Sidor

onsdag 5 maj 2010

Fruktansväरत tragiskt

Två kvinnor och en man, alla tre anställda på en bank i centrala Aten, har omkommit i de våldsamma händelser som följde på dagens stora demonstration. Nyheten går just nu världen runt.

Som jag skrev i förra inlägget så strejkar även journalisterna idag så det finns inga nyhetsprogram. Men när detta tragiska hände för ett par timmar sen så gick de tillbaka i tjänst, så just nu har alla kanaler direktsänd rapportering från ett Aten som ser ut som ett slagfält.

Alla betonar samma sak: den stora fackföreningsdemonstrationen vid 12-tiden gick fredligt till. Det var 20-30 000 personer som protesterade med slagord och banderoller. MEN, precis som vid de flesta demonstrationer i Grekland, oavsett vad det handlar om, så finns det också en svans av vandaler som bara är ute för att förstöra.

Och efter att dessa vandaler med våld försökt ta sej in i parlamentet, så började "kriget" med gatsten och brandbomber. Vandalerna kastade sten och bomber och polisen skjöt med tårgas. Några brandbomber kastades in i en stor bank, där folk jobbade som vanligt, och därmed dog tre helt oskyldiga personer.

Fruktansvärt tragiskt. Fruktansvärt onödigt. Och tyvärr blir resultatet att de fredliga demonstranternas berättigade krav kommer i skymundan.

Mitt i brandröken, inte långt från Syntagma, ligger Svenska kyrkans nya lokaler som jag skrev om i februari. I en artikel i Svenskan läste jag om hur prästen och de anställda stängt in sej där bakom fönsterluckorna tills det lugnar sej. I DN finns också en artikel där den svenske ambassadören uttalar sej, DN

4 kommentarer:

Mini sa...

Ja, det är fruktansvärt tragiskt och hemskt! Gick förbi den banken igår och på dörren hade de sprayat orden "bränn banken i ditt område"...och det var ju tydligen det som hände! USCH!

Eva Henriksson sa...

Hu så svårt med så farliga "protester". Måtte allt lugna sig.
Skönt att du inte bor mitt i smeten. I Naousa är det lugnt?

Grekland nu sa...

Mini - Men usch då, det betyder att banken var ett mål man bestämt sej för redan tidigare. Och tyvärr tog man ju ingen alls hänsyn till att några faktiskt jobbade där inne!
Eva H - Ja jag är faktiskt väldigt glad för att jag bor i Naousa, här demonstreras det också men mycket lugnt och sansat.

Musikanta sa...

Det finns ju alltid kriminella element som passar på att förstöra och ställa till kaos när det ska demontreras. Det har ju t.o.m. hänt här hemma...

Hoppas att man inte bara sänker lönerna för alla utan även försöker komma åt korruptionen som tydligt är en av de största bovarna till krisen i Grekland...
Kram/M