Häromdan när jag visade bilder på min "skörd" av grönsaker så fick jag flera förfrågningar om hur man tillagar de röda paprikorna. Så här kommer mitt recept (andra kanske gör på nåt annat sätt) - och det är lätt som en plätt.
Hemligheten är nog själva paprikan, faktiskt. På grekiska heter de här långsmala röda paprikorna "Florinis" och de är extra söta eftersom de är solmogna (och innehåller dessutom extra mycket antioxidanter och vitaminer). De har säsong nu på sensommaren och här kostar de just nu inte mer än mellan 50 cent och 1 euro per kilot.
Så idag köpte jag ett drygt kilo paprikor till. Jag tvättar dom lite, sen lägger jag dom på en långpanna. Det behövs ingen olja eller vatten eller nånting. Och in i ugnen i ca 250 grader.
De får grillas i ugnen tills skalen blir svarta (kanske 30-45 minuter). Då sprider sej en ljuvlig doft i hela huset...Den som har en öppen spis eller en grill kan grilla där förstås och det blir garanterat ÄNNU godare.
Sen, när de har svalnat något, börjar pillejobbet med att ta bort det svarta skalet. Det är lite kladdigt men det får gå.
Det här är det som blev över av ett kilo paprikor. Med lite salt på håller dom sej flera dar i kylskåp.
När det är dags att äta lägger man paprikor på ett fat, häller på lite salt, vinäger och olja - och njuter som tillbehör till nästan all mat...
torsdag 8 september 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
10 kommentarer:
Hej Ingabritt. Det är verkligen lätt som en plätt att grilla de, men oj vad de är goda sen med vinägern och oljan!! Dessutom passar de nästan till all mat. Man kan även använda de andra röda paprikorna, de s.k. tomatpaprikorna. Avlånga finns kanske inte alltid i Sverige, jag vet faktiskt inte.
Tack för tipset. Jag åt liknande när jag var på Cypern för flere år sedan och tyckte att de mycket goda:)!
Ser väldigt gott ut! Har jag aldrig tillagat, så det måste provas!
Ser gott ut! Älskar paprika i alla varianter!
Tackar! Då vet jag vad vi ska ha för grönsak till middagen idag!
Det kilopriset hittar vi inte här! Men när de är billiga ska jag prova - det ser så gott ut.
Vi brukar sedan -när dom är skalade - lägga i en marinad av olivolja, skivade vitlökar och pressad citron och lite salt. Där får dom sedan gotta till sig och JÖSSES så smarriga till grillat sen.
Ska absolut ta efter någon dag. Visste inte heller att de avlånga paprikorna var sötare än de vanliga. Intressant!
Kramar!
Ingrid - har aldrig prövat med de andra röda paprikorna, men det borde ju gå även med dem. Kanske blir det någon annan smak?
Pettas - kan tänka mej att de gör såna även på Cypern!
Eva - måste du absolut pröva, det är så lätt men ändå så gott.
Freedomtravel - om du älskar paprika, måste du pröva!
Karin - just, det - och lycka till!
Krönikören - nej, det kan jag tänka mej. Men jag antar att kilopriset på paprika varierar något även i Sverige. Här är de billiga just nu, men dyra under vintern.
Linda - oj, DET lät verkligen gott, det måste jag pröva!
Musikanta - jo de har en annan sötare smakt, fast jag har ganska nyss lärt mej att det beror på att de mognar i solen. Prova gärna!
Men vilken bra ide. Tack för tipset!
Skicka en kommentar