Sidor

torsdag 6 september 2012

Musiken lyfte hela Naousa

Det blev en fantastisk musikkväll! Igår sjöng Giorgos Dalaras och Eleni Tsaligopoulou på utomhusteatern i Naousa (samma som sonen sjöng på för ett par veckor sen, för övrigt...). Trodde musiken och sångerna skulle lyfta hela stan, det var ett tryck utan like.
Jag hade köpt biljetter för flera veckor sen, mest för att man väl "måste" höra dessa artister när de nu kommer till stan. Dalaras hör ju till Greklands mest kända artister och jag har hört honom både i Aten och Stockholm, men det var för många år sen. För Tsaligopoulou var det hemmaplan, hon är från Naousa och det var nog en av anledningarna till att konserten blev just här.
Båda ställde upp utan betalning, vilket hedrar dem! Konserten hölls till minne av att det är 90 år sen katastrofen i Mindre Asien.Samma år föddes Apostolos Kaldaras som skrivit oförglömliga sånger om just denna katastrof då hundratusentals greker och turkar utväxlades och många dog. Det var med dessa sånger som Dalaras började sin karriär och det är sånger som alla greker kan och älskar. En av konertens arrangörer på hedersplats var Kostas Kaldaras, son till kompositören, som nyligen flyttat till Naousa.
Och det kom folk från hela Grekland, men också från utlandet, för detta var Dalaras första konsert i år efter ett politiskt uttalande i våras som resulterade i att publiken kastade yogurt och stolar på scenen... Sen dess har han legat lågt.
Μen efter en något tveksam inledning igår slappnade han av och sjöng som aldrig förr. Och publiken jublade. Och sjöng med förstås, som man alltid gör på grekiska konserter. Även Elenitsa, som Tsaligopoulou kallas i Naousa, gjorde mycket bra ifrån sej. Familjen satt på första bänk och var mycket stolt.
Det blev alltså en härlig kväll och jag njöt och fördes iväg på musikens vingar...

5 kommentarer:

Monica P sa...

ÅÅÅ! Avundsjuk!
Just Dalaras Mikra Asia-sånger älskar jag. Hade länge sen en kasett som jag fick av en snäll grekisk grabb i Stockholm, spelade sönder den...men känslan han tolkar är inget man glömmer. Vilken helkväll ni fick!

Anonym sa...

Å, nu blir det att gå till YouTube igen för att kanske få vara med på ett hörn. Det vore en dröm att få sitta i publiken på en konsert i Grekland och känna sig "med" även om man inte kan texterna. Jag har alltid undrat hur de kan hålla så mycket texter i huvudet, alla tycks kunna alla sånger, i princip.
Strongt av dem att uppträda gratis, artister ska ju också leva!

Grekland nu sa...

Monica - Ja, det var en upplevelse! Mycket bättre än jag hade väntat. Men det var synd om dom som gick andra kvällen eftersom det kom ett skyfall och konserten fick avbrytas...
Anonym -Det är faktiskt en speciell upplevelse att vara med på en grekisk konsert för publiken är så aktiv - i alla fall om det är nåt man gillar. Och de uppträdde gratis eftersom pengarna gick till välgörande ändamål - bra gjort! Och tack för tipset om youtube, som du kanske sett så kollade jag och det fanns flera klipp redan.

eija sa...

SÅÅÅÅ härligt! Ville hemskt hemskt gärna ha velat med. En härlig kväll ni hade faktiskt!
En av mina käraste dvd-videos är av Dalaras´konsert på Megaron där han sjunger Tsitsanis med Eleni och Gerasimos Andreatos.
Ha en fin söndag!

Anonym sa...

Men nu blir jag nyfiken... vad sa Dalaras som föranledde publiken att kasta grejer???