Sidor

torsdag 11 september 2008

Skolstart!




Idag var det skolstart här i Grekland. Den 11 september är dagen varje år då alla elever samlas till upprop. Hela förmiddan ser man finklädda barn - och föräldrar - på stan. Det är faktiskt lite av feststämning över det hela (fast jag vet inte om skolbarnen känner det så, förstås).

Skolstart betyder att alla samlas på skolgården och att prästen läser nån form av välsignelse över barnen, sen stänker han vigvatten över alla och alla gör sitt korstecken. Rektorn säger väl också några väl valda ord. Eleverna på högstadiet och gymnasiet får sina böcker i stora plastpåsar, och sen är det slut...Och i morron är det dags för lektion.

Det är alltså fortfarande så i Grekland att kyrkan (dvs den ortodoxa) och skolan och staten går hand i hand. Det kommer nog att dröja LÄNGE innan det blir annorlunda. Fast ett steg mot religionsfrihet togs faktiskt i våras, då det bestämdes att den elev som av någon anledning vill slippa undervisningen i religionskunskap (oftast pga att man tillhör någon annan religion), den behöver numera inte uppge något skäl. Det är bara att skriva en ansökan. Religionskunskap i Grekland är nämligen inte "religionskunskap", utan det är ortodox troslära rakt av! Alltså kan det vara svårt för en muslim eller ett Jehovas vittne - eller varför inte en ateist - att delta i den undervisningen. Det blev förstås ett ramaskri från kyrkligt håll när den här bestämmelsen gick igenom i våras, man trodde att alla elever nu plötsligt skulle rusa till rektorn och skriva en ansökan om att slippa undervisningen. Så blev det förstås inte...

Men att få prästens välsignelse vid skolstarten, det skadar nog ingen, så det får alla...

På bilden ser ni minstingens alla böcker som han ska plöja igenom det här sista året på gymnasiet...puh! Han går humanistisk linje och där handlar det mycket om latin, antik grekiska, historia och uppsats. Fyra eftermiddagar i veckan ska han dessutom ha privatundervisning i dessa ämnen, för att vara väl förbedd för de nationella proven i vår... Jobbigt - och dyrt! Det där att Grekland har gratis utbildning låter som ett skämt för alla föräldrar med barn på gymnasiet, eftersom alla skickar sina barn till extraundervisning på eftermiddagarna. Helknasigt system.

Andra bloggar om: , , ,

5 kommentarer:

Madicken sa...

Intressant att få en inblick i det grekiska skolsystemet. Bra med beslutet att man får välja bort konfessionsstyrd religionsundervisning men som du sa, välsignelsen över alla kan ju inte skada :)

Marianne sa...

Latin och antik grekiska! Vilken bra grund att stå på, det innebär ju att han får en väldigt vid språkförståelse eftersom så mycket i de europeiska språken bygger på de här båda i form av lån och olika avledningar. Plus att han kan tillgodogöra sig antika texter, vilket inte är fy skam. Jag tycker att det är synd att man helt har lagt ner den undervisningen i Sverige, att man måste gå specialkurser först på universitetet för att få sig något av det till livs.

Lycka till till sonen!

Petchie75 sa...

Det låter lite som den grönländska skolstarten som Lullun skrivit om. Kul att folk klär upp sig och att det är en högtidsdag.
Det är intressant att läsa om hur kyrkan har sådant inflytande i det grekiska samhället, och jämföra med tex USA där ju kyrkan ÄR separerad från staten men där religionen också är så viktig och där det väl skulle vara otänkbart att en muslim skulle bli president...

Lullun sa...

Jätteintressant inlägg! Ja, för mig är ju religionsundervisning något mycket bredare. Kan förstå att det kunde vara jobbigt för de icke-ortodoxa innan. Undervisar man överhuvudtaget i andra religioner osv? Och det krävs alltså så mycket undervisning vid sidan om. Är inte skolonrna bra tillräckligt, proven för svåra eller vad är problemet?

Grekland nu sa...

Madicken - ja, det var ett bra beslut, det gör det lite lättare för dem som har en annan religion.
Marianne - javisst är det lite synd och ganska konstigt egentligen att man inte kan läsa såna ämnen längre i Sverige, så många olika program som det finns där på gymnasiet! Sonen gillar latin, men antik grekiska är svårt...
Petra - du har rätt i att religionen ju faktiskt kan spela en jättestor roll, även om den inte är statlig (som i USA). Här är den ortodoxa kyrkan en del av vardagslivet, den finns med på ett helt naturligt sätt överallt. Men då blir det ju också lite knepigt för den som inte är ortodox.
Lullun - jodå, man tar upp att det finns andra religioner också i skolan, men väldigt snabbt och ytligt...Och angående de extra lektionerna, så är det en stor och komplicerad fråga som har att göra med hela utbildningssystemet. Proven är visserligen ganska svåra - men mest pga att det handlar om att man måste kunna en massa utantill - och det hjälper dessa extralärare till med. Helt fel, tycker jag och många med mej.