Sidor

onsdag 19 december 2012

Förberedelser och dimmig promenad

Det börjar närma sej jul, men jag känner ingen stress alls. Jag tar en dag i taget och känner mej lite som tjuren Ferdinand som sitter där och luktar under sin korkek.

Fördelen med att frilansjobba (och delvis vara sjukskriven) är ju att man kan råda över sin tid.Och det är en lyx i juletider. Men det betyder ju inte att jag ingenting gör! Julskinkan la jag i saltlag för att rimmas i fredags. I måndags bakade jag fyra stora råglimpor med koriandersmak som jag gjort varje jul de senaste 25 åren. Och igår stekte jag köttbullar för ett helt kompani. Allt åkte sen in i frysen förstås.
Men idag lämnade jag köket och tog en promenad istället tillsammans med maken i regn och dimma. Det snöade på toppen i natt (när det hällregnade här nere) och det kunde man skymta mellan dimmolnen.
Vi strosade förbi julskogen i Agios Nikolaos igen och tog ett snack med Tomtefar själv i sin stuga (och som jag inte fick fota idag heller, grr...). Maken och han trasslade förstås in sej i en diskussion om jordens undergång. Sen kollade vi på hemlagade produkter och hantverk i de olika stånden. Det var råkallt så det var skönt att värma sej vid brasan.
Är svag för lyktor som brinner, så jag köpte en liten brun variant i ett av stånden.

Ikväll är det övning med kören (roligt) och i morgon kommer yngsta sonen hem (ännu roligare!). Övriga barn väntas på lördag...


5 kommentarer:

Ingrid sa...

Det är skönt om man kan undvika julstressen, som jag gör. Barnbarnen har redan fått sina "julklappar". Jag köper bara saker som de behöver, leksaker kan andra köpa, för vi har bestämt oss för det. Det allra roligaste är, som du skriver, att familjen samlas. Min ena son bor här i Florina och jag passar deras barn så vi träffas varje dag men den andre sonen bor i Igoumenitsa så det blir bara några gånger om året. Så det är alltid en högtid när man är ihopa.

Monica P sa...

Hällande regn hos oss idag, och då blir stadens gator rena floderna. Sitter och försöker få fötterna varma igen med torra strumpor och gamla fula men sköna tofflor. Ingen utedag precis.
Snart vänder det: vintersolstånd,måndsslut, årsslut, försiktig optimism vad gäller ekonomin...och jag tror inte den 21 innebär jordens undergång...

En ung lärarinna från Naousa ville ha (och fick) din www-sida, även om hon inte kan svenska, för hon har haft din man som lärare. Jag missade att skriva upp hennes namn, det får bli en anonym hälsning!

Marcus sa...

Hej! Tänkte bara fråga dig om sak som jag hoppas du kan hjälpa mig med.

Jag har i många år sålt grekiska tvålar av märket Agno men nu är jag sugen på att importera något annat . Vi har varit i kontakt med Knossos-soap.

Har du något bra förslag på grekisk olivtvål som du kan rekommendera.

Mvh
Marcus

Grekland nu sa...

Ingrid - Ja, jag tycker det är så otroligt skönt att slippa den stress som finns i Sverige kring jul, där allting bara måste vara så perfekt. Här blir det som det blir och man är inte så instängd i familjens hägn heller, utan man kan träffas spontant ute kring eldarna som brinner. För viktigast av allt är ju samvaron, med familj och vänner!
Monica - Precis, snart vänder det på alla sätt! Det är så vi måste tro, tycker jag. Och världen är liten, tack för hälsningen! Kanske träffar vi på henne i Naousa under helgerna så vi får veta vem hon är?
Marcus - Har faktiskt ingen kännedom om olivtvålar alls! Tyvärr! Men kanske någon annan av mina läsare som ser det här har något att föreslå!?

Anonym sa...

Julstress är så onödigt, det håller jag verkligen med om! Har skippat det mesta, men maten är jag fortfarande "tvungen" att laga, vissa rätter äter vi bara under julhelgen. Men ibland tänker man ju att det vore skönt att bara åka nånstans och låta andra sköta ruljansen. God Jul på er alla där regnet!
h. Inga-Britt