Sidor

lördag 15 maj 2010

När jag var liten

Lördagsmorgonen grydde med ösregn. Det smattrar på rutorna och gatorna har förvandlats till floder. Och jag som skulle ha åkt till några vingårdar idag för att kolla in ett par evenemang, hm, får se om det blir nåt med det.

Istället sitter jag nu och kurar framför datorn och ska skriva nåt om gårdagens tema i Show and tell, "När jag var liten...". Det är Bejla som står för temavalet under maj.

När jag var liten så var det 50-tal i småstaden Eksjö. Jag föddes på Oxtorgsgatan och var mina föräldrars första och mycket efterlängtade barn. Några syskon fick jag aldrig trots att jag visst en gång pekade på en bebis och sa till min mamma att "det är en SÅN jag vill ha!".

När jag var liten arbetade min pappa som journalist på Smålands-Tidningen. Och själv läste jag förstås allt han skrev...

När jag var två år flyttade vi till den något större metropolen Nässjö. Den kände Albert Engström sa en gång att "det bästa med Nässjö är att det är så lätt att ta sej därifrån". Lite elakt kanske, men han syftade förstås på att södra stambanan går genom stan ända sen 1864. Så här såg stationen ut 1901 - men obs! det var före min tid. (Bild Samling Stig Nyberg).

Och i Nässjö fortsatte jag att ha koll på pappas jobb. Ibland hjälpte jag honom att göra telefonintervjuer också.


Sen gick jag i skolan förstås. Upp till sexan gick jag i Åkersskolan.

Och fortsatte sen med högstadiet i Centralskolan, den äldsta skolan i stan som byggdes redan 1887.

När jag var liten var världen liten, bilarna få och inga hus hade mer än tre våningar. Vi köpte mjölk i bruna glasflaskor och i skogen bakom huset lekte vi Vita och Röda rosen. När jag var liten var det ett annat århundrade och jag minns den tiden med nostalgi och glädje...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

9 kommentarer:

Heléne sa...

Vilken härlig beskrivning!

Anonym sa...

Ett härligt bidrag till gårdagens tema, med underbara foton. Gillade speciellt det med tidningen och då speciellt i kombination med texten! :-)

Karro sa...

Jättefin läsning. Jag vill läsa mer om dig som "liten".

Nilla sa...

Jättefint inlägg! Vad söt du är när du läser tidningen!

Mini sa...

Vilka underbara bilder! Kul och intressant läsning!

Grekland nu sa...

Tack alla! Min favoritbild är också den där jag läser tidningen...Den har mina föräldrar haft i ram på byrån i alla år sedan dess. Min pappa tog nog ovanligt många och bra bilder för han hade en bra kamera tack vare sitt jobb.

Laura sa...

Jätteintressant läsning och fina bilder - precis som många andra så tycker jag också mest om bilden där du läser en tidning! Kanske det inte bara är ödet som har spelat in på ditt yrkesval? :)

Har du varit i Åbo - och flera gånger till och med? :D Vad glad jag blev! :D Vad har du gjort i Åbo - turistat eller gjort reportage? Nästa gång du har vägarna förbi Åbo så får du lov att komma då jag är här så får jag visa runt dig här! Eller så får det bli i min andra hemstad då du kommer dit! ;)

kram!

Kram!

Grekland nu sa...

Laura - haha, ja jag kanske blev indoktrinerad redan som bebis att det var journalist man skulle bli...Och angående Åbo så har jag varit där minst en gång på reportage (kanske för 20 år sen, så då var väl du knappt född :=), sen även på kortare semesterturer. Lovar höra av mej om jag kommer dit medan du är där!

eija sa...

Så fina bilder och härlig text igen :) Och kul att höra att du har varit i Åbo där min son studerar och bor nuförtiden. En fin sommarstad verkligen!