Sidor

onsdag 8 oktober 2008

Brittsommar på grekiska


Kan inte riktigt smälta att våra gäster från Sverige förra veckan hade sån otur med vädret...nu borde de vara här!! Vi har just nu brittsommar, med temperaturer på 23-25 gr i skuggan på dagarna och klar och fin luft. Perfekt.

Läste just i Wikipedia om uttrycket brittsommar. Ofta använder man ju ord och uttryck utan att riktigt veta vad de betyder eller kommer ifrån. Och brittsommar det betyder "en ovanligt varm period med temperaturer över 20 grader som infaller efter kyligt väder under höstens inledning" (exakt, kunde inte sagt det bättre själv!) Dessa varma dagar infaller ofta i början av oktober, dvs kring den 7 oktober då Birgitta har namnsdag. Alltså måste man ju då kunna säga att vi nu har grekisk brittsommar (även om jag inte tror att grekerna har ett speciellt namn för dessa dagar, de har istället sina alkionides-dagar i januari).

I vilket fall som helst så har mina balkongblommor fått nytt liv av solen och kommit in i en andra andning. Satt just på balkongen och drack förmiddagskaffe, bland påsar med äpplen, plommon, kvitten och valnötter och njöt av de rosalila blommorna. Men häromdagen förstod jag att dessa blommor som jag alltid kallat för pelargoner på svenska kanske egentligen heter nåt annat! Grekerna kallar dem för μολόχα, vilket direkt översatt betyder malva. Hm, är det nån kunnig person som kan säga mej vad jag egentligen har i mina balkonglådor??

Nu måste jag slita mej från datorn för jag ska göra tzatziki och kycklingfilé i kokosmjölk.

Andra bloggar om: , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kalimera!
Jag har alltid sagt att man ska resa till Grekland i oktober.
Underbart härligt ser det ut, precis lagom.
Pelargonen...en malva , det måste jag kolla med pelargonia sällskapet.
Jag missade kvitten. (Jobbade natten där) Vi har kvitten utanför skolan här, men inte så stora som Du har i bilden. Dom som gör ngt av dessa frukter gör marmalad.
kokosmjölk med tzatziki, ny erfarenhet.....hmmmm.
Här är det fint men inte så varmt.
Ha en go vecka och njut av det fina Du har......
m a k i
PS. torka äpplen, det är gott chips.

Grekland nu sa...

Vet inte om du kollat med pelargoniasällskapet, men jag har kollat bladen lite noggrannare och är nästan säker på att det är pelargoner jag har. Men varför de på grekiska kallas för moloxa, som översätts till malva, det begriper jag fortfarande inte.
Och du, det där jag skrev om kokosmjölk och tzatziki, det lät nog lite konstigt...kokosmjölken använder jag alltså i kycklingrätten, tzatzikin gör jag separat. Att blanda dem båda skulle nog smaka blä...
Och tack för tipset om att torka äpplen!