Sidor

måndag 6 oktober 2008

Prisutdelning...


Vinnarna är utsedda i min lilla frukttävling!! Är imponerad av era kunskaper, måste jag säga, för innan jag flyttade till Grekland kände jag inte till den här frukten. Rätt svar är alltså kvitten, eller kydoni (κυδώνι) på grekiska. And the winner is...Simela och Simone! Eftersom en svarat på grekiska och en på svenska så är det väl inte mer än rätt att ni vinner båda två...Även ni som skrivit direkt till mej var duktiga, ni får tröstpris.

Kvitten heter alltså Cydonia oblonga på latin och släktnamnet lär kunna härledas till Kreta och den antika staden Kydonia, numera Chania. Romarna kallade visst kvitten för "äpplen från Kydon".

Här i Grekland steker man ofta kvitten i ugnen och därför ska ni få ett sånt recept här. Marmelad har jag aldrig prövat att göra, men det låter inte så dumt, kanske jag prövar nån dag. Det värsta med den här frukten är att den är så vanvettigt hård och jobbig att skära! Annars är inte receptet svårt.

Ugnsstekt kvitten med vispgrädde
Tvätta frukterna väl så att skalet blir blankt och fint (receptet är för fyra frukter). Skär varje frukt i fyra delar och ta bort kärnhuset (men släng det inte). Lägg fruktbitarna i en ugnsfast form och täck med ca 2,5 dl socker, lite kanel och nejlika. Under tiden kokar man kärnhusen, tillsammans med kärnor och allt, i ett par dl vatten i en kastrull ca 15 minuter. Sila sen bort kärnor och skal och häll vätskan över frukterna. (Ett annat alternativ är att istället hälla på 2-3 dl rött vin) .Sätt in formen i 150 graders ugn, täck med aluminiumfolie ca 30 minuter. Fortsätt att stek en halvtimme till utan folie så att frukten blir rosa till färgen. Lägg upp på serveringsfat och häll över den ”sås” som bildats i formen. Serveras lätt ljummen med vispad grädde!

Lovar att det blir ugnsstekt kvitten till efterrätt när ni kommer till Naousa, Simone och Simela (och alla ni andra...)!

Andra bloggar om: , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

Min sambos mamma lagar alltid kvittenmarmelad (eller ayva, som det heter här i Turkiet) åt oss, och det är riktigt gott! Rekommenderas! :)

Svensk chekchouka sa...

nejmen!! jag vet vad den heter pâ franska " coing" men inte pâ svenska. Vi luktar pâ den under fastan pâ "Yom Kippour". Man virar en handduk om den i flera dagar, fuktar handduken och lägger kryddnejlikor i. Efter nâgra dagar luktar den starkt och under kippour , när hungern ärs om värst luktar man pâ den. Efterât, första mâltiden efter kippour äter man ofta " kvitten marmelad"

Fritt ur hjärtat sa...

Kul att jag hade rätt, det är en rätt undangömd och okänd frukt. Jag sa till maken att vi skippar Kreta och tar Naousa till våren, han såg skeptisk ut:-))

Madicken sa...

Men...vad jag dreglar :)

Grekland nu sa...

Jag har sagt det förr och jag säger det igen - vad mycket man lär sej genom bloggen!! Ayva i Turkiet och coing på franska, och att linda in frukten i handduk med kryddnejlikor. Så spännande det är att få höra om olika traditioner och namn!
Och du, Simone, hälsa maken att det är dags att se nåt nytt. Det enda (!) som inte finns i Naousa, men som Kreta har, är hav...

Anonym sa...

Grattis till vinnarna!
Jag håller med Dig om.
Sååå mycket man lär sig genom att blogga.
Vilka fina kvitten sen.
kram m a k i

Fritt ur hjärtat sa...

Det var väl kanske just det ......

Anonym sa...

jaha! GRATTIS til mig då om man får gratulera sig själv ;-)

jodå, vi hade kvitten/kidonia hemma när jag var liten därför kunde jag svara rätt, ser ni!

och denna recept gjorde man nog också, om jag minns rätt, för det låter bekant för mig!

se tll att du har sånt när jag kommer dit ingabritt och hälsa maken så gott!

Marianne sa...

Mums! Hoppas jag får tag i kvitten så jag kan testa det receptet.

Jag brukar grovriva kvitten när jag gör marmeladen, så blir det lagom stora bitar.

Lullun sa...

Får väl erkänna min okunskap; hade aldrig hört om frukten förr. Men nu har jag lärt mig något nytt. Tack! :-)