Sidor

onsdag 28 april 2010

Om att sänka löner

"Grekland vägrar sänka löner" står det i en rubrik i Svenskan idag. Vet inte vad förslaget från Valutafonden och EU går ut på i detalj - men det här med att sänka löner är knepigt.

För det första handlar det ju om VEMS löner vi pratar om. För när man hör talas om vilka summor riksdagsledamöter och vissa andra höga befattningar tjänar, ja då är det helt ok med en sänkning, tycker jag. Och inte bara ok, utan nödvändigt i den kris som råder.

Men att man redan börjat skära i låg-och medelinkomsttagarnas knappa löner känns som ett dråpslag. "Det känns som om vi återvänt tio år tillbaka i tiden" sa en god vän som jobbar som kock på ett dagis och vars redan låga lön nu sänkts. "Allt det vi jobbat och kämpat för under dessa år rycks bara undan i ett enda slag" suckade han uppgivet.

Ytterligare ett exempel: dottern som är nyanställd låg och mellanstadielärare får en grundlön i handen på 1 140 euro. En "hög" lön om man jämför med alla de ungdomar som bara får 600-700 i månaden, men ändå inget man blir rik på. Och knappt något man kan försörja en familj på. Och knappt har hon hunnit börja jobba så kommer lönen att sänkas med ca 80-100 euro i månaden. Och detsamma gäller makens lärarlön: den är redan sänkt med 100 euro i månaden, vilket på ett år blir 1 200 euro, alltså 12 000 kronor!

Och det här är bara början. Fler sänkningar är att vänta. Är det konstigt sen att fackföreningar protesterar och strejkar?! Här har man kämpat för högre löner och bättre arbetsförhållanden för sina medlemmar i många år, medan man sett hur vissa andra stoppat stora summor direkt i fickan och levt ett liv i sus och dus (ofta med statens pengar) - och nu ser man hur allt raseras på kort tid.

Ok, alla måste hjälpa till i en sån här kris. Men det är de stora företagen, bankerna och höjdarna därupp vid makten som ska dra det tunga lasset, inte de lågavlönade som kämpar varje månad för att få ekonomin att gå ihop!

Nä, nu måste jag nog gå ut och demonstrera. (Bilden är från en demonstration förra sommaren). Tur det är Första Maj på lördag och storstrejk på tisdag...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Bra lösning Grekland, demonstrera er ut ur skiten. Synd bara det ni demonstrerar för har varit lånade pengar och nu kommer konsekvenserna.

Peter sa...

Det måste vara både intressant och rätt skrämmande att se hur krisen slår inifrån och från ett "nereifrånperspektiv". Det behövs sådana verkliga källor, så vi inte bara får ta del av hur finansinstitutens och regeringens gubbar "förklarar" läget. Tack! Keep on!

Mini sa...

Ja, inte är det "vanliga" löntagare som ska stå för notan. Lönerna i Grekland är ju som sagt inget att skryta med. När jag började att jobba som lärare 1996 fick jag 11 500 kr...vilket skämt! Och detta är tydligen dagens lärarlön i Grekland 2010 och lägre ska den alltså bli?!
Nej, det känns som att de kommande åren kommer att bli mycket tuffa i Grekland. Vi får se vad som händer!

Musikanta sa...

Man undrar vad det beror på att Grekland är i sådan ekonomisk kris. Har skatterna varit för låga hittills, eller är det många som inte alls betalar skatt?

Har man ingen export utan bara förlitar sig på turister? Jobbar inte folk som dom ska? För det kan väl inte bero på transferingar eller bidrag som är en så stor post här i Sverige...

Grekland nu sa...

Anonym - de som demonstrerar är låginkomsttagare som är oskyldiga till den ekonomiska krisen, de protesterar mot att de som har makten inte skött sin ekonomi. Visserligen är det inte så smart i ett sånt här läge att strejka, kan man tycka, men folk är upprörda över att behöva dra ett så tungt lass när det är andra som är skyldiga.
Peter - Tack för dina ord, jag tycker nog också att det behövs ett annat perspektiv och det är det jag försöker ge.
Mini - usch ja, det blir tufft här framöver, känns inte roligt.
Musikanta - när det gäller skatter så har den varit relativt låg hittills, men den har höjts nu liksom momsen. Problemet är att det alltid funnits en enormt stor svart marknad, med personer som deklarerat en ynklig inkomst och stoppat resten i fickan. Dessutom finns det ingen industriproduktion att tala om heller. Fast det mesta handlar nog om ett spel på hög nivå där banker och andra finansinstitut är inblandade, och det där är knepigt att förstå tycker jag.