Sidor

tisdag 30 mars 2010

Påskförberedelser


Stilla veckan har inletts och det betyder påskförberedelser, både hemma och i kyrkan. I år sammanfaller ju den ortodoxa påsken med den katolska och protestantiska, och det känns alltid bra att fira påsken samtidigt i Sverige och i Grekland.

Har just kommit tillbaka från kyrkan där man sjungit de vackra hymnerna "Το τροπάριο της Κασσιανής", som nunnan Kassiani (se ikonen ovan) skrev på 800-talet. Vid ett tillfälle släcks alla lampor och man sitter där och lyssnar i mörkret med levande ljus i händerna.

Annars har jag bakat påskvetebrödet - tsoureki - idag. Visst blev det ganska fint! Här är det en hel vetenskap att baka tsoureki och jag hör kvinnor berätta att de startar i gryningen och håller på i timmar och att de jäser under täcken och jag vet inte vad...Själv gör jag ungefär som man gör bullar och det brukar bli så bra så, både saftigt och gott. Och det går betydligt snabbare dessutom. Men jag har inte smakat än - alla får hålla sej till påsknatten då fastan bryts. Nån ordning får det vara.

Och igår var jag hela dan i Thessaloniki tillsammans med dottern. Jättetrevligt på alla vis. Vi strosade omkring, kollade i affärer, satt på kaféer ( i plural) samt på utomhustaverna. Obs, kolla på fotot hur gudarnas berg Olympos snöklädda toppar tornar upp sej, under molnen, på andra sidan vattnet!

Utsikten från tavernan vid Plateia Navarino var den här. Gammalt och nytt i en salig blandning.

Var också på konsulatet och hämtade mitt nya pass och det nationella id-kort som jag beställde när jag var i Sverige. Det kostade 30 euro extra att få det skickat till Thessaloniki men det var det värt. Nu ska jag börja använda det här id-kortet här i Grekland istället för pass, får se hur det går. Det ska gälla i hela EU, men man vet aldrig med grekerna...

På himlen lyser nu en fantastisk fullmåne över oss alla!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

8 kommentarer:

Madicken sa...

Fina bröd och så häftigt att se Olympos så där. Hoppas du får en riktigt fin påsk!

Eva Henriksson sa...

Hur är det med nya dieten då?

På café är det väl mest söta kolhydrater?
Tänk vi har samma stora fina fullmåne här!!!!
KRAM

Grekland nu sa...

Madicken - Jag tycker också det är lika häftigt varje gång det är så pass klart att man kan se bergets snöklädda toppar. Önskar dej också en fin påsk!
Eva - Hmm, jodå det går bra! Men jag tänker inte bli fanatisk, så när det är helg så följer jag traditionerna (däremot tänker jag äta betydligt mindre av det söta själv, kanske bara nån enstaka bit...). Att gå på kafé i Grekland innebär ju för det mesta att man bara dricker kaffe (utan kakor), och jag har alltid druckit utan socker så det är inga problem.

eija sa...

Herregod, är det Olympos som man kan se på andra sidan av viken i Saloniki!! Jag har varit där många gånger men aldrig förstått det. Jag har nog klättrat en gång från Litohoro stigen uppåt till St. Dionysios. Det var fantastiskt! Mindre kul var det att jag inte kunde gå efter den där vandringen på två följande dagar :)

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Mini sa...

Den grekiska påsken är verkligen en vacker högtid! Tycker också att det känns bra att fira påsken samtidigt som den protestantiska. Idag lämnar vi Aten för att åka till Samos och förbereda påskalammet:). Kanske blir det även årets första dopp i havet...sol och värme är ju utlovat, 25 grader i Aten idag.

Eva sa...

Jag ska göra mitt första tsoureki imorgon, det ska bli spännande! Det som såg mest jobbigt ut är att det ska jäsa flera gånger, och tar därför lång tid, men annars inte alltför svårt.

Fritt ur hjärtat sa...

Ville bara kika in och önska Glad Påsk. Har ofta funderat på att åka till grakland över påsk för att ta del av en för oss annorlunda "firning".
Kram.

Grekland nu sa...

Eija - jovisst är det Olympos! Men för det mesta syns inte berget alls på grund av soldiset. Men det är en rätt imponerande syn, för det är ju Greklands högsta berg (3000 meter över havet). Kalo Pasxa till dej också!
Mini - måste vara extra mysigt med påskfirandet på öarna! Här är ca 20-22 grader varmt, alldeles lagom. Ha en riktigt trevlig påsk! Och berätta gärna på bloggen vad ni gör.
Eva - hur gick det? Tror säkert att det gick bra, det är inte så svårt som en del försöker få det till. Glad påsk!
Simone - Glad påsk till dej också! Tycker ni ska göra slag i saken om komma tillGreklan en påsk, det är det absolut värt.