Sidor

söndag 26 september 2010

Profeten Elias och granatäpplen

En ganska lugn helg är snart till ända. Hade visserligen en del att skriva, men det var lagom mycket. Så vi hann också med att slappa, gå på ett bröllop, kolla på Mamma Mia på DVD (fjärde gången för min del...) samt åka en tur på kladdiga och krokiga små bergsvägar.


Och nyss kom vi hem från en inställd konsert på en vingård. Skulle ha varit en utomhuskonsert med gitarr och stråkar bland vinrankorna, men eftersom det regnade IGÅR (obs inte idag) så ställde man in. Trots att det nu ikväll inte fanns ett moln på himlen. Försök förklara det den som kan. Men jag tog ett par bilder i alla fall hos Ktima Kyr-Jiannis.

När vi slingrade oss runt i förmiddags på småvägar uppe i bergen hittade vi ett liten bergskapell, absolut mitt i ingenstans. Tillägnad profeten Elias.

En liten skylt visade vägen.

Kyrkan var öppen och det brann några ljus, så någon levande själ hade väl nyss varit där. Ganska fin altarmålning.

En kran med vatten för den som törstar.

Till sista hamnade vi hos goda vänner i byn Trilofos. Där fick vi en stor kasse med gröna paprikor. Och tant Anastasia plockade granatäpplen åt oss.

Allt det här fick vi.Tycker det är jättegott med granatäpple i sallader. Men om vi ska kunna äta upp all den här frukten vete katten...Nån som har nåt annat förslag på vad man kan göra med granatäpple (helst utan socker)?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vingårdarna påminner mycket om våra äppelodlingar, som spaljeras allt mera nu för tiden.
Ett härligt inlägg som vanligt:)
Karin/Pettasblogg.blogspot.com

Anonym sa...

Jag älskar granatäpplen! Gillar att sitta och pilla en liten kärna i taget och stoppa i mun. Vårt lilla träd har i år sex frukter, det är rekord.
Det är nog inte så mycket annat man kan göra med dem än att äta dem.
Monica P

Anonym sa...

Ja på Åland ser äppelodlingarna precis ut så där......
Roligt att se dina utflykter i bild.
Eva Henriksson i Tyresö

Grekland nu sa...

Karin - vad intressant att du nämner dina äppelodlingar, för den senaste tiden har man börjat göra så med äppelträden här också! Och jag tycker det ser så trist ut på nåt sätt för äppelträd är ju så vidlyftiga och fina annars. Och tack för ordet "spaljeras", visste inte att det hette så!
Monica - Visst är de goda! Och nyttiga! Men du har nog rätt, det är antingen sallad eller likör (eller juice) som gäller.
Eva - som jag skrev till Karin så börjar man göra så här också med äppelträden (tyvärr tycker jag).

Karin sa...

Man kan göra juice av granatäpplen. Vi har grannar som lägger kärnorna i en nätpåse och pressar ur saften. Jättegott!

Grekland nu sa...

Karin - åh, det måste jag pröva. Jag köper ren granatäppeljuice och dricker varje morgon men har aldrig prövat att göra själv. Tack för tipset!

Anonym sa...

Ät kärnorna i yoghurt. Friskt och gott till frukost.
Vet du hur man delar dem förresten? Först skär man av nederdelen så det blir som en platt bas. Sen delar man vertikalt. Då kommer man åt alla gömmena och kan tömma dem en efter en.
Kali orexi! Lalli

Grekland nu sa...

Lalli - Ja just det, i yogurt måste jag pröva! Och tack för tipset på hur man öppnar frukten för det är minsann rätt knepigt. Just nu sprätter det kärnor åt alla håll i köket när jag håller på...Idag prövade jag förresten att göra juice. Malde kärnorna i mixern och silade sen bort skal och sånt - inte dumt alls.