Sidor

tisdag 20 april 2010

Kaos i askans spår

Inte nog med ekonomisk kris i största allmänhet. Nu får sej turismen här i Grekland en rejäl smäll av flygstoppet också. 65 miljoner euro sägs det att turistnäringen i landet förlorat under den här veckan.

Fast annars är det ju proppfullt av turister här just nu. Alltså av såna som kommer i stora horder från Thailand, USA och andra håll i världen. Grekland har hittills varit nästan det enda land i Europa där planen kunnat landa. Så härifrån försöker de nu ta sej vidare upp genom Europa.

Igår hörde jag en siffra på 200 bussar som lämnade Thessaloniki med återvändande skandinaviska Thailandturister. Hamnarna i Patras och Igoumenitsa kryllar av folk som försöker ta sej vidare till Italien. Likaså har det varit smått kaos på Thessalonikis järnvägsstation när folk försökt hitta tågbiljetter norrut.
Några av dem som haft problem var sex svenska biskopar som skulle ta sej hem efter ett besök i Israel. De åkte med buss via Turkiet för vidare färd genom Grekland till hamnen i Igoumenitsa. Men bussen gick sönder och en del av resan genom norra Grekland fick de åka taxi(jag fick ett telefonsamtal från dem i lördags där de bad om hjälp). Vet inte om de är hemma än.

Och idag kom askmolnet för första gången in över nordvästra Grekland. Alltså ungefär där jag bor. Men det verkar visst redan vara på väg bort så ganska många flyg lyfter som vanligt idag. Jag håller tummarna för väninnan I. som väldigt gärna vill åka hem till Göteborg i morgon!

Illustrerar detta kaos med en bild, tagen igår, som visar maximal frid. Får som betar och ligger och vilar under blommande äppelträd...

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

5 kommentarer:

Anneli sa...

Visst blir det kaos när sånt här händer!
Maken åkte 30 timmar i buss från Prag i lördags.Släktingar från Finland har förgäves försökt komma hit sedan i tisdags,kanske det kommer med på morrondagens flyg

Musikanta sa...

Jag är så tacksam att vi inte bokat någon resa under den här tiden. Både förra och förrförra året var vi i Italien i april. Det är fantastiskt så sårbart vårt samhälle är när något sådant här händer.

Måste vara speciellt jobbigt för Thailandsresenärerna som brukar resa med många småbarn...
Härlig bild med fåren!
Varm kram/M

Ingelapingela sa...

Ja. visst blir det kaos och visst är det så att det föranleder andra tankar Du visar klart kontrasten i den pittoreska bilden med fåren ute på grönbete.

Nu har ju jag inte hunnit kolla så noga, men du är alltså svenska bosatt i Grekland? Återkommer ska först botanisera lite i ditt rum
;-) Hälsningar Ingela i Skåne

Grekland nu sa...

Anneli - ja usch vilka långa buss och tågresor folk har fått göra. Särskilt jobbigt måste det vara för dem som har små barn
Musikanta - Samma här! Det räckte med att min flygresa i februari blev uppskjuten två dygna på grund av strejk för jag skulle tycka det var struligt. Jag gillade också den bilden!
Ingela - japp, jag är svenska och har bott här i Grekland i 16 år. Mer står i min profil. Kul att du hittat hit!

Taina sa...

Ojoj så många som sitter eller varit strandsatta under veckan. Jag har vänner och kollegor som varit/är strandsatta. En sitter i Manila och har försökt komma hem sedan i söndags...Fåren bryr sig nog inte så mycket om dessa moln ser det ut som.