Sidor

lördag 29 september 2012

Goda råd om grekiska viner

Back home i Naousa. Inte så dumt det heller. Nu läggs min härliga Kretavecka i minneshögen men den kommer att plockas fram titt som tätt för att jag ska kunna återuppleva alla upplevelser, vackra vyer och mysiga stunder. Tänker förstås dela med mej här på bloggen i flera omgångar. Vad ska vi börja med, då? Jo, jag tror jag börjar med den dag då vi åkte från Rethymnon till Chania med omgivningar...
 Första stoppet var Kretas enda naturliga sjö, Kournas. Det höga berget Lefka Ori speglar sej i vattnet (vid klart väder) och där kan man både bada och åka trampbåt. Och som jag läste nånstans, här kan man helt gratis stå med fötterna i vattnet och låta småfiskarna nafsa på fötterna (sånt som man betalar dyrt för på turistorter).
Vi åkte vidare för att äta lunch i byn Nipo. Tavernan låg med vacker utsikt över Lefka Oris sluttningar.
Och bouganvillan blommade förstår för fullt, här som på många andra ställen.

Med magen full av god mat letade vi upp den lilla byn Vatolakos. Och här var det dags för lite jobb. Här håller nämligen en svensk sommelier till, på den vingård som ägs av familjen Manousakis, med varumärket Nostos, och jag ville få hans syn på de grekiska vinerna för en artikel jag håller på med. Vi satt på den ljuvliga gården och pratade och provsmakade några av vinerna.
Tänk så fint det kan bli med målade metalldunkar...

Det var spännande att få höra Afshin Molavis syn på Grekland som vinland. Han menar att utvecklingen gått framåt med stormsteg de senaste 20 åren och att Grekland nu producerar mycket bra vin. Men fortfarande serveras det alltför mycket dåligt bulkvin till turisterna. Afshins råd till den som besöker landet är att läsa på i förväg, ställa krav på restaurangen och provsmaka olika sorter. Kreta skulle mycket väl kunna bli ett nytt Toscana, tyckte han. På kvällarna jobbar Afshin på den fina restaurangen Vineria36 inne i Chania, på adress Kallinikou Sarpaki 36. Där kan ni få goda råd på svenska om grekiska viner!
Sen slingrade vi oss ner till utkanten av Chania, till Kato Stalos. Där blev det svenskt kaffe på Kaffestugan, tillsammans med goda vänner från Stockholm som just hade anlänt för ett par veckors semester.
Här träffas svenskar i området, både bofasta och turister. Danskvällarna är visst jättepoppis.
Och sista anhalten denna intensiva dag var hos en av de bloggare jag har på min lista till höger, Anitaskreta. Här visar hon sina fina smycken som hon gör själv och säljer i butiken och i webbshopen. Alltid kul att få träffas när man läst varandras bloggar.

Nu måste jag ut på torghandeln i Naousa för att fylla på förråden.


5 kommentarer:

Karro sa...

Mina hemtrakter ju. Grannbyn till Vatolakos ar ju Koufos dar mina svarforaldrar bor. Och sen hade vi kaffestugan och sen halsade pa hos Anita. Vad kul!!! Visst ar Kreta vackert? Du kommer sakert tillbaka och da kanske jag far bjuda pa en kaffe? Trevlig helg pa dig.

Grekland nu sa...

Karro - Jaha, så dina svärföräldrar bor i Koufos! Det åkte vi igenom, tror jag. Och Kreta är ljuvligt vackert och jag återvänder gärna, det finns massor att se. Nästa gång tar vi en kopp kaffe! Trevlig helg till dej också.

Uffe sa...

Vilken underbar flashback du gav mig med detta inlägg. Exakt ett äventyr med Mr A. Jag njuter av att läsa och minnas här uppe i vår kalla nord. Om grekerna kunde fatta att vi som sitter i rulle också är människor kunnnnde jag tänka mig att flytta tillbaka! Men det går inte att bara leva i "Old Town" inne i Xania, det finns ett vardagsliv också...

anitaskreta sa...

Jag lånade ditt foto på mig till min profilbild på facebook, var det ok? Det var så trevligt att träffa dig!! Kram!! Anita

Grekland nu sa...

Uffe- Det är tur man har minnen! För som du säger, det finns ett vardagsliv också, inte bara magiska kvällar i gamla stan. Kan tänka mej att det är svårt att leva i rullstol i Grekland. Det görs framsteg här och där när det gäller handikappanpassning, men det finns mycket i övrigt att önska.
Anita - Visst får du låna min bild! Det var trevligt, ha det gott!