Sidor

fredag 5 december 2008

Kokbokens plats i mitt liv





Jaha, så var det fredag igen. Jag börjar misstänka att nån har mixtrat med almanackan och lagt in minst två fredagar i veckan för jag tycker de kommer så ofta... I vilket fall som helst, så är det nu Mia som hittat på teman för december och dagens tema är KOKBÖCKER.

Vad betyder kokböcker för mej då? Tja, för det första måste jag väl då genast erkänna att jag inte är särskilt förtjust i att laga mat, mest gör jag det för att jag måste. Och det betyder att jag inte experimenterar särskilt mycket vid spisen heller, det blir ofta det gamla vanliga, inkörda (var det nån som hörde en instämmande suck från övriga familjen...?).

Och eftersom min fantasi i köket är synnerligen bristfällig, så har det blivit så att jag i mitt liv använt kokböcker ganska mycket. För nåt måste man ju laga vareviga dag. Det står en lång rad av kokböcker i bokhyllan hos mej, men man kan lätt se vilka jag använder, för det SYNS. De är trasiga i ryggen, bladen har lossnat och de är smutsiga av kladdiga fingrar.

Dessutom har jag två pärmar med lösblad, med recept som jag river ut från tidningar och tror att jag ska pröva nån dag. Men även där är det några standardrecept som jag gör hela tiden, de andra tar egentligen bara plats. Och jag undrar hur många gånger jag tänkt att jag ska göra i ordning i de där pärmarna?? Sätta in recepten i plastfickor, i olika kategorier...

Några böcker har förstås grekiska recept och en av dem (den lilla blå) är riktigt gammalmodig och traditionell. Den använder jag ganska mycket som bas när jag vill att maten ska bli riktigt grekisk.

Har också tre kokböcker för barn, där det visas pedagogiskt och bra hur man ska baka och laga mat. Kändes långt upp i åren som en alldeles lagom nivå för mej. Nu var det några år sen jag använde dom, men annars har dom följt mej och använts ganska flitigt.

Det var dagens tema. Nu ska jag snart ta tåget till Thessaloniki för att köpa glögg (gissa var) och vara med på svenska föreningens adventsgudstjänst. Återkommer med bilder därifrån.

3 kommentarer:

Fritt ur hjärtat sa...

*HAHA* lösbladen är ju en klassiker. SÅ har jag gjort i omgångar också recept ochmönster, har aldrig fått sorterat och sist rensningen åkte det i containern.

Musikanta sa...

Jag tycker heller inte att det är särskilt roligt att laga mat. Däremot att äta god sådan...

Numera drar jag ofta ut recept från nätet, som jag sällan lagar mat efter.

Fast igår gjorde jag lussebullar som blev riktigt lyckade. Inte så hårda som de brukar. Receptet hittade jag i en av kvällstidningarna.

Mia sa...

Kom på när jag läste ditt inlägg att jag vill ha en kokbok med grekisk mat, det är såå gott. Jag har också massor med lösblad liggande i en låda som visst aldrig verkar komma in i en pärm och bli organiserade! Hoppas glöggen smakar bra!