Sidor

fredag 20 maj 2011

Godast just nu

Vad är godast just nu? Det undrar Desiree i dagens tema i Show and tell. Och därför tog jag kameran med mej och travade iväg till kvarterets grönsakshandlare.

Inga svårigheter alls att få Fotini och Georgos (mor och son) att ställa upp på bild! Dag ut och dag in sliter de för att vi ska få färska och fina grönsaker. En del odlar de själva, annat importerar de från andra delar av landet. Och några enstaka varor kommer från utlandet (citroner vissa delar av året, avokado osv). Här får jag personlig service, de vet vad jag vill ha och de ser till att jag alltid får bra kvalitet.

Och vad är då godast idag i vår del av världen, frågade jag. Och fick svaret att allt regnande i vår har gjort att alla grönsaker är försenade. Nästan alla sorter kommer fortfarande från växthus. Men just idag är första dagen som de börjar sälja Naousas egna körsbär! Det odlas mycket körsbär i byarna runtomkring, i Rodochori och Giannakochori. Priset ligger på 3.50 euro, inte särskilt billigt, men det kommer att sjunka med tiden.


Och nu är äntligen tomater och gurka goda igen, tyckte Fotini, efter vinterns smaklösa varianter. Nu är tomaterna mustigt röda och har SMAK! Tomater kan man få för 1-1.50 euro och tre stora gurkor för 1 euro.

Fortfarande är färsklöken jättegod. Lagade just igår en kötträtt med massor med färsklök (eller heter den nåt annat på svenska?).

Och snart, snart sjunker även priset på augberginer och zucchini, det är grönsaker som man äter här hela sommaren.

Jordgubbar finns det förstås också, men fortfarande från växthus. Jag suktar och har mej när de kommer, men tyvärr är jag allergisk mot jordgubbar så det blir inga för min del.

Ska bli spännade att se vad som är godast just nu hos er andra,i er del av världen!

9 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Dessa härliga tomater! och krokiga gurkor...ljuvligheter...
och vilka låga priser! Vi kallar färsklöken till grönlök, rätt och slätt.
Ha en fin helg!

Annika sa...

SÅ underbart med de grönsakshandlarna!! Personlig service och jättegoda råvaror. Härligt låter det!
Körsbär måste vara bland det godaste som finns. Det kan man köpa här nu också. MMM....
HA en fin helg!!

Musikanta sa...

Roligt att se dina fina bilder. Håller med om att det är skillnad på tomater på vintern och på sommaren.
Synd om dig att du är allergisk mot jordgubbar...
Ha en trevlig och skön helg önskar Ingrid.

Saltistjejen sa...

Å just vårprimörer är något jag älskar! Men en sen vår gör såklart att de som vuxit ute i solen är ngt försenade.
Härligt att du har en så fin grönsaksaffär så nära dig! Med sådan bra personal/ägare också!
Hoppas ni får en fin helg!
kram!

Karin sa...

Här hos oss på Peleponnessos är absolut jordgubbar godast just nu! Men även mangolden som fortfarande skjuter nya blad. Och kronärtskockorna som tillagats i en röra med potatis på vår favorittaverna.

Desiree sa...

Åh vad många goda grönsaker. Älskar att äta mycket grönt. Synd att du är allergisk mot just jordgubbar. Hur är det med andra bär? Funkar dom?
Kram och trevlig helg.

Magdalena and Co in US sa...

Härliga grönsaker du bjuder på idag. De ser "riktiga" ut. Inte som de på steroider här på stormarknaden. Och att få personlig service så är mysigt. Körsbären ser mums ut. Kram

Eva Henriksson sa...

Hos oss finns det mycket gott nu
egen rabarber och billibt i handeln finns allt möjligt. Svensk färskpotatis åt vi igår.....30kr/ kg mycket gott.
Från eva i Tyresö

olgakatt sa...

Körsbär är en verkligt favorit hos mig - tråkigt nog hittar man sällan svenska sådana ens när det är säsong.
Guld värt med närodlat året om! Och solmogna tomater, mums!