lördag 5 december 2009
Att slakta en pumpa
Nu har jag slaktat en pumpa. Kanske det inte heter slakta i det här fallet, men för mej känns det som rätt ord just nu, för jag är lika trött i armarna som om jag skulle ha slaktat en hel gris. Pust.
Men nu är det gjort och innandömet är rensat och skuret i småbitar. Har delat upp det i tre påsar med ungefär ett kilo i varje påse och snart åker påsarna in i frysen.
Det är första gången jag haft att göra med en pumpa på det här viset och jag har inte heller bakat eller lagat mat med pumpa förr. Så jag vet inte riktigt vad jag ska göra med den! Men jag har fått den från en snäll farbror så nåt måste jag ju göra, vore ju synd och skam annars. Nåt bra tips?
Här i Grekland är det tradition att äta pumpapaj (κολοκυθόπιτα) på nyår, men det gillar inte maken och jag kan dessutom inte göra filodeg, så det kan vi glömma direkt. Amerikansk pumpkin-pie, är det gott, tro? Ska nog pröva att laga lite fläskkött med pumpabitar också, sånt brukar jag tycka om.
I eftermiddag ska jag göra pepparkaksdeg. Vad man gör med den, DET vet jag i alla fall...
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
min mor stoppade dem, som du har dem i bilden (i lite mindre bitar kanskse), i ugnen!
det enda hon lade till var lite socker som hon ströade på bitarna.
enkelt och gott minns jag, ja, om man nu gillar denna grön/gulsak vilket jag gjorde fast kankse mest pga. hunger och fattigdom!
men värt att pröva och i modern tappning skulle man kankse kunna servera dem med lite (vanilj)glass till...
lycka till
bara de är hemmaodlade (och ekologiskt förmodar jag) är de värda att bli uppätna på vilket sätt som helst!
Simela - det ska jag pröva till efterrätt idag, låter gott tycker jag. Igår gjorde jag fläskkött i ugnen med potatis och morötter, och där passade det bra med lite pumpa också! Och visst är den hemmaodlad och ekologisk, så nog ska jag hitta på olika sätt att tillaga den.
Pumpasoppa på muscatpumpa.
Pumpaköttet delas i små bitar
250 g sötpotatis tärnas
4 vanliga potatisar tärnas
1 gul lök hackas
färsk ingefära rivs 1,5 msk
smör eller olja hettas upp i gryta
fräs 2 hackade vitlöksklyftor och löken och ingefäran
häll ner alla tärningar av allt och 2 buljongtärningar
7 dl vatten
koka 20 min.
Mixa tillsätt 1 dl creme fraiche
och svarta bönor som du sköljt av från en burk. Kram
Pumpasoppan rek av min dotter som fått den med Linas matkasse.
En uppfinning här i S där man får matkassar med varor till 4 middagar och recept hem till dörren var fjortonde dag.
Buljontärningar är inte vanliga i Grekland sa Jo på kreta. De kokar själva.
Men hos min dotter gillade de soppan...
Eva - spännande recept! Måste helt klart prövas det också.
Skicka en kommentar