onsdag 24 juni 2009
Eldar och demoner
Sval molnig morgon med regn som hänger i luften.
Och i almanackan står det Johannes Döparens Dag. Inget man firar i Sverige precis. Men här i Grekland är det en dag som i alla fall inte går helt spårlöst förbi. För kvällen före den 24e - igår alltså - tänder man eldar för att hålla kvar sommaren, för att skrämma bort onda andar och demoner...
Kanske gör man på de flesta håll i Grekland ingenting längre på Johannes Döparens Dag. Traditionen har långsamt försvunnit i städerna. Men här hos oss tänds fortfarande, i vissa kvarter ialla fall, en liten eld. Och det man bränner upp är de kransar man plockade den Första Maj. Sen är det meningen att man ska hoppa över elden tre gånger.
Grannen Katina, en dam i 80-årsåldern, håller dock på traditionen. Så igår gick jag till henne med min torra krans från Första Maj (som hängt på balkongen sen dess), sen kom det ett par grannar till, och sen satte hon fyr på de torra kvistarna. Det blev en liten fin brasa som var över på några minuter. Fast ingen av oss som var där kände oss hågade att hoppa över brasan, så det fick vara, hoppas de onda krafterna försvann ändå...
Nu måste jag rusa. Ska på en arbetardemonstration, och sen kommer det gäster från Sverige. Trevlig Johannes Döpare-dag!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
7 kommentarer:
Jodå, förut var Midsommardagen den 24:e juni i Sverige men sen var det någon klåfingrig person bland dom som bestämmer som ansåg att midsommarafton alltid skulle vara på en fredag och midsommardagen lördag.Där blev vi manipulerade;iår t.ex hade det blivit 5 dagar ledigt om man räknar måndag som klämdag.I dom andra nordiska länderna firas midsommardagen den 24:e.juni.
En annan "kupp" gjordes 2004 när Annandagpingst blev vardag och 6:e juni helgdag.Det var också ett dåligt byte för den datumen infaller ju på lördag-söndag ibland.Att gnälla är nog lönlöst,det är säkert ekonomiska intressen som formar almanackan också.
Oavsett vad vi firar eller inte så är det kanonväder här.Ha det så bra.
Åh, besök från Sverige! Vad roligt!
Minns den där traditionen från förra året, det är så roligt att höra om de där lite udda sederna!
Tant Matilda - Ja, jag kommer ihåg när midsommar var den 24e och visst är det så att de här eldarna har att göra just med att det är midsommar, även om man inte kallar det så i Grekland. Sommarsolstånd, vintersolstånd, vår- och höstdagjämning har ju firats av olika folkslag långt före kristendomens tid. Sen kan man väl säga att det blivit en mix av folklig sed och religiöst firande.
Marianne - det blir en snabbvisti på två dar, men bättre än inget! (Fast de har blivit ett par timmar försenade, så nu sitter jag vid datorn igen tills de kommer...). Ang seden så gillar jag att hålla på traditioner, det märks väl i mina inlägg:)
I Danmark tänder man också eldar till sankt Hans aften säger min man (som är dansk)
Johannes döparens dag har jag aldrig hört talas om! Självklart har jag hört om den där "Johannes döparen" - men inte om eldarna och så. Spännande. Kanske skulle göra en eld ikväll då?
På Kalymnos hoppar ungdomarna hela kvällen! Över eldarna i full fart och sen ner i havet.
Madicken - jaha, spännande! Det är intressant att se hur vissa urgamla traditioner hålls kvar i olika länder på lite olika sätt (och namnet S:t Hans kommer säker från Johannes)
Eva - tycker du ska tända en liten brasa, det är aldrig fel!
Anonym - oj då, vad spännande, rätt ner i havet! Skulle jag gärna se.
Skicka en kommentar