Sidor

söndag 23 februari 2014

Naousas stolta tradition

Jag skriver om det varje år, men kan ändå inte låta bli att visa bilder än en gång från dagens tradition med "boules och genitsarous", Naousas alldeles egen sed som genomförs varje karnevalsperiod. En tradition som sitter i ryggmärgen och i hjärtat hos alla Naousabor.
Detta har egentligen ingenting att göra med det vi kallar "karneval", alltså att några klär ut sej lite hur som helst och spexar. Det är en stolt folklig tradition med stränga regler för hela proceduren, både när det gäller klädsel, danser och utförande. Och jag tror inte det är förrän man upplevt den på plats som man förstår storheten i den!

I morse var jag först med på själva påklädningen. Här nedan kommer några bilder på denna procedur som förr brukade ta hela natten eftersom alla detaljer, varje mynt, syddes fast just då. Efter det fick den påklädde sitta och sova... Nu klarar man det på en dryg timme.
Flickor i Naousadräkt serverade dricka.
Jag låter bilderna tala istället för att skriva så mycket, för jag tycker orden blir så torftiga när jag ska berätta om detta. I vilket fall som helst så dansar man HELA dan, ända tills det mörknar i gränderna...

5 kommentarer:

Birgitta i Umeå sa...

Vilken underbar tradition. Man blir glad bara av att se bilderna.

Grekland nu sa...

Birgitta - Ja, det är en underbar och mycket rörande tradition. Roligt att höra att du blev glad, bara av att se bilderna!

Anonym sa...

Jag tycker också att det är helt fantastiskt att Naousaborna håller fast vid denna tradition. Underbara dräkter! En av de länkar som håller ihop ortsborna. Något att avundas!
h. Inga-Britt

Ingrid sa...

Än om jag inte är någon karnevalstyp, man måste nog ha det i blodet, så är det en mycket fin sed som bara finns i Naousa. Och vilka fina dräkter men ett ståhej för personerna som ska klä på sig. Ja, dina fina bilder behöver faktiskt inga ord.
Ett par dagar till sen kommer vi in i den första vårmånaden, åtminstone enligt kalendern.

eija sa...

Också jag blir alltid SÅ avundsjuk när jag läser om era härliga traditioner. Vi har ju i Finland inga, verkligen inga såna. Det beror naturligtvis på våra olika årstider, men vi har inte heller några traditoner, inte nutida i alla fall. Och det är en stor synd!!!
I år har vi inte ens haft en ordentlig vinter, så lite snö att man inte har kunnat skida en enda gång i skogen :(
Härliga bilder, tack!