Sidor

tisdag 4 maj 2010

Demonstration både här och där

Vad gör man i Grekland om man vill vara säker på att nå ut till världen med sitt budskap? Jo, man hänger upp en banderoll på Akropolis (foto Reuters). Då valsar bilden garanterat runt världen.

Och detta var vad som hände i morse. Det grekiska kommunistpartiet KKE lyckades hänga upp två banderoller, en på grekiska och en på engelska, med texten: "Europas folk, res er". Sen "ockuperade" man platsen under några timmar. Se även SvD.

Själv har jag också demonstrerat idag tillsammans med maken. Alla länets lärare strejkade idag och samlades till demonstration i Veria (samling i den centrala parken, demonstranterna kan anas bakom fontänen). Kraven var väl ungefär desamma som under alla år, att man måste satsa på utbildningen, inte avskeda lärare, inte öka antalet barn i klasserna osv. Helt självklara krav i ett land som under många år inte ens satsat 3% av BNP på utbildning.

Ikväll blir det kortfilmsfestival och sen ny demonstration kl 20...Ikväll är det Naousas invånare som på torget ska protestera mot en planerad kommunsammanslagning.
Alltid finns det något man kan demonstrera emot...

Läste i alla fall i Svenskan idag att turisterna nog inte kommer att svika Grekland i sommar trots allt. För svenskarnas del är det nu bara SOL som gäller, efter den extrema vintern. Och sol, det finns det här (idag +25), den bjuder vi på, varsågoda!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer:

Madicken sa...

Hoppas även att Islands vulkaner håller sig lugna i augusti så vi får flyga.

Anonym sa...

Jag och en kompis har inbokad resa till grekland till nästa vecka. Vi reser mot grekland nästa veckas fredag. Anser du att det är farligt att komma dit nu? Vi har dessutom bara bokat flyg tur och retur eftersom vi hade tänkt öluffa, är detta något som kommer vara helt omöjligt där ifall det börjar strejkas??

eija sa...

Inte heller vill jag svika Grekland i år, fast jag måste såsom alla i FINLAND betala nästan 300 € per år lån till Grekland!!
Många finnar är nu mycket vredsna! Men jaf vill tro såsom politiker, att Grekland vill betala sina skulder tillbaka. Dock vet vi alla att dom är internationella och nationella banker som har för försumligt gett lån till Grekland, vars ekonomi tyvärr grundar sig på lögn och felaktiga förhoppningar.

Det är bara hemskt synd att ni "vanligt folk" kommer till en sån "hästkur" som är kanske ohållbar! Men vad är ett alternativ: Greklands konkurs?

Själv hoppas jag naturligtvis att situationen lugnar sig före 31.5. när jag ska resa. När man reser med lågbudget, ville man verkligen inte lida av strejker och andra problem.
Vi lever spännande tider här och där :)

Grekland nu sa...

Madicken - Ja det hoppas jag också, för jag vill flyga till Sverige i juli!
Anonym - Farligt är det absolut inte, troligen kommer ni inte att märka nånting. Det som skulle kunna drabba er är nån strejk antingen när ni ska flyga (och då brukar man få flyga en annan dag utan extra kostnad) eller om ni ska åka båt. Men oftast varar strejken bara en dag. Hoppas ni får en härlig öluff!
eija - kan förstå att det inte känns så roligt för er i andra länder att behöva betala för vad banker och politiker i Grekland haft för sej. Men jag tror säkert att det ska gå bra för dej när du reser hit! Om du inte har otur att hamna mitt i någon strejk så tror jag inte du kommer att märka någonting.