onsdag 15 april 2009
En doft av påskvetebröd
Nu doftar det nybakat i hela trapphuset, för att inte tala om här hemma. Det går liksom inte att smyga med att man bakar tsoureki, påskvetebröd, för den underbara doften avslöjar allt.
Gick upp tidigt, satte degen att jäsa före frukost, och ett par timmar senare var sju flätor och kransar klara. Är rätt nöjd med resultatet även om de inte jäste så där jättemycket och inte är så där perfekta till utseendet. När man hör grekiska husmödrar prata om sitt tsoureki-bak så kan man tro att det är världens svåraste. Det tar hur länge som helst, minst en hel dag, bröden jäser på plåtar utställda över hela huset, de sveps in i filtar och jag vet inte vad. Jag gör ungefär på samma sätt som jag gör bullar, så på ett par timmar är det klart...enkelt och smärtfritt.
Nu ska de in i frysen, för äta av brödet får man INTE än. Nej, inte förrän uppståndelsen är ett faktum på lördagsnatten får man börja skära av vetebrödet. Så än så länge får vi bara gå om kring här hemma och sniffa och lukta och längta...
Andra bloggar om: påsk, grekisk påsk, Grekland, tsoureki
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Mm..känner nästan doften
:)
Inte fy skam att få känna doften
:-)
Mmmm vad sugen jag blir. Själv ska jag fira påsk på grekiska föreningen i Göteborg och hoppas att det bjuds tsoureki där. Skulle du vilja dela med dig av ditt recept.
Doften slår nästan smaken, tycker jag...
Lotta - Ledsen att jag inte svarat tidigare, kanske det är för sent nu med receptet? Men här kommer det i alla fall.
1 1/2 glas socker, 5 ägg, 100 gr jäst, 100 gr smör, 2 glas mjölk, ca 10 glas mjöl. Kardemumma, rivet apelsinskal.
(grekiska recept mäter ofta i glas. Om du tar ett mellanstort glas och använder det som mått så blir proportionerna rätt).
Vispa ägg och socker. Smält smöret och häll i mjölken. Lös upp jästen i lite av vätskan. Tillsätt jästen, mjöl och kryddor i äggblandningen och sist smör och mjölk, lite i taget. Låt jäsa och baka ut till kransar eller flätor. Låt jäsa igen och grädda sen i ca 200 graders ugn tills de ser färdiga ut. För mej blev det här sju stycken flätor. Lycka till!
Skicka en kommentar