FRUKT är temat för idag i Show and tell och det är Sparkling som står för januari månads temaval.
Lätt som en plätt! För Naousa är lika med frukt. Naousa är känt i hela (den grekiska) världen som ett fruktparadis. Så bilder har jag hur många som helst på alla upptänkliga frukter.
Och jag älskar frukt av alla sorter och färger. Äpplen, persikor, körsbär, plommon, apelsiner. Ja, ALLA frukter kan jag nog säga.
En favorit är äpplen! Tänk vad mycket man kan göra med den frukten - äppelpaj, äppelkaka, äppelmos...
Och persikor, Naousas "nationalfrukt". När man säger persikor från Naousa så är det synonymt med kvalitet! Och de är STORA, saftiga och mycket goda. Så här kan det se ut när snälla grannar förser oss med persikor och körsbär.
Vindruvor då? Jo men visst! Hela stan är omgiven av mjuka kullar med vinrankor. De är goda att äta men mest gillar jag att se dem hänga på vinrankorna i september, alldeles blålila, strax innan vinskörden.
Och valnötter är mumsfilibabba. Har en stor skål full med valnötter stående framme sen i höstas och jag knäcker ofta nötter för att ha i sallad.
Av björnbären gör jag sylt till morgongröten. Men usch vad dom är besvärliga att plocka med alla taggar...
Den här frukten har jag lärt mej sen jag flyttade till Grekland. Stor och gul är den. Det är kvitten förstås. Den steks i ugn tillsammans med socker och äts med fördel tillsammans med vispgrädde.
När löven har fallit av träden så sitter de här orange frukerna kvar. Lotus! Är nog inte så goda att äta, tror jag, men de har fin färg.
Och sist men inte minst - apelsiner. Den enda frukt av alla som inte växer hos oss. Men under vintern så vräker vi i oss saftiga apelsiner från Kreta.
Visst är det härligt att bo i ett fruktparadis. Lite synd bara att jag är allergisk mot frukt sen 20 år tillbaka...Apelsiner går bra, och valnötter i små mängder, men alla de andra får jag nöja mej med att njuta av i form av marmelad, sylt, paj osv istället.
Nu ska jag surfa runt och se vad ni andra skriver om frukt.
fredag 8 januari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
12 kommentarer:
Ach, ach, ach... guuud vad GOTT det ser ut!!! Säger hon som är inne på andra bantningsdagen... ;-)
Åh så underbart med så mycket fruktbärande växter omkring sig. Framförallt druvorna. Det finns väl ingenting så gott som att plocka direkt från rankorna och stoppa i munnen.
Va är du allergisk mot frukt? Tråkigt, men bra att du ändå kan njuta av dem, men i en annan form.Du bor ju i ett fruktparadis!
Kvitte har jag aldrig hört talas om. Är det som äpple eller päron kanske?
Härligt med all färsk frukt och fina bilder på dem dessutom! Jag har aldrig ätit mycket frukt eftersom jag har varit allergisk mot det mesta, men till min stora lycka har jag märkt att jag kan äta mer frukt i Turkiet än vad jag kunde i Finland, så kanske det var besprutningsmedlet som jag var allergisk mot då? :S
Annars är Ahmet fruktexperten hemma hos oss och det är alltid han som får välja ut frukten då vi handlar. Hans pappa har sålt och exporterat frukt i 40 år och några av Turkiets bästa körsbär och plommon kommer från hans mammas hemby.
Du är en god ambasadör, jag vill till Naousa varje gång du skriver om den. Härliga bilder som nästan ger lite hjärtont idag när det är -20, elkris och skyhöga elpriser...
Tina - vadå, får du inte äta frukt alls när du bantar?? stackare...
Ebba - håller med dej, det bästa är att kunna äta frukt direkt från trädet eller vinrankan (men då får de ju inte vara för mycket besprutade förstås).
Taina - ja, den där allergin kom plötsligt för ca 20 år sen när jag även fick hösnuva. Får kli i halsen och öronen om jag äter rå frukt. Kvitten ser ut som ett stort och knöligt päron men är mycket håradare och går inte att äta rått. Det måste stekas eller läggas i sockerlag. Och det blir god marmelad. Finns i Sverige också.
Laura - Jaha, en till som är allergisk! Skönt ialla fall att du kan äta mer frukt i Turkiet. Själv kan jag inte säga att jag märkt nån skillnad här eller i Sverige. Men jag vet att det är värre att äta skalet på frukten. Vad härligt att ni har tillgång till så mycket frukt i "familjen"!
Fritt ur hjärtat - tack för det! Kanske ska be borgmästaren om att få lön som pr-konsult åt kommunen...Skulle vara roligt om du kunde komma nån gång! Kan tänka mej att fruktbilderna ser extra härliga ut i det väder ni har. Men jag gillade dina vinterfruktbilder också!
Blir nästan lite avundsjuk, och tänker samtidigt på hur underbart vi hade det på Zakynthos i sommras där vi serverades ett fat av frukter direkt från trädgården varje morgon (bara för att vi var greker som värden sa). Maken bekräftade dina ord om Nauossa och frukt.
Jag älskar kvittenmarmelad! Men här finns inte kvitten, så det kan jag inte koka.
Vilken lyx med all den där frukten och bären så nära inpå. Riktig rikedom. Synd att du är allergisk men tur att du kan äta det förädlade.
Det vattnas i munnen ;-)
Fruktparadis, jo jag tackar! Verkligen mitt fruktinläggs totala motsats. Härligt! Glömde ju helt nämna persiokor i mitt inlägg - dem älska jag verkligen!
Marlene - ja det gäller verkligen att passa på och njuta när man är här, så det var ju trevlig av värden att bjuda er på ett fat med frukt
Marianne - i år blev det ingen kvittenmarmelad för mej heller, det blev bara inte av. Men det är gott!
Kersti - håller med, en stor rikedom!
Eva - det gör det på mej också...
bejla - kan tänka mej att det är helt annorlunda hos dej! Men alla platser har ju sin speciella rikedom, ni har fantastiska vyer och norrsken...
Skicka en kommentar