Idag, på Jungfru Marias himmelsfärdsdag, så ägde en historisk gudstjänst rum. En gudstjänst med stor symbolisk betydelse för alla greker, och särskilt då de så kallade pontierna, dvs grekerna som förr bodde runt Svarta Havet.
Gudstjänsten ägde rum i klostret Panagia Soumela i den turkiska staden Trabzon och förrättades av den ekumeniske ortodoxe patriarken Bartholomeus. Men varför är nu det här så viktigt kanske ni undrar? Jo, det här klostret och dess Maria-ikon har en lång historia.
Det sägs att några munkar på 300-talet e Kr som genom ett under hittade en ikon, målad av evengelisten Lukas och föreställande Jungfru Maria. Den kallas ibland för Greklands äldsta ikon. Ikonen hittades i en klippgrotta i Trabzon och följden blev att det byggdes ett kloster på platsen som ligger ogästvänligt till på drygt 1000 meters höjd. Så sent som på 1800-talet byggde man ut klostret med ett stort gästhem.
Men efter att Kemal Ataturk kommit till makten i början av 1900-talet så plundrades klostret på sina skatter. Och när det stora folkutbytet mellan turkar och greker ägde rum 1923, så förstördes klostret nästan helt. Munkarna var dock förutseende och hade då redan hunnit gömma undan den viktiga ikonen och ett par andra ovärderliga skatter, så dessa räddades från förstörelsen.
Så där, i ett hemlig gömställe, låg ikonen tills de turkiska myndigheterna 1930 tillät några munkar att återvända till Trabzon för att ta fram de undangömda skatterna och föra dem till Grekland. Under 20 år fanns de i säkert förvar på Bysantinska Museet i Aten, men sen byggdes en kyrka som fick namnet Panagia Soumela på berget Vermion, utanför Veria. Där finns nu den berömda ikonen.
Då kan man ju undra varför de turkiska myndigheterna plötsligt tillät de ortodoxa att fira mässa där i klostret igen, efter så många år? Jo, som väl de flesta vet så är det ju så att Turkiet försöker bli medlem i EU. Och en av förutsättningarna är att man behandlar landets religiösa minoriteter lite bättre. Så när patriarken bad om tillstånd att för första gången på 88 år få fira gudstjänst i resterna av det gamla klostret (efter en lätt renovering) - så blev det ja! Alltså har tusentals ortodoxer från Grekland, Ryssland och flera andra länder idag vallfärdat dit, för att få vara på plats när denna historiska mässa firades.Bild fr Reuters.
Ok, visst var det tanken på goodwill samt inkomster från alla besökare som skulle vallfärda dit som fällde avgörandet när Turkiet sa sitt ja. Men å andra sidan så fick grekerna chansen att åter igen fira mässa i detta symboliskt viktiga kloster. Alltså - båda har vunnit på det hela. Nu hoppas man från grekernas sida på att detta ska upprepas varje år den 15 augusti.
Här kan ni även läsa en notis jag skrivit om saken i Kyrkans Tidning.
Annars är det outhärdligt varmt och jag står inte ut!!
Läs även andra bloggares åsikter om Grekland, Panagia Soumela, kloster, patriarken, ortodoxa kyrkan
söndag 15 augusti 2010
Historisk mässa på Maria-dagen
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Det är alltid så intressant att läsa din blogg, man lär sig så mycket, jag såg något om det här på nyheterna men förstod inte riktigt allt.
ha det bra, trots värmen !!!
Mycket, mycket intressant. Tack!!! Älskar historia och att lära mig mer om sådant jag inte känner till. Kram Kim
Så intressant att läsa om klostret och Mariaikonen. Jag skulle nog inte klara av att besöka det dock, jag som är så höjdrädd...
Fin artikel du hade skrivit i KT också!
Kramar!
Anneli - tack för det! Kul om det man skriver kan hjälpa nån att förstå bättre. Och värmen börjar minska något lite, tycker jag...
Kim - Ja, det här är en spännande del av historien som jag själv är ganska dålig på. Men genom allt som händer här så lär jag mej lite i taget. Skulle vara intressant att få åka till de där områdena runt Svarta Havet.
Musikanta - håller med dej, det ser lite läskigt ut. Men kloster ligger ofta på såna där höjder och bergssluttningar.
Tack för en intressant blogg som jag råkade halka in på. Jag läste om den historiska mässan också i turkiska medier (på engelska) och det var glädjande att den kom till stånd.
Som ordförande i Svenska Atheninstitutet styrelse är jag i Grekland då och då och är förstås intresserad av allt hellenskt. Roligt att du rapporterar om det grekiska vardagslivets olika aspekter.
Torsten - kul att du hittat hit! Och tack för dina vänliga ord. Visst var det en historiskt intressant mässa, men i svenska media såg jag ingenting (förutom då i Kyrkans TIdning). Här i grekisk TV rapporterade man ganska noga vad som skrevs om det hela i turkisk press och det mesta verkade vara neutralt eller positivt. Den förväntade kritiken blev visst inte så stark.
Skicka en kommentar