Sidor

onsdag 16 juni 2010

Bakom stängda luckor


Det var inte förrän jag bott ganska länge i Grekland som jag insåg varför folk här gömde sej bakom stängda fönsterluckor. I början kunde jag inte begripa varför de satt och ugglade därinne i mörkret, mitt på blanka dan. Desutom måste det ju bli hemskt varmt därinne! Varför öppnar de inte och släpper in lite frisk luft istället!

Tänkte jag på mitt typiskt svenska sätt. Det tog ett tag, men nu har polletten ramlat ner. Nu fattar jag ju att det blir ÄNNU varmare inomhus om man öppnar fönstren och släpper in den 36 gradiga värmen. Det bästa är att stänga till och kura därinne tills solen gått ner åtminstone.

Fast jag tycker inte om det. Jag är van vid att ha fri sikt utåt och därför har vi inte heller som de flesta greker gardiner som täcker hela fönstret. Men när det som nu är stekhett ute, ja då stänger jag fönsterluckorna i det rum där jag vilar middag för att det ska bli någorlunda svalt. Maken däremot är helt och hållet motvalls i den här frågan. Han vägrar dra för några luckor, han vilar helst med solen skinande rakt i nyllet...Följden? Jo, vi vilar middag i skilda rum förstås.

För vila middag är ett måste hos oss. Åh, jag är så glad i min middagsvila! Att utan dåligt samvete få sträcka ut sej på sängen och läsa en god bok (just nu Mankell), att slumra eller sova nån timme, det är SÅ skönt. Sen orkar man ju hålla igång till midnatt minst. I grekiska småstäder är hela rytmen anpassad efter det här. Alla affärer och arbetsplatser stänger kl 14 för att öppna igen vid fem-halv sex. För här hinner man ju hem för att äta middag och vila en stund, vilket man inte gör i storstäderna.

Bilderna på fönsterluckorna tog jag på Lesvos när jag var där i oktober. Det här huset har sonen som utsikt från sin balkong. På öarna tycker jag det verkar vara ännu vanligare att man har stängda fönsterluckor, kanske det beror på att det blåser mycket? Eller finns det nån annan förklaring?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

11 kommentarer:

Marianne sa...

Ja absolut måste man ha stängda fönster och någonting som hindrar solen att skicka in sin strålvärme. Här har vi mörkläggningsgardiner i stället för luckor, men som tur är behöver vi bara dra för dem för två fönster, alla andra ligger så att solen inte hittar in.

Anonym sa...

Ja, nog behövs fönsterluckorna alltid, och myggnät där bakom. Myggnät utan luckor är däremot ingen vits när man har katt!

Här på ön visar de många stängda fönstren att folk inte är här, de är i Darwin eller i Ohio eller Belgien och jobbar för att ha råd att ha ett hus som står och väntar. Har man många döttrar så har man många hus dessutom!
Monica P

Grekland nu sa...

Marianne - jaså, mörkläggningsgardiner, har man inte fönsterluckor i Egypten? Hos er gäller det väl att skydda sej från sanden också. Men även vi har sån tur att vardagsrum och kök alltid ligger i skugga, så där stängs det aldrig några luckor, bara i sovrummen.
Monica - har ni mygg? Det har inte vi, inte alls som tur är. Sen kan jag tänka mej att de där husen jag fotade på Lesvos också visade att folk var borta.

Musikanta sa...

Nej, vi som bor här uppe i den kalla Nord förstår inte att man måste stänga värmen UTE för att få kallt inne. Jag tror att jag använde vår AC på vår luftvärmepump två dagar under förra sommaren...

Jag kommer ihåg min ungdoms somrar i Menton när det bara var jag i hela stan som var ute och gick efter halv 2 på eftermiddagen. Jag var ju ändå uppe på nätterna på den tiden :-)

Gunnar Lidén sa...

Mycket behaglig temperatur i Värmland denna vecka. Verkar som om en värmebölja pressar människor inomhus mitt på dagen i Grekland. Här söker vi oss ut och tankar sol. Man vet inte hur många dagar det varar. Vi förbereder oss. Flyttar till Grekland om två månader. Ska bo och arbeta mitt i Athen.

Grekland nu sa...

Gunnar - jaha, vad spännande att ni flyttar till Aten! Det blir nog annorlunda än Värmland, och inte bara när det gäller temperaturen...Men visst är det så att man undviker att vara utomhus mitt på dan om man kan här under sommaren. Man lever på nätterna istället! Sen finns inte den där "stressen" att man måste passa på, eftersom man vet säkert att det blir MÅNGA soldagar.

Marianne sa...

Luckor finns också, men inte på de "moderna" husen : ) Så vi kör mörkläggningsgardiner.

eija sa...

Ahh jag förstår så bra era stängda luckor, har ju just kommit tillbaka från den grekiska "sauna". Men härlig och MYCKET upplevelseful var resan igen. Hoppas jag kunde komma tillbaka i höst med maken!!
GOTT VECKOSLUT!

Laura sa...

Har ni förresten någon luftkonditionering eller fläkt, eller klarar ni er utan det hela sommaren? Även om man har fönsterluckorna stängda och gardinerna fördragna så kan det ju bli oerhört varmt inomhus på sommaren.. :) I Turkiet har man ofta TVÅ gardiner framför hela fönstret, en tjock (som alltså ska hindra solen från att skina in och människor från att se in på kvällen), pch så en tunn genomskinlig som man låter vara kvar framför fönstret hela dagen.

Grekland nu sa...

Marianne - ok, då förstår jag.
eija - roligt att du haft det bra!! Men visst har det varit en riktig sauna den senaste veckan.
Laura - vi själva har ingen AC eller fläkt och det går för det mesta bra ändå, men de senaste åren är det fler och fler som skaffar det. Det där med dubbla gardiner har jag inte sett att man har här däremot. Man har såna där tunna gardinerna för alla fönster (tråkiga tycker jag).

Karro sa...

Vi har markiser runt hela balkongen och dessa skyddar mot solen. Finns inte en chans att jag stänger fönsterluckorna. Det är det värsta jag vet att inte få se ut.
Men jag håller med om att när vi ( barnen, maken och jag om jag har tur ) ska vila siesta så stänger jag till dem i sovrummen. Mest för att barnen inte annars "förstår" att dom måste vila.
Trevlig helg!!!