Sidor

lördag 15 maj 2010

Politik och skvaller

En turistkampanj där Grekland och Turkiet går ihop och tillsammans gör reklam för sina båda länder? En utopi??

Ja, det var det nog för några år sen. Men inte nu längre. Turkiets premiärminister Erdogan har varit på statsbesök i Aten (sex år sen sist) och ETT av alla papper och överenskommelser som man skrivit under handlar just om detta. Att man ska göra en gemensam satsning att få hit turister (bild fr in.gr).

Ett exempel: Vissa grekiska öar ligger ju väldigt nära intressanta platser i Turkiet. Den kinesiske turisten (för till stor del handlar det om att nå kineser och andra långväga nya turistgrupper) får då en resplan som innefattar platser i båda länderna. En del resebyråer ordnar nog redan såna resor, men nu ska de båda länderna satsa officiellt på ett sånt samarbete.

Dessutom ska man satsa på gemensamma kulturella evenemang. För hur man än vänder och vrider på det så har ju Turkiet och Grekland mycket gemensamt inom kultur och historia.

Och den som har allt att vinna på detta är förstås Grekland. Läste just idag i tidningen att tiotusentals turister bara de senaste veckorna har ändrat sin resa från det oroliga och dyra Grekland till det lugna (?) och billiga Turkiet (där solen lyser lika stark). Turkiet har gått om Grekland som turistland med stormsteg de senaste åren. (Ekot har haft ett inslag om besöket, annars har det varit tyst om det i svensk press)


Förresten, så kan jag avslöja en hemlis. En hemlis som väl inte är så hemlig längre eftersom den finns i alla grekiska media. Nämligen att Brad Pitt och Angelina Jolie varit på ön Santorini med alla sina sex barn. Det ni! (Var inte dom på väg att skiljas..??) Det sägs att de mest höll till på hotellet (varför åker man så långt för att stanna inne på ett hotell?), men att de även gick en promenad och pratade med byborna. Angelina Jolie fastnade visst för ön när hon spelade in filmen om Lara Croft. (bilden är från Celebric.com och har nog några år på nacken)

Jaha, nu vet ni det. Nog med skvaller. Ute blåser det stormvindar och regnet kommer och går och tyvärr är det här vädret INTE bra för de körsbär som är mogna att plockas just nu här i trakten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter ju fantastiskt, att samarbete nu är möjligt. Håller tummarna för att det också fungerar i realiteten.

Anonym sa...

εξελίξεις βλέπω.... μακάρι μακάρι...
εδώ είχαμε 20 βαθμούς σήμερα... καλοκαιράκι!!! ε, κάποιες φορές καλά είναι το ombytta roller, liksom...

Anonym sa...

Hit till Kalymnos kommer det nu urflyktsbåtar från Turkiet. Tidigare har de bara gjort baduppehåll, men nu går de i land och vandrar runt i stan. Det är många polska turister och man har gjort upp om minst 5000 turister som kommer den vägen! Det är naturligtvis i allas intresse att vi kan umgås som vänner och kan slippa dessa överflygningar med stridsflygplan och dessa stora marina båtar som glider upp och ner i sundet mellan oss och Turkiet.
Själv ska jag se till att komma iväg på en endagstur i sommar.
Monica P

Grekland nu sa...

Isflaket - ja det känns bra att de där fientliga stämningarna nu börjar försvinna
Simela - ni är värda all värme ni kan få!! Njuut!
Monica - jaha, vad intressant att höra om hur det fungerar hos er på Kalymnos. Polska turister, det hade jag kanske inte väntat mej att det skulle vara! Kan tänka mej att det ibland också varit lite oroligt när plan och militärbåtar varit så nära, då är det ju betydligt trevligare med turister!

Laura sa...

Detta är något som jag verkligen hoppas på - ett närmare samarbete mellan Grekland och Turkiet i framtiden! :) Båda länderna har mycket att vinna på det!

Kram!

Grekland nu sa...

Laura - håller med dej fullständigt!

Anonym sa...

Hej!Ang det Grekisk-Turkiska sammarbetet!Det är egentligen småpotatis.Vad som kommer att hända är att fler turister handlar på den Turkiska sidan.Samma produkter här som där.Annars:Erdogan ville ta bort Visumet för Turkar.Sist ville han samma sak i Slovakien.Alla sa nej,då man inte får enligt Schengen.Men Papandreou sa ja om man har "grön"Turkish pass.Dvs arbetar för Staten.1.200.000 Turkar får alltså komma in i Schengen via backdörren.
Papandreou lovade att renovera "Mohammeds den erörvarens moske!!!(då Konstantinopel föll)i Monasthraki samt lovade igen att stödja Turkiets EU medlemmskap.
Vad fick Papandreou?Ingeting..
Att man har samma folklore och mat är det man har gemmensamt.Två helt olika språk, olika religioner,samt problem om gränsen i Ägeiska havet är det som skiljer.Vad har en Islamist gemmensamt med en Socialdemokrat?Bortsett maten och musiken(folklore)?Dessutom betraktar Turkiet de Grekiska öarna som ett historiskt "misstag".De tillhör Turkiet kan man läsa i Turkiska skolböcker.Man försöker därför att knyta de Grekiska öarna till det Anatoliska fastlandet.Ekonomiskt,energi mässigt mm.Samt kräver Turkiet att de ska vara helt avmilitaliserade..
..Kultur- evenemang hade vi många i början av 2000 talet.Turkarna (över)betonar ju alla likheter för att övertyga Europa att Turkiet är som Grekland och borde därför bli EU medlem.
Gemmensam historia har vi:Problemet är att Grekerna är föga glada för tiden då Sharia lagar rådde och Grekerna som alla andra icke Muslimska var dhimis.Och gemmensama konflikter är ingeting att fira.Turkarna romantiserar det Othomanska imperiet.Grekerna,Bulgarer och andra på den Europeiska sidan är tacksamma för deras frihet.
Anlendningen att media inte blev imponerad är att de minns "jorbävningsdiplomatin"..Med mycket dans och musik men tyvärr:Ingeting förändrades på riktigt..Kanske i framtiden men knappast just nu
Njut av sommaren och hoppas ni har överseende med min "pessimism"..Hälsningar Jiannis Göteborg

Grekland nu sa...

Jianni - Tack för din långa kommentar! Håller med dej om att det kanske är svårt att få till ett djupare samarbete, det blir mest "på ytan", dvs inom kulturen, turismen osv. Och båda länderna har sina egna motiv till att de vill att detta ska fungera. Kanske är jag lite naiv när jag säger att jag ändå tycker att varje steg till närmande är positivt, men det står jag för...Trevlig sommar!