Sidor

söndag 28 oktober 2012

Om ulvar i fårakläder

Idag firar Grekland en av sina två nationaldagar, den så kallade OXI-dagen, det vill säga NEJ-dagen.  Det man firar är att Greklands sa nej till Mussolinis styrkor den 28 okt 1940, när de bad att få komma in i landet, ta över hamnarna och dra vidare mot Afrika. Greklands premiärminister Metaxas sa sitt bestämda och berömda OXI och därmed startade det italiensk-grekiska kriget som varade till maj 1941. Då hade Mussolini fått hjälp från Hitler och Grekland  ockuperades av tyskarna fram till 1944.

Jag är ingen stor anhängare av nationaldagsfiranden, men just nu känns den här dagen extra viktig och symbolisk. Varför? Jo, för den symboliserar kampen mot fascismen - en kamp som tyvärr blivit superaktuell igen i Grekland. Dessa dagar borde alla greker ställa sej upp och ropa OXI en gång till, den här gången mot de högerextrema krafter som partiet Chrysi Avgi (Gyllene gryning) står för. För det som nu utspelas i landet är mycket farligt och obehagligt och ingen vet vart det kan leda.

Partiet bildades på 1980-talet men fick ända tills förra året bara nån halv procent av rösterna. Sen kom den ekonomiska krisen och problemet med okontrollerad invandring och plötsligt svängde det. I senaste valet fick partiet 6,9 procent och 18 ledamöter i parlamentet! Många som röstar bryr sej inte så mycket om partiets ideologi, utan ser partiet som en stark opposition mot de etablerade partierna som fört landet ner i en svår kris. Och det stora spöker för partiet är det stora antalet olagliga invandrare får ta skulden för bl a arbestlösheten.

Men det är en opposition som får mej att rysa. Partiet står för en fascistisk rasideologi, använder nazistiska symboler och är det enda högerextrema parti i Europa som öppet använder våld. Muskulösa män i svarta tröjor misshandlar invandrare på gatorna, helt oprovocerat, där enda anledningen är att de inte tillhör den grekiska "rasen". Flera av partiets riksdagsmän har åtal hängande över sej för misshandel som skedde för några år sen - och dessa personer har ännu inte ställts inför rätta utan är med och styr landet!

Partiets anhängare är som ulvar i fårakläder. Ibland agerar dom som barmhäriga samariter, dom hjälper gamla personer i Aten som är rädda för att gå ut på gatorna, dom delar ut mat i soppkök (men BARA till "äkta" greker). Här i Naousa samlas anhängare utanför sjukhuset för att hjälpa de äldre när de ska till läkare. När de gjort sin "tjänst" öppnar de jackan och visar sina partitröjor. Läskigt.

Den som kan grekiska och vill veta mer om partiet, kan se programmet "Erevna" med Pavlos Tsimas, som sändes för ett par veckor sen i grekisk tv. Det finns på youtube här. Det ger en mycket bra bakgrund. Läste förresten på Ekots sida idag att Sverigedemokraterna fortsätter att växa och nu har stöd av 7,7 procent, så högerextremismen är ju ett europeiskt fenomen. Men Åkesson och de andra känns betydligt mer "civiliserade" än den grekiska ultrahögern , i alla fall utåt sett.

Men dagens firande med parader, där politiker står på balustraden, är också ett tillfälle för missnöjda medborgare att protestera mot den nedskärningspolitik som förs. Det betyder att både Atens och Thessalonikis centrum var i stort sett avspärrade och tusentals kravallpoliser vaktade. Här i Naousa hällde regnet ner och själva paraden blev inställd. Däremot skedde kransnedläggning, under ett hav av paraplyer.
Några demonstranter från kommunistpartiet stod lugnt en bit ifrån och protesterade och sa NEJ till allt möjligt.
Och efter detta kallade stans politiska ledare till en demonstration där stora vägen utanför Naousa stängdes av en timme.

Detta för att visa sitt missnöje med samhällets och stans nedrustning, men också för att säga ett rungande NEJ till de nuvarande fascistiska tongångarna. Flera olika partier och fackföreningsgrupper samlades med sina banderoller.

Sådär ja, det här blev lite långt. dessutom brukar jag inte ta ställning politiskt, men nu har jag i alla fall fått ur mej en del av det som jag länge gått och tänkt på.7 kommentarer:

Anonym sa...

Förstår gott att du är oroad över den politiska utvecklingen, överdriven nationalism är alltid farlig. När det blir dåliga tider ser man ju alltid sig om efter syndabockar, men vare sig legala eller illegala immigranter kan väl skyllas för Greklands dåliga ekonomi. Däremot torde det väl finnas åtskilliga välfödda "äkta" greker som bidragit. Tyvärr har missnöjespartierna vind i seglen överallt nu, det är sorgligt men sant.
Inga-Britt

Monica P sa...

Bra analys!

Heléne sa...

Det är intressant när du skriver dessa inlägg så fortsätt med det. Tack för trevlig läsning! Jag håller med dig om att man får kalla kårar när man hör om Gyllene gryning... /Heléne

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Syndabockar är ordet, just nu ger Chrysi Avgi invandrarna skulden för ALLT, vilket naturligtvis är fel. Och deras råa och våldsamma raspolitik är så otäck! Tyvärr är det många som inte förstår faran i detta.
Monica - Tack för det!
Helene - Ok, då och då blir det såna här inlägg, när det börjar "pysa över"! Roligt att du läser!

eija sa...

Jag tänker att det är hemskt viktigt att veta vad som händer i Grekland nu och tycker också att du är mycket objektiv i dina inlägg. Det är inte lätt i denna situation. Men du lever i Grekland, kan grekiska och följer noggrannt med det grekiska livet. Därför är åtminstone jag mycket tacksam för alla dina inlägg och väntar alltid med stort intresse på dem :-).

Ingrid sa...

JÄTTEBRA, Ingabritt, att du skrev den här artikeln om hur läget är i Grekland. En och annan gång behövs det även politiska temer. Även jag är mycket rädd för hur det ska urarta sig i framtiden. Inte ens i Tyskland, som man skulle kunna tänka sig, finns det ett sådant parti i parlamentet. Jag fattar det inte alls hur grekerna, så kvittar det vilka de är, kunde och kan fortfarande rösta på sådana personer. Men så är det i kristider för då visar folk sitt "riktiga jag".
Nu börjar det bli kallt i Florina. Som tur är så köpte jag redan i våras brännolja för nu finns det inte en droppe. Varför kunde inte bensinmackarna som säljer brännolja strejka redan i våras, t.ex. Redan då visste vi ju hur dyr den skulle bli. Nu är det för sent att diskutera om lägre priser. Men så är det här i landet, allting sker i sista minuten. Eller är det bara jag som tycker det?
Ha det så bra.

Grekland nu sa...

eija - Jag försöker ju berätta så objektivt som möjligt, men just när det gäller den här frågan kan jag inte låta bli att ta tydlig ställning. ROligt att du uppskattar det jag skriver!
Ingrid - Tack för ditt stöd! Ja, det är riktigt läskigt med det här partiet, att det kan ha så stort stöd trots sina våldsamma aktiviteter och sitt invandrarhat. Men, som du säger, i kristider kan vad som helst hända tydligen. Här är fortfarande ganska varmt, vi har inte satt på några element än. Som tur var fyllde vi på olja i våras så det ska väl räcka ett tag. Ha det gott!