Idag är det en av de vackraste namnsdagarna i den grekiska almanackan. För idag har alla som heter Sofia, Agape, Elpida och Pisti namnsdag. Alltså, visheten, kärleken, hoppet och tron, för det är det som namnen betyder.
Och just idag hade en grupp ortodoxa grek-amerikaner planerat att åka till Istanbul och hålla mässa i den heliga vishetens byggnad - i Hagia Sophia. Ett minst sagt känsligt tilltag i dagens Turkiet.
Hagia Sophia byggdes på 500-talet som kyrka och var under många hundra år en av ortodoxins viktigaste kyrkor. Dessutom ett bysantinskt arkitektoniskt mästerverk. Vid Konstantinopels fall 1453 förvandlades den till moské och var under ca 500 år viktig för muslimerna. Från 1934 blev byggnaden istället museum och är så än idag.
Men ett antal grek-amerikaner startade alltså för några år sen en rörelse som de kallar för Free Agia Sophia där målet är att "lyfta bort 557 års blockad av Agia Sophia" och på nytt få fira mässa där. Man skickade brev till Turkiets premiärminister, till biskopar och en massa annat folk i hög position och förklarade att fredagen den 17 september kommer vi till Istanbul för att fira en fredlig mässa.
Ända in i det sista hade man inte fått några svar från turkisk sida. För ett par dar sen, när de 250 grek-amerikanerna redan var på väg till Europa, fick man veta att den ortodoxe Patriarken Bartholomeus i Konstantinopel inte tänkte delta. Och igår, dagen före den planerade mässan, kom till sist ett brev från Turkiets ambassadör i Aten, där det står att de turkiska myndigheterna inte kommer att tillåta att mässan äger rum eftersom en sådan handling kommer att uppfattas som "en provokation", med allt vad det innebär...
Istället höll amerikanerna idag en enkel gudstjänst vid gränsen mellan Grekland och Turkiet, fast på grekiska sidan förstås. Men ärendet skickas nu vidare till Europadomstolen för mänskliga rättigheter för prövning.
Jag har följt det här med ett visst intresse ända sedan jag fick veta att mässan planerades. Och jag är inte särskilt förvånad över hur det gick. Visst, det måste kännas snopet för alla dom som rest så långt, men i såna här känsliga frågor kan man inte bara kliva på i ullstrumporna och tro att allting går. Det känns lite typiskt amerikanskt på nåt sätt. Patriarken, som själv bor mitt i Istanbul, vet precis hur försiktigt ortodoxerna måste gå fram om de ska kunna vinna tillbaka något av det de förlorat och därför var det inte konstigt att han ställde sej utanför. Det är små små steg som gäller.
Visst, Turkiet har ögonen på sej när det gäller hur man hanterar religiösa minoriteter inför ett ev inträde i EU, men det betyder inte att de går med på vad som helst hur som helst. Om man vänder på steken så har t ex muslimerna i Aten inte fått tillstånd att bygga en moské, vilket de skulle kunna kräva.
Grannsämja, religionsfrihet, respekt och mänskliga rättigheter. Fina ord, men ack så svåra att leva efter ibland.
Läs även andra bloggares åsikter om Hagia Sophia, Istanbul, Konstantinopel, Grekland, Turkiet
fredag 17 september 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Läste med intresse detta inlägg eftersom jag precis innan hade sett nyheter på TV om just detta! :) Tycker du skrev bra om det! Visst tycker jag att de skulle få hålla en fredlig mässa i Hagia Sophia, men då skulle det bli "orättvist" mot turkarna som inte heller får hålla sina bönestunder där. Hagia Sophia fungerade som en moské i många år och innan det som en kyrka i ännu fler år. Nu fungerar den som ett museum och jag tror att det är bäst att den används till just det ändamålet i fortsättningen också, just för att undvika alla möjliga tvister... Jag hoppas att du eller någon annan inte missförstår mig!
Kram!
Så rätt du har!
Monica P
Laura - Det skulle vara väldigt intressant att höra hur de presenterade saken i turkisk TV! Kan du berätta lite? Och jag håller med dej om att det nog är lugnast om Hagia Sophia får fortsätta som museum, med tanke på hur spänd stämningen är när det gäller sånt här. Men att den vårdas som en helgedom och inte används till allt möjligt annat (typ modevisningar) som man tydligen gör. Att ortodoxer och muslimer tillsammans vårdar byggnaden som ett gemensamt arv.
Monica - det är inte så lätt att veta vad som är rätt, men jag är ganska försiktg av mig och föredrar samförståndslösningar
Nja, nyheterna höll just på att ta slut då jag råkade lägga ögonen på TV-apparaten, så jag såg inget annat än några människor som protesterade utanför Hagia Sophia, sedan frågade jag Ahmet mer om saken.. :)
Ja, det är nog bäst att Aya Sofya får förbli museum, annars kommer det bara att leda till en massa schismer, och vi behöver inte fler sådana. Det finns mängder, jag menar mängder, av kyrkor som lever och blomstrar i Istanbul. Stora som små. Jag tycker det är bra med en blandning av synagogor, kyrkor och moskéer.
Marianne - instämmer! De kyrkor som lever och blomstrar, är det mest grek-ortodoxa kyrkor eller finns det även katolska och protestantiska?
Skicka en kommentar