Sidor

lördag 28 mars 2009

En timme i stearinljusens sken


Jaha, då är "jordens timme" över för oss här i Grekland (varje land släcker ju efter sin lokala tid). Prick halv nio släckte jag lamporna här hemma och tände tre levande ljus. Rena luciastämningen. Och sen satt jag här och ugglade för mej själv i en timme.

I början hade jag TVn på - ville ju kolla in lite när man visade hur belysningen på Akropolis, Vita tornet, bron mellan Rio och Antirio osv släcktes, men sen kändes det lite tokigt att ha den på, för när allting annat var släckt så kändes det som om den drog jättemycket ström - så då stängde jag av den också.

Hade gjort i ordning en balja med varmt vatten som jag satte fötterna i och sen satt jag där i stearinljusens sken och bara njöt av stillheten. Faktum är att den där timmen gick väldigt fort! Kikade ut lite från balkongen också för att se om grannarna släckte några lampor, men det såg ut ungefär som vanligt i kvarteret, det lyste både här och där.

Det roliga och hoppfulla i det här var att "alla" pratade om den här aktionen här i Grekland, alla jag träffade idag när jag var i Thessaloniki sa att "ikväll släcker vi lamporna". Skolbarn i en by utanför Naousa ritade affischer för att sätta upp lite varstans i byn där man uppmanade att släcka, prästen som höll mässa under fredagskvällen uppmanade folk att släcka osv. Det kändes som att KANSKE den här kampanjen gjorde oss LITE mer medvetna om energislöseri och klimathot. Och då har den ju nått sitt mål.

I bland annat SvD kan man läsa lite mer om hur det släcktes världen över.

Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

Madicken sa...

Här var det släckt också - fast ett par av grannarna missade tydligen allt..