Sidor

torsdag 1 april 2010

Röda ägg och färsk lök

Skärtorsdag. I Sverige var det (i alla fall på min tid) påskkärringarnas dag. Då for man iväg till Blåkulla på sin kvast.

Här i Grekland finns inga påskkärringar och inget Blåkulla. Skulle väl vara Olympen i så fall där det kanske kan hända en del magiska saker...

På skärtorsdagen i Grekland färgar man ägg. Mustigt röda ägg som symboliserar Jesu lidande och blod. Så det har jag också gjort idag (färgat ägg alltså). Dessa ägg ska vi ta med oss till kyrkan på påsknatten för att knacka med varann. Den som har hållit på fastan har inte ätit ägg på 40 dagar, så då brukar det smaka bra.

Men jag har också förberett den traditionella maten med färsk lök som man äter i Naousa på söndagen. Tre kilo färsklök har jag hackat, som ska räcka både till mej och svärmor...

Och om en timme ska jag gå till kyrkan, för ikväll är det korsfästelsegudstjänst. Denna dramatiska gudstjänst då man spikar upp en stor Kristus-bild på korset som står mitt i kyrkan. Lamporna släcks, kyrkklockorna slår långsamt och sorgset och det enda som hörs är spikandet. Och det kommer att vara proppfullt med folk förstås.

Efter denna dramatik är det dags för oss kvinnor att smycka epitafen, den "gravkammare" där den korsfäste ska läggas senare i natt. Detta ska vi göra i ett litet kapell uppåt bergen - återkommer!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

6 kommentarer:

Tina sa...

Vad är det för mat med så mycket färsk lök???

Heléne sa...

Glad påsk! Jag blev nyfiken, vad är det för spännande ni gör med den färska löken?

Grekland nu sa...

Tina och Heléne - Man bryner kött och lägger sen i löken (som man kokat ett par minuter i vatten), sen får det koka ihop till köttet är mört. Man kan ha i krossade tomater också om man vill. På samma sätt gör man med många olika grönsaker i Grekland (purjolök, gröna bönor, selleri, spenat) och man äter det alltså utan potatis eller ris.Gott!

Musikanta sa...

Vad tycker era magar om så mycket färsk lök, haha...

Det låter mycket dramatiskt och lite kusligt med uppspikandet av Jesus på korset. Här hemma går det mindre dramatiskt till, men på långfredagen är alla ljus släckta och blommor och altarbrun och antependium är borttaget.

Förra året, när jag spelade på långfredagen i en kyrka, fick jag inte använda orgeln heller, utan stå där framför församlingen och sjunga psalmerna. Men det är enda gången under min kantorstid det har hänt, som väl är...

Jag önskar dig en fortsatt GLAD PÅSK!
Många kramar/M

Roula sa...

Undrar om du är grekisk-orthodox eller protestantisk troende(som dom flesta nog är i Sverige,tror ja)?

Jag är ju evangelisk-luthersk döpt,men efter sá mánga ár har ja nog "blivit" lite orthodox,eftersom jag är van vid dom grekiska traditoner.I början kändes det mycket annorlunda,men nu tycker jag faktisk om at hálla pá dom grekiska traditioner.

Glad Pásk!!

Grekland nu sa...

Musikanta - ja det är verkligen dramatiskt, man ryser och jag såg många kvinnor som grät när hammarslagen ljöd i kyrkan. Men man förstår verkligen vad det handlar om! Men det enkla och strama i svenska kyrkan är ju fint det också på sitt sätt. Trevlig påsk önskar jag dej! Kram!
Roula - jag är protestant och kommer nog så att förbli, men jag har inga problem med att delta i de ortodoxa traditionerna, det är bara ett annat sätt att uttrycka samma tro. Glad påsk till dej också!