Sidor

fredag 30 augusti 2013

Om ett land i kris

Så var det då tomt här hemma. Tomt från barn, vill säga. Nu är alla på plats igen i var sin hörna av Europa och vi gamla får försöka hitta tillbaka till en vardag på tu man hand. Alltid lite svårt de första dagarna, men sen vänjer man sej. Sån är livets gång - och det är så det SKA vara. Alltför många ungdomar i Grekland tvingas flytta hem till föräldrarna igen på grund av arbetslöshet och det är inte bra för någon.
På tal om detta sociala fenomen, så har jag nu läst ut Kajsa Ekis Ekmans bok "Skulden. Eurokrisen sedd från Aten" (Leopard förlag). Hon ger sin bild och analys av krisen, hur hon uppfattat den när hon varit på täta besök i Aten under de senaste åren. Hon har varit med i demonstrationerna på Syntagma, hon har fört ständiga samtal med sina vänner och hon har intervjuat politiker. Eftersom jag ska recensera boken vill jag inte skriva mer just nu, men jag kan rekommendera den! För oss som bor i landet blir det många tillfällen att nicka instämmande. För den som bor i Sverige och bara fått sej till livs snedvridna sensationsreportage och fördömande uttalanden kan den nog fungera som en ögonöppnare. Om nån månad eller så kommer nästa bok om krisen, Kaos av Pascalidou. Återkommer till den.

När vi vinkat av dotter och måg på flygplatsen igår åkte vi till Perea där vi tog ett svalkande dopp. Kanske inte världens renaste vatten eftersom Thessaloniki ligger nära,  men det var ändå sköönt. Grekland har sina fördelar...

3 kommentarer:

Ingrid sa...

Det är just så det ska vara när barnen blir vuxna. De ska ha arbete, kunna försörja sig själva och inte behöva bo hemma hos föräldrarna där det blir trångt. Dessutom kan det ju bli lite bråkigt också när 2 generationer bor tillsammans.
Visst har Grekland sina fördelar också, men tyvärr bara när det gäller naturen och människorna. Så tycker jag åtminstone. Angående politiken och det sociala systemet behöver man inte diskutera om, det kan bara bli bättre än om det tar många, många år.
En trevlig helg. / Ingrid

Anonym sa...

Grekland har nog många fördelar, vill jag påstå, även om jag aldrig bott där. Kajsa Ekmans bok har jag beställt från biblioteket och ser verkligen fram emot att läsa den. Så mycket fördomar finns om Greklandskrisen, och jag tycker det är höjden av orättvisa att skylla euro- och finanskrisen på de sydeuropeiska länderna. Alla har haft sin slev med i grytan, men när den kokar över letar man efter syndabockar. Skenheligt så det förslår, och man glömmer titta sig i spegeln.
Tur i alla fall att ni har naturen och havet kvar!
God fortsättning önskar Inga-Britt

Grekland nu sa...

Ingrid - ja, precis, barnen ska flytta och stå på egna ben, det är naturens gång. Men ibland tar livet en annan vändning och då tvingas man vänja sej vid den. Och det politiska systemet är verkligen långt från att fungera som det ska, men annars är Grekland härligt!
Inga-Britt - jag tycker Ekmans bok tar kål på många fördomar. Hoppas du gillar den!