Sidor

lördag 9 februari 2013

När livet tar överhanden

Ibland tar själva livet liksom överhanden och bloggen får vänta. Så har det varit några dagar. Själv mår jag bra, men familjens grand old man råkade ut för en olycka häromdan och hamnade på sjukhus. Så dagarna har gått åt till att hasta mellan sjuksängen och the grand old lady som har svårt att klara sej på egen hand. Nu börjar tillvaron räta upp sej igen, tack och lov.

I såna här lägen ställer släktingar och vänner upp som tur är. Och det behövs, för på grekiska sjukhus räknar man med de anhöriga. Någon måste sitta hos den sjuke nästan hela tiden, dag som natt. I alla fall om patienten inte klarar att gå upp själv. Visst finns det personal, men de räcker inte till. En enda sjuksköterska har tjänst nattetid på hela kirurgavdelningen, inte hinner hon hjälpa alla. Har man ingen anhörig som orkar sitta hela nätterna på en stol? Tja, då finns det privatsköterskor att anlita. Men de kostar pengar, 50 euro per natt (utan kvitto). Vill man vara laglig och få kvitto kostar det 70 euro. Så är det i alla fall på vårt lilla sjukhus.
Nog om detta - i morgon får jag besök från Sverige!! Min kära väninna E. har sportlov och kommer äntligen hit, efter många år.  Det ska bli sååå kul.  (Bilden har inte med någonting alls att göra , men visar en av mina grannar, herr Påfågel som dagligen rymmer från parken och strosar omkring här hos oss. Här har han flugit upp på taket mitt emot. Han verkar fundera på hur han ska ta sej ner igen...).

7 kommentarer:

anneli sa...

Hoppas på snar tillfrisknande till grand old man.Vad gör man utan familj om man hamnar på sjukhus??Betalar,men om man inte har pengar?Väninnans 8 årige son fick kravräkning på 70€ för en natt på sjukhus,vilken han inte ens tillbringade där,jag var själv med han,vi åkte hem.
Själv ligger jag däckad av förkylning,likt halva Sverige och tro mig hjärnan börjar sakta återhämta sig;-)men benen vill inte lyda mig än.
Nyfiken på att veta hur påfågeln tog sig ner till slut?
Ha det gott och njut av tiden med väninnan.

Grekland nu sa...

Anneli - Han är just utskriven så vi hoppas på det bästa! Och, precis, vad gör man om man inte har pengar eller anhöriga? Personalen gör säkert så mycket de kan, men de räcker inte till. Så patienten får nog i såna fall stå ut med att skötseln (utöver den medicinska vården!) blir lite si och så. Hoppas du tillfrisknar snart! Och påfågeln, ja han flög nog ner till sist...

Musikanta sa...

Trots allt gnäll här i Sverige så fungerar sjukvården för det mesta perfekt. När min mamma låg på sitt yttersta blev vi avlösta på natten av en rar undersköterska som vakade hela natten utan extra betalning. Vi är verkligen bortskämda här hemma!

Skönt att svärfar (?) är bättre. Så är det, så fort barnen är utflugna är det de gamla som behöver vår vård och omsorg.
Kram

Grekland nu sa...

Musikanta - Ja, när det gäller antalet sjukvårdsbiträden och den omsorg som de ger så skiljer det sej en del mellan svenska och grekiska sjukhus. Men i övrigt är den medicinska vården oftast lika bra, det är min erfarenhet i alla fall. Och du har rätt i att omsorgen nu mest gäller de äldre i familjen.

Birgitta Ryås sa...

Så skönt när man bor nära och kan hjälpa och stötta varandra!
Kul att se er granne igen - för det är väl samma som vi såg?
Kram till er!

Anonym sa...

Så skönt att patienten är bättre, han är väl över 80? Skulle vara kul att se en påfågel på garagetaket någon gång, men chansen är liten här hos oss!
Fortsatt god hälsa önskar
Inga-Britt

Grekland nu sa...

Birgitta - Ja, det är skönt med ett nätverk, dessutom underlättar det när man bor nära! Och visst är det samma granne som ni såg...
Inga-Britt -Jovisst, svärfar är 84 år så det är tufft att återhämta sej, men det verkar gå bra. Och påfåglar på taket hör väl inte till vanligheten här heller, men just den här vandrar omkring i vårt kvarter nästan varje dag.