Sidor

lördag 7 augusti 2010

Badsemester på Evia, del 1

När vi åkte iväg i söndags mot ön Evia (Euboia), så hade transportstrejken inte upphört än. Men vi hade full tank så de ca 30 milen dit skulle vi i alla fall klara. Längs vägen såg vi massor med långtradare som parkerat sina bilar i protest. Som tur var så upphörde strejken på måndagen, så efter ett par dar fanns det bensin att få tag på igen.

För att komma till Evia från oss så kör man riksvägen en bit förbi Volos och sen svänger man där det står Glyfa. Från Glyfa går det färja till Agiokampos på Evia. Färjan tar bara 20 minuter, så man är snabbt framme. Evia är Greklands näst största ö och är lätt att komma till. Förutom flera färjeförbindelser så finns det även en bro vid Chalkida längre ner på ön.

Så här ser Glyfa ut när färjan lägger ut.

Fiskmåsar följde förstås efter båten.

Väl på ön så svängde vi åt vänster mot stan Istiea, den största stan på norra delen av ön. Urgammal stad som Homeros nämner i sina texter. Stan deltog också i det trojanska kriget. Fast den moderna varianten var inte mycket att se så den fastnade inte på en enda bild.

I Istiea svängde vi av mot havet och den lilla byn Kanatadika. Några enstaka sommarhus, ett par tavernor och en semesteranläggning som heter Kouzelis apartments. Det var allt som fanns där. Lugnt och skönt, passade oss perfekt. Vi hyrde ett fullt utrustat rum med kokvrå i det här huset.

Vi passerade en väg, en parkering och sen var vi på stranden. Högst 50 meters promenad.

Och på stranden fanns det solstolar och parasoller för oss gäster. Några familjer med barn, några pensionerade par och så vi. Ingen trängsel alls.

Varje kväll vid åttatiden gick solen ned rakt över havet. Och solnedgångar kan man väl aldrig se sej mätt på.

Det sägs att jaktgudinnan Artemis minsann badade här i Kanatadika... Och bevis för att hon tillbads i området är att en by några kilometer utanför Istiea heter just Artemision. Där låg på den tiden även ett tempel till Artemis ära.

Två fisktavernor finns i byn. Tala om att sitta på stranden och äta. När vi satt där och åt och såg ut över havet så kände vi att DET HÄR är grekisk sommar när den är som bäst. Och faktum är att man kan uppleva detta nästan överallt i landet. Även i en liten håla som knappt finns på kartan.

Fortsättning följer i morgon!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

Laura sa...

Det ser underbart och mysigt ut, ett riktigt undangömt litet paradis! :)

Tina sa...

Så härligt!!! Det kanske blir vår semester nästa sommar...

Tina sa...

Fast jag tror nog länken till hotellet var fel?

Grekland nu sa...

Laura - ja faktiskt, såna här platser, okända för de flesta, känns ibland som undangömda paradis
Tina - det var ett perfekt ställe för en barnfamilj, för det var så lugnt och så nära havet. Och länken, haha ja den var nog lite fel...Hoppas den är rätt nu!

Gunnar sa...

låter spännande att paradiset finns i närheten. Det finns mycket att upptäcka när vi flyttar till Athen.