Sidor

torsdag 19 februari 2009

Trevlig karneval!





Καλές αποκριές! Trevlig karneval på er alla!

Idag drog den alltså igång på riktigt kan man säga, karnevalen, även om den enligt almanackan började redan för ca tio dar sen. Men nån måtta får det väl vara på firandet även här, så det är egentligen från och med idag och tio dar framåt som det festas ordentligt.

Som jag skrev tidigare, så kallas den här torsdagen för Τσικνοπέμπτη (tsiknopempti). Det namnet har att göra med att man förr just den här dan frossade i kött, man grillade och stekte och åt så mycket man kunde för att sen kunna avstå under den kommande fastan. Men eftersom det också handlade om att dansa och ha kul så blev det som det blev, köttet brändes vid... (ordet tsiknizo betyder bränna).

Ikväll drog det hela igång här i Naousa på torget, med tal av borgmästaren, musik, dans, gratis vin och grillspett. Folk dansade, ungar kastade smällare och sprutade med skumflaskor och det var ett fastligt oväsen. Och det var KALLT. Fast dåligt väder har aldrig nånsin hindrat naousaborna från att fira sin karneval, är det karneval så är det.

Det här var bara början, som sagt, på tio dagars festande... Så fortsättning följer!

Andra bloggar om: , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har en liten fråga, när börjar fastan egentligen?

Ha en trevlig dag!

Marianne sa...

Fastar man alltså i Grekland? Hur fastar man, är det varianten att inte äta kött och bara lättare mat? Hur länge fastar man? Fastar man flera gånger om året?

Här i Egypten fastar man väldigt mycket, alltså de kristna, men jag har inte fått kläm på hur mycket och hur och när.

Grekland nu sa...

Katerina - eftersom fastan är beroende av när påsken infaller, så är det ju lite olika. Men i år börjar fastan i Sverige på askonsdagen, dvs onsdagen efter fettisdagen (i år 24 februari), medan den i Grekland i år börjar måndagen den 2 mars (fast det finns en del riktigt stränga ortodoxer som börjar ännu tidigare)
Marianne - o ja, visst fastar man, det är det faktiskt ganska många som gör. De som är riktigt religiösa fastar varje onsdag och fredag, sen fastar man före jul, påsk och kring en massa andra helgdagar. Den 50 dagar långa fastan före påsk är det många som håller på och det betyder att man inte äter något som kommer från djurriket, dvs inte kött, ägg, mjölk osv. Själv brukar jag passa på under den tiden att "rensa" kroppen lite och avstå från kött.

Marianne sa...

Tack för info! Skulle tro att man fastar på ett liknande sätt här. När jag hör fasta tänker jag ju oftast på den muslimska fastan när man inte ens sväljer en vattendroppe från soluppgång till solnedgång, vilket jag inte tror är särskilt nyttigt.

Att avstå från kött mm lite då och då tror jag däremot är rätt nyttigt.