Sidor

söndag 30 november 2008

En kväll i vetenskapens centrum


Det blev en lördagskväll som gick i vetenskapens tecken igår. För nu var det dags igen att dra igång den föreläsningsserie som maken ordnar tillsammans med kulturnämnden - för nionde året i rad! - och det blev lyckat (som vanligt...).

Serien kallas för "Stjärnor och människor i det nya årtusendet" (bilden föreställer affischen som berättar om evenemanget) och maken fixar och donar för att få hit duktiga vetenskapsmän, huvudsakligen astronomer, som ska prata en lördagskväll i månaden. Det brukar bli nästan fullt i lokalen, i snitt hundra personer och av dessa är ungefär hälften ungdomar! Eftesom maken är lärare på gymnasiet så gör han en runda i alla klasser på fredagen och uppmuntrar eleverna att komma. Och det fantastiska är att de kommer, de kommer i stora gäng, finklädda för att efter föreläsningen fortsätta kvällen ute på nån bar eller klubb...

Ämnet för igår var "En resa till CERN. En resa till vetenskapens centrum". På det vetenskapliga centret CERN i Schweiz finns världens största partikelaccelerator, det är en lång underjordisk tunnel på 27 km (LHC), och där sker experiment där partiklar kolliderar i höga hastigheter. Över 8 000 vetenskapsmän från 85 länder är inblandade. Det blev en massa skriverier i höstas när ett viktigt experiment skulle ske (folk blev uppskrämda och trodde jorden skulle gå under osv), men det hann knappt börja förrän det fick avbrytas tillfälligt pga ett fel.

Igår fick vi höra berättas om CERNs historia och om vad det här experimentet egentligen går ut på, dels från en fysiker som var på besök där dan innan experimentet stoppades och dels från en professor som varit inblandad i det hela för några år sen. Båda är greker med ursprunglig hemvist i Veria, två mil från Naousa. Det var jätteintressant, även för en person som jag som är totalt rudis inom naturvetenskap...frågorna stod som spön i backen efteråt från både unga och gamla och det var knappt det gick att få hejd på diskussionen, så det blev sent innan alla gått därifrån.

Tänker varje gång en sån här föreläsning äger rum, att det är en stor förmån för folk i lilla Naousa att få träffa och lyssna på så många intressanta vetenskapsmän. Det känns litegran som om stora världen kommer på besök till byn...och som tur är så uppskattas det också av många. Vissa är "stamgäster" och har följt serien under alla de nio åren.

Efter denna matnyttiga lektion, så avslutade vi kvällen med annat matnyttigt, som grillad paprika, ostar, sardiner, svamp och lokalt vitt vin på en taverna...

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: