Sidor

söndag 14 december 2008

Min lilla gris och jag



Idag var det dags. Dags för min lilla gris att hamna i baljan...

Köpte årets julskinka igår och den var stor som en mindre gris. Under min stränga övervakning så gjorde kötthandlaren iordning skinkan, han band ihop den så som jag ville ha den. Fem kilo vägde den och det var tungt att bära hem!

Jag gjorde sen iordning en blandning av sött och salt, dvs ca 5 dl salt och 1,5 dl socker. Lite av blandningen stoppade jag in i köttets små fickor och håligheter. Sen fick den ligga i kylskåpet över natten. Och i morse la jag skinkan i en stor balja (hink), fylld med vatten och saltblandning. Där ska den få ligga tills dan före julafton...

Det är bara att hoppas på låga temperaturer för då kan den stå på balkongen, men blir det för varmt väder så måste jag försöka få in hela baljan i kylskåpet.

Andra bloggar om: , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Grisen har det lika trångt och "stämningsfullt ?" i baljan som Ni hade det på Lucia, det är frågan.
Mycket jobb, ligga ända till julafton ?
Mycket intressant, (måste kolla med moster) med skinkan, nämligen när jag var barn satte inte vår familj skinkan i ngt saltlag. Vi stekte helt färskt.
Så mycket har att göra inför julen, o-hej-å-hå!
Ha en trevlig tredje advents vecka.
Snart är det jul!
kram

Petchie75 sa...

Oj, vad ambitiöst att göra egen julskinka! Jag håller tummarna att du slipper försöka få in hinken i kylen - det verkar lite besvärligt!? Det är väldigt trångt i vår relativt stora kyl utan skinkhinkar, hi hi...
Trevlig början på den nya veckan - tänk sista veckan i år som folk jobbar full vecka! Ja, kanske förutom i Grekland där man väl inte firar jul förrän i januari?!Vilka dagar är helgdagar i Grekland?

Grekland nu sa...

Maki - haha, ja grisen har det nog lika trångt som vi på lucia, du har rätt...
Petra - nja, det är inte så ambitiöst som det verkar för det är väldigt enkelt att göra skinkan själv. Den får ligga i saltlaken i tio dar och sen steker jag den i ugnen - klar! Det står precis hur man gör i Vår kokbok, under hemrimmad skinka. Alternativet är ju att vara utan skinka - och det är otänkbart!
Och du - grekerna firar jul precis som katoliker och protestanter, det är helg 25-26 december. Däremot firar de ryskortodoxa jul omkring trettondagen, det är nog dom du tänker på.