Sidor

onsdag 2 april 2014

Grönska på strandpromenaden

Nu har lindarna på strandpromenaden blivit alldeles ljusgröna. Strandpromenaden? Jo, alltså, nåt hav har vi inte i Naousa, och ingen strand heller...men en strandpromenad har vi minsann! För så kallas promenadstråket längs med parken, där som caféer och tavernor ligger på rad. Men en tidig onsdagsmorgon i april är det ganska lugnt där som synes.

Igår var jag hos en granne och gratulerade till att dottern i familjen gift sig. Hon gifte sej borgerligt, som så många andra nuförtiden i Grekland. Statistik visar att de borgerliga vigslarna under år 2012 för första gången i historien var fler än de kyrkliga. 51,8 procent av alla par gifte sej borgerligt, medan 48.2 gifte sej i kyrkan.
Detta är anmärkningsvärt i ett land där kyrkan spelar så stor roll i människors liv och där många anser att en borgerlig vigsel inte är  "på riktigt". En viktig anledning är förstås krisen, eftersom ett kyrkbröllop med fest är en dyr historia. Många par tänker att de ska ordna en kyrklig vigsel lite senare, när ekonomin stabiliserats - eller när första barnet ska döpas - men det blir inte alltid så. (Bilden från när dottern gifte sej borgerligt för några år sen).


7 kommentarer:

Anonym sa...

Härlig bild med gröna träd? så är det ej i Stockholm på Kungsholmen kan jag säga.
Ja den ekonomiska krisen har påverkat mycket även bröllop i Grekland här hemma i Sverige är inte bröllop riktigt samma sak så om man inte har pengar här i Sverige tror jag inte att det är samma big deal men i Grekland är det en helt annan sak för många även om det ändras även där oavsett kris eller inte. Men har men en gång varit på ett grekiskt bröllop (vilket jag och min man hade förmånen att vara på Kreta många år sen) ja då vet man vad ett bröllop är eller?
Hälsningar Birgitta

Anonym sa...

Inga-Britt,kan du ana att nästa generation sakteliga kommer att bli mindre kyrkoberoende/engagerade, jag bara undrar. Det är kanske bara jag som ser tecken på det. Jag vet inte om det är bra eller dåligt. Jag är själv "svenskt" fristående men ser hur den nuvarande känslan för kyrkans betydelse är så total att det inte ens registreras, eller så är det inte läge att prata om det ens. Om detta kan man prata länge, det får räcka ...
Monica Pizanias

Ingrid sa...

En härlig bild från "Strandpromenaden". Vår lilla Strandpromenad ligger vid ån Sakoulevas. Den skulle kunna ha varit ännu vackrare om inte alla de rivningsfärdiga husen hade stått där, men så är ju lagen här. De får inte rivas i allra "första stund".
Jag tycker att de kyrkliga bröllopen har blivit överdrivna med 400-600 personer. Romantiken fattas för min del, och de mesta bröllopen liknar varandra. Nästan alltid samma ritual, men så är den grekiska religionen.

Anonym sa...

Förståeligt att man inte kan hålla överdådiga bröllop i nuvarande läge. Jag anser för övrigt att det är helt vansinnigt att kasta ut många tusen euro på en fest, det må sen vara bröllop, dop eller något annat. Förstås är det roligt, men redan brudens utstyrsel blir ju jättedyr, och ska de stackars föräldrarna betala så... Men det är tydligen så då att man inte kan vigas kyrkligt utan stor bröllopsfest? Nåt brister i logiken kanske. Fast jag måste erkänna att jag hör till dem som tycker att kyrkan gott kunde avstå från vigselrätten, äktenskapet är väl viktigast ur juridisk synpunkt och då spelar det ingen roll vem som läser texten.
h. Inga-Britt

Grekland nu sa...

Birgitta - Precis som du säger, ett grekiskt bröllop är en stor händelse med många bjudna, så det blir kostsamt värre. Om det blir en borgerlig vigsel däremot så förväntar sej ingen att bli bjuden på nån fest, så det är nog ett bättre alternativ än ett litet kyrkbröllop.
Monica - Ja, grekernas förhållande till kyrkan är väldigt startk så det är svårt att stå emot och gå en annan väg för den som vill. Jag hör ofta från folk i min generation att t ex en borgerlig vigsel inte är en "riktig" vigsel. Men kanske är det som du säger att nästa generation tar ett litet steg FRÅN kyrkans inflytande? Samtidigt ser man väldigt många yngre människor i kyrkan också, så jag vet inte...
Ingrid - Jaha, så ni har en strandpromenad i Florina också, haha! Lite kul, faktiskt...Och jag håller med dej om att många bröllop här är liksom standardiserade och ganska överdrivna, det verkar vara svårt att göra nåt personligt av det hela.
Inga-Britt - Ja, det är verkligen en dyr historia, höll på att svimma när jag hörde hur många tusen euro det kostar att HYRA en fin brudklänning!! Plus allt annat. En kyrklig vigsel utan stor fest vet jag inte om jag varit med på nån gång (utom möjligen vår egen, där vi bara var ett 30-tal nära släktingar som åt mat efteråt...).

Inget nytt under solen sa...

Det är sorgligt att man inte vill gifta sig i kyrkan för att man tycker att det blir för dyrt med festen, oavsett om det är i Grekland eller Sverige. I Sverige förekommer ju enkla kyrkvigslar och fester också. Men jag hör många unga som tycker att de inte har råd... kompisarna hade stora och dyra fester, så då drar man sig för att våga göra litet och enkelt och avstår därför helt... det är tråkigt, tycker jag.
Härligt med grönskan, här är det ännu lite vitt kvar på marken och ganska kyligt i luften.
Kram!

Grekland nu sa...

Birgitta - Håller med dej! Men jag tror det sociala trycket här i Grekland är större än i Sverige, kan man inte ställa till med en stor fest och hyra en svindyr brudklänning, ja då får det hellre bli en enkel borgerlig ceremoni. En enda gång har jag varit med om ett par som medvetet valde att vigas borgerligt och som sen hade en fest efteråt. Däremot har jag aldrig hört talas om att någon ordnat en enkel kyrklig vigsel, kanske i något litet kapell med bara familjen närvarande eller så. Det finns ju många olika sätt, men här är man fortfarande så bunden av traditionerna och den sociala omgivningen.