Sidor

måndag 8 augusti 2011

Den bästa beskrivningen


Vi har härliga dagar i favorithuvudstaden. När solen skiner blir det ett folkliv utan like på gator, på båtar och i parker. Vi har haft picknick på Djurgården, promenerat på Söder, badat i sjön Trekanten och strosat på Drottninggatan. Och tittat på luftballonger från balkongen. Men framför allt har vi träffat goda vänner och pratat och pratat. Vad vore livet utan vänner??

Idag läste jag DN tillsammans med frukosten (bara det en nostalgisk händelse för en utlandssvensk...). Och där fanns en mycket bra artikel om läget i Grekland. En artikel MITT I PRICK! Tror inte jag har läst någon bättre analys och beskrivning i svensk press om hur läget är och hur grekerna upplever krisen. Läs den!

På torsdag åker vi tillbaka till det kära krislandet Grekland igen.

5 kommentarer:

Ingrid sa...

Att läsa tidningen tillsammans med frukosten är verkligen något typiskt svenskt. Även jag njuter av det när jag är "hemma" i Sverige. Ett bra tipps ang. artikeln. Som Kajsa E. skriver är grekerna själv lite skuld till den här krisen. De har ju alltid röstat på regeringen än om de visste att allt står tokigt till. Jag kan bara hoppas att det blir en bättre framtid för mina barnbarn, än om de just nu är mycket små, och för de yngre. Jag är glad att mina barn har jobb.

Inget nytt under solen sa...

Så härligt ni verkar ha det! Hoppas att de sista dagarna fortsätter i samma spår... Kram!

Staffan sa...

Visst är det skönt ibland att läsa en färsk morgontidning. Men jag håller inte med Kajsa E:s beskrivning av krisen i Grekland i DN-artikeln. Det finns ett djupt demokratiskt problem i dagens "Demokratins vagga". För mig är det bl a skattemoralen som vi själva upplever dagligen. I hela Europa gör regeringar allt för att komma till rätta med den och genomför en rad lagändringar för att svarta pengar ska bli vita. Ett enda exempel: ungefär var tredje gång som vi tankar vår bil får vi ett kvitto automatiskt. Annars måste vi fråga efter det. Det höjda bensinpriset beror ju helt och hållet på höjda skatter.Men vem får del av dom skattehöjningarna? Ungdomsarbetslösheten är ett Europeiskt och västvärldsproblem inte bara Greklands. Se vad som nu händer i London!!
Min egen pension från Sverige är idag värd 67% av min inkomst beroende på det ekonomiska läget och statsfinanserna i Sverige.
Turismen är en annan viktig inkomstkälla för Grekland. Men det finns inget samlat grepp för att marknadsföra detta underbara land. I Sverige har vi samordnat turismen inom resp kommun och region. Gjort gemensamma informationskampanjer. Men här saknas det nästan helt. Idag mötte vi två unga välutbildade kvinnor i vår by,som bor i Aten och semestrar här,som inte alls kände till kulturveckan som pågår 5 km härifrån. Går att läsa om den på vår senaste blogg. Guldgruvan som Grekland har handlar ju om oliverna. Men det är fortfarande småjordbruk som gäller. Finns ingen effektiv odling eller skörd. Varje markägare sköter sitt som man gjort i många generationer.
Grekland har möjligheter men det måste ske ett omtänk!

Grekland nu sa...

Ingrid - Ja, det svåraste är att ge de yngre hopp för framtiden! Och det viktigaste! Just nu känns framtiden ganska ordentligt mörk för den nya generationen.
Birgitta - Vi har det bra! Det har varit en omväxlande och mycket trevlig tur vi gjort!
Staffan - Visst är grekerna medskyldiga till krisen, det anser jag också. Men det har sagts och skrivits så otroligt mycket felaktigt och dumt den senaste tiden att jag tycker den här artikeln ändå beskrev situationen på rätt sätt, precis så som det är. Sen är det ju helt klart att det finns en mentalitet där alla försöker smita undan sina skyldigheter, t ex genom att inte betala skatt. Men det senaste året har jag fått kvitto varje gång jag tankat, vilket är något nytt! Även privatläkare som tidigare stoppade pengarna direkt i fickan ger nu kvitto (ibland i alla fall). Så några steg i rätt riktning har tagits. Och visst finns det ungdomsarbetslöshet även på andra håll, men i Grekland är nästan det enda som erbjuds ungdomarna svarta jobb med urusel betalning, utan tillstymmelse till rättigheter. Även de som är utbildade får ju hålla till godo med skamligt dåliga löner om de nu lyckas få ett jobb överhuvudtaget. Sen håller jag med dej om att det finns massor att göra när det gäller samordnade aktioner både inom turism och jordbruk! Landet har ju så mycket att erbjuda. Trots allt är jag lite optimistisk och TROR att grekerna kan ändra på sånt som är fel, även om det kräver tid.

Anonym sa...

Även om allt i artikeln kanske inte stämmer, så är jag ändå glad att någon tar det grekiska folket i försvar, "mannen på gatan" är bara skyldig genom att ha låtit de styrande styra. Något som inte är unikt för Grekland, men vi andra är inte lika illa ute (än).
När politiker, byråkrater och finansmagnater får råda blir det alltid katastrof, ändå fortsätter det i samma spår, fast nu känns det verkligen som en nedåtgående spiral. Varma tankar och hälsningar ska ni ta med er hem.
H. Inga-Britt