren, sen är det bara att ge sej i kast med receptet.
Skicka en kommentar