tisdag 14 september 2010
Fikonens tid
Nu är det fikonens tid. Och valnötternas, äpplenas och björnbärens tid. För att inte tala om vindruvorna! Så det är bara att gå ut och plocka och njuta (i alla fall här i Naousa, på bilden ser ni skörden från söndagens promenad).
Så nu blir det färska fikon och björnbär på gröten. För ni vet väl att jag äter gröt till frukost vareviga morgon? Alltså: jag tar en dl havregryn, en sked linfrön, några valnötter och russin och mixar allt i den lilla matberedaren. Sen kokar jag det till en gröt. Tillsammans med några färska fikon och några björnbär och en skvätt mjölk så har vi sen en väldans hälsosam frukost! Som grädde på moset så dricker jag också en kopp kaffe och äter en liten skiva fullkornsbröd - gissa om jag sen är mätt och belåten fram till lunchen kl 2! Och det bästa av allt: det är inte bara nyttigt utan även supergott. Glömde säga att jag dricker en skvätt ren juice av granatäpple också...
Ok, jag ska inte spela odräglig hälsoprofet, men jag älskar min frukost och jag mår bra av den. Så var det med det.
För övrigt så var jag på en utställning i söndags med verk av de lokala konstgrupperna. Och som alltid var det jättefina saker. Ni får ett smakprov här.
Läs även andra bloggares åsikter om frukt, fikon, frukost, mat, konst, hälsokost
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
10 kommentarer:
Hur vet man när fikon är mogna? Många fikonbuskar kring hotellet hade vi. Jag tog med en näve hem, fikon alltså. De är inte stora och de är gröna.
Tänk vad härligt med all dess färsk frukt vi har!!!
Vilken riktig superhälsofrukost du har, jag brukar äta frukten med youghurt, också nyttigt.
I Sverige får man betala 5-10kr styck för fikon tex....
De är mjuka när de är mogna, sen finns det olika sorters.
Madicken - De är mogna när de är lagom mjuka! Först är de hårda, sen blir de lagom och till sist blir det en geggig massa av dem (och då är de övermogna). Förresten så har jag haft din brorsa på besök idag! Vi har kollat in Naousa och ätit lunch här hemma, trevligt!
Anneli - Visst är det gott även på yogurt, det äter jag till kvällsmat ibland. Och vi bor i ett fruktparadis!
Åh, färska fikon som är så gott! Det saknar jag här, det finns inte alls i samma utsträckning som i Turkiet. Nå ja, mango fanns inte i Turkiet, så var plats har sin charm : )
Färska fikon, härligt! Det är man inte bortskämd med här...
Okej! Mina små fikon är hårda och de lär väl inte mogna här i den solfattiga hösten. Har ställt en kvist i vatten iaf. Roligt att brodern fick kontakt med dig.
:)
Hej! Den frukosten gillar jag! Har sökt på Lexin efter vad linfrö heter på grekiska men ordet finns inte med i uppslagsverket. Men du vet säkert! Karin
Marianne - Jaså, fikon finns inte i Egypten, det trodde jag! Men det är ju mer spännande om det finns olika saker på olika platser.
Freedomtravel - Nä det förstår jag. Innan jag flyttade till Grekland visste jag inte hur färska fikon såg ut ens, men man lär sej!
Madicken - jag vet inte om de kan mogna, kanske i inomhusvärmen? Men de är säkert vackra som "blommor" också.
Karin - jo det heter linarosporos (λιναρόσπορος), vilket betyder just linfrön. Men jag har aldrig hittat det i någon vanlig affär, utan bara i lös vikt på vår lördagsmarknad. Eventuellt kan det dock finnas i affärer med stort sortiment av hälsokostprodukter.
Ska pröva din hälsofrukost - den verkar toppen!
Underbara verk du visar på dina bilder! Hade gärna hängt med på utställningen. Fantastisk lokal också. Gillar särskilt keramiken!
Tiffanylampor är min stora passion - har en över matbordet i köket/matrummet, en plafond i sovrummet och två små hänglampor i vardagsrummet.
Musikanta - pröva gärna frukosten, den mår både lilla magen och hela kroppen bra av. Och man kan ju variera den med hjälp av olika frukter. Vad kul det skulle vara om du hade kunna komma med mej på utställningen! Jag tycker det är så fina saker, särskilt eftersom de är gjorda av amatörer som går på konst-och hantverkskurser. Dom är verkligen duktiga.
Skicka en kommentar