söndag 18 januari 2009
Grekerna toppar ostligan
En solig och kall söndag är snart till ända. Den bestod mest av matlagning, strykning och sånt nödvändigt ont, men jag hann också gå på en kort föreläsning om en gammal fallfärdig byggnad i Naousa från 1800-talet som nu renoveras av en kulturförening. Räddas det som räddas kan av gamla hus, för tyvärr har det mesta rivits.
Annars, på tal om ingenting särskilt, så läste jag i ett elektroniskt nyhetsbrev som jag prenumererar på (Inetmedia), att grekerna äter mest ost i Europa. Detta enligt statistik från Ostfrämjandet. Grekerna äter 28,9 kg ost per person och år, medan svenskarna äter 18,5 kg och därmed hamnar på en 8:e plats.
Inte förvånande alls, tycker jag, för det är omöjligt att tänka sej ett matbord i Grekland utan ost. Framför allt äter man ju fårost i stora lass, antingen i sallad eller separat och den kan också ätas panerad eller ugnsstekt. Frukost eller kvällsmat består ofta av en brödskiva (utan smör) med en skiva fårost till. Ett kilo fårost i veckan går det nog åt hos oss, skulle jag tippa...
Sen finns det förstås även andra ostar, ofta väldigt salta varianter, som t ex kefalotiri. Lokalt här i Naousa finns en god salt ost som kallas för "batsos", vilket är detsamma som "snut"...Den blir jättegod om man panerar och steker i olja, så det är en given rätt om man går ut och äter på taverna här (μπάτσο σαγανάκι).
Bilden visar vårt ostinnehav för dagen. Till vänster batsos och till höger den fårost vi köper av en lokal tillverkare. Det är en blanding av får-och getost, jättegod. Priset ligger på drygt 6 euro kilot.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Han inte kommentera inlägget innan, Du han klicka fram dagens:-)
Spännande med fredagstema;
Längst under, finns nog många människor idag, mera upplever jag nu i vissa sammanhang.
OSTEN, den är ju underbar god. Fast just bondsalladen är godast just I Grekland, värmen, atmosfären, solen och allt det där och lite till gör att aromen kommer fram på helt annat sätt än hemma i kylan.
Hos mig äter vi mycket feta, tyvärr dyr. 200g 30:- 46:-/ bra sort. Förr i tiden köpte vi alltid 2 kg.förpackningar, men nu har dom slutat tillverka dem.
Ha en god afton!
Det var som en fråga i "På spåret" senaste. Vilket folk äter mest ost. Grekerna var ju inte svårtippat. Jag har som du svårt att tänka mig en måltid (där) utan ost. Om somrarna här hemma gör vi ofta Feta Saganaki, succé alla tycker vi är så duktiga...att vi bara lägger på lök och tomat lite olja och salt sedan i ugn. Det berättar vi inte;-) Steker en del panerat också men den i ugn är suverän. Förutom all vi äter i sallader och som den är.
Där ser man! Det visste jag inte att Grekland var ett så stort ostland. Ja, att fetaost kommer från Grekland visste jag ju förstås. Gott är det i alla fall, särskilt när man gör små kuber och marinerar i olja med goda örter. Mmm, tror jag ska ta och göra det någon dag.
Hej, hittade precis din blogg :) Jag tänkte fråga dig lite om maten om det är ok!? Vi ska åka till Grekland (Parga) i September med en allergisk dotter (allergisk mot ägg & nötter/mandel/jordnötter), innehåller grekisk mat mycket ägg och nötter/mandel? Ägg kan ju gömma sig i mycket ex köttfärsrätter, majonnäs, pasta, glass - hur burkar grekerna lag sin mat? Nötter kanske är enklare att undvika, men kan ju finnas i efterrätter och bröd framförallt. Tänkte bara höra om det finns traditionella rätter som dessa ingredienser innehåller och som vi då bör undvika :)
Hej, kul att du hittat hit! Nar det galler mat sa innehaller ofta t ex moussaka, pastitsio och keftedes (biffar) agg, sa det kan ni undvika. Ang kottfarssas sa far ni fraga, for det ar olika hur man gor. Av kakor och sotsaker sa innehaller de traditionella sirapsindrankta kakorna (baklavas o dyl) ofta valnotter, och tyvarr de flesta andra kakor agg! Hoppas anda att ni ska hitta nat gott att ata! Kanske det far bli mycket frukt och gronsaker. (Tyvarr har de svenska prickarna just nu forsvunnit...men jag hoppas du forstar vad jag skriver). Ha det sa trevligt pa er resa!
Skicka en kommentar