Sidor

söndag 2 maj 2010

Om uppoffringar och luttrade greker

Idag kryllar det av rubriker som handlar om Grekland i världens alla media. Alla kommenterar förstås det krispaket som presenterades idag. Ett paket med tuffa åtgärder för att få den grekiska ekonomin på fötter. Och då måste förstås även jag ge min kommentar till det hela.

Greklands premiärminister Papandreou, som den senaste tiden haft det rejält svettigt (visst ser han trött ut!) berättade i ett tal till folket om att alla nu måste göra uppoffringar, för annars går landet mot en katastrof. Och uppoffringarna som presenterades handlar om sänkta löner, minskad semester- och helgersättning, höjd pensionsålder, höjda skatter, höjd moms. Med mera, med mera.

Suck...säger jag bara. Nödvändigt? Ja troligen. Men jag har sagt det förut: att om man inte gör nåt drastiskt för att komma åt korruptionen och hela den stora svarta marknaden, ja då tror jag ändå inte det här hjälper. Då blir det bara lite skrap på ytan. Men för att komma åt skatteflykt (på alla nivåer) och pennningkuvert under bordet, så måste det till en förändring i hela det grekiska systemets mentalitet. Mentaliteten att var och en är sin egen lyckas smed, att alla myndighetspersoner och politiker är opålitliga och korrupta - alltså är det bra om jag kan sno dem på pengar genom att inte betala skatt, men samtidigt bra att de går att muta när det behövs osv

Även om en förändring av denna mentalitet just nu känns nästan omöjlig, så vill jag ändå vara optimistisk. Visst, det kommer att bli protester och många är befogade (flera stora strejker redan den här veckan). Och detta eftersom sparpaketet drabbar låginkomsttagarna alldeles för hårt. Att sänka löner som redan är låga gör man inte utan ett befogat ramaskri från fackföreningarna.

Igår pratade jag med en väninna som arbetat på kontor i nästan 30 år, ofta mer än 40 timmar i veckan (privatanställd), hon får 900 euro i månaden. En tjej i 30-årsåldern, med universitetsutbildning från England, jobbar på en privat radiostation - hon får ca 600 euro. I mitt tidigare inlägg gav jag andra exempel på lärarlöner. Med såna löner finns bara inte utrymme för sänkningar!

Men ändå, grekerna är luttrade. De är ett folk som överlever. Bara under 1900-talet har de gått igenom sju krig, flera diktaturer och massor med andra problem och ändå har landet gjort stora framsteg de senaste åren. Så jag tror de kommer att överleva den här krisen också. Men roligt blir det inte under tiden...tur i alla fall att solen skiner oförtrutet på oss alla här ner i det östra hörnet av Europa!

Läs gärna DN och SvD vad de skriver om krispaketet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

- Det märkliga är att Papandreo i olika marknadsundersökningar har stöd från en väldigt hög procent- 47 % såg jag häromsistens.
"Vanligt folk" suckar men inser att det är ofrånkomligt med reformer.

Tänk om man kunde få ett löfte om att det hjälper!
Monica P

Marianne sa...

Jag läste någonstans att man ser Sverige som en förebild och att man har nära samarbete med någon svensk f.d. minister för att få råd om förändringar. För det är precis som du säger, en total omsvängning som krävs, i långa loppet i alla fall.

Hoppas att allt går vägen och att även de som tjänar stora pengar i regering etc sänker sina löner och förmåner rejält!

Musikanta sa...

Jag läste i min morgontidning idag att det är korruptionen som är den största boven. Men så länge det är "accepterat"är det inte lätt att göra någonting. Här hemma blir det ju stor skandal om något sådant uppdagas, med avskedandeoch straff på direkten som följd ...
Kram/M

Grekland nu sa...

Monica - Jaså, det har jag inte sett! Men jag tycker han verkar klara det här hyfsat trots allt, det här är nog ingen avundsvärd tid för någon ledare. Håller med dej, för visst kan man tänka sej att bidra om man visste att det hjälpte!
Marianne - Ja Papandreou har ju alltid försökt efterlikna Sverige, men det är inte så lätt att göra det i Grekland för mentaliteten är så annorlunda. Men han har visst tagit Pagrotski till hjälp.
Musikanta - helt sant, det där med korrution finns på alla plan och är svårt att komma åt. Men kanske kanske kan det bli bättre nån gång...