Sidor

onsdag 24 november 2010

Lussekatter med saffran från Krokos

Känner inte ett uns av adventsstämning. Solen lyser alldeles för starkt och varmt för det.

Men det är bara att hålla sej till almanackan och där står det att det inom kort är advent och lucia. Jaha, alltså måste jag baka lussekatter till föreningens luciafest.

Så då gör jag väl det. Jag sätter en deg på dubbel sats.

Femtio stycken lussebullar blev det som nu har lagts i frysen. Och jag sniffade girigt när saffranslukten spred sej i köket...Egentligen äter jag inte socker och vitt mjöl längre, men EN lussekatt och en kopp kaffe tyckte jag ändå att jag var värd sen.

När vi flyttade till Grekland fanns det inte saffran att få tag på, så det fick skickas från Sverige. Numera finns det överallt. Fint, biologiskt odlat grekiskt saffran, för ca 3.50 euro per gram.

Jag har skrivit om det förr, men det kanske finns nån ny läsare som inte vet att det bara odlas krokus för saffransframställning på ett enda ställe här i Grekland och det är i byn Krokos (ja, det är samma namn som blomman) utanför Kozani. Där har jordbrukskooperativet ensamrätt på framställning av saffran.


För några år sen var fotografen Marie Mauzy och jag där och gjorde reportage och fick följa hela proceduren från plockning till färdig saffran som exporteras utomlands, bl a till Sverige. Det var jätteintressant att se hur detta pilljobb görs och hur alla i familjen måste hjälpa till. Och hur noga man var sen vid torkning och vägning. Sen dess köper jag bara grekiskt saffran. (De tre bilderna från byn Krokos är alltså tagna av Marie Mauzy).
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

10 kommentarer:

Madicken sa...

Känner doften när jag läser och ser. Jag undviker också socker och vitt mjöl. Men en nybakad lussekatt skulle jag inte kunna motstå.
:)

Lena Nikou sa...

Jag har också bakat lussebullar på grekisk saffran,men här yr snön runt knutarna. Jag vet inte om det är inbillning, men jag tycker att saffranssmaken blir starkare med den grekiska varianten.Vi satt just och spånade om hur man kom på att använda krokusarnas märke(?)som krydda. Luktar blommorna saffran?

Musikanta sa...

De ser jättefina ut, dina saffransbullar! Men här blir det inga bakade i år, både MM och jag räknar points dan i ända. En sådan bulle spräcker schemat tyvärr...
Men visst ser det gott ut!
Kram från Ingrid

Anna, Fair and True sa...

Smakar den som vanlig saffran alltså? Det var så vackert med den lila färgen.

Anonym sa...

Dette så utrolig godt ut!! Lussekatter er namnam. Dere svensker har en mye lenger tradisjon for dette, men vi i Norge har tatt godt etter.

Kirsti

eva sa...

Mycket intressant, IngaBritt, och väldigt fina saffrasbullar!

Pettas sa...

Saffransbullar är ett måste. Doften av saffran hör julen till hos oss.
Såg ett program på tv- Landet runt, tror jag, om ett par i Skåne som odlar saffranskrokus.

Karin som har snön yrande runt öronen om hon går ut genom dörren:)

Karin sa...

Tack för intressant kunskap om saffran! Hädanefter tänker jag inte köpa med saffran från Sverige. Efter ett tag upptäcker man att det mesta som behövs finns också i Grekland. Men vad jag hittills letat efter förgäves är sambal oelek! Kanske du vet var det finns att få tag på? :-)

Eva sa...

Vackert! Ska ge mig på att baka saffransbullar i helgen. Det är trots allt första advent. =)

Grekland nu sa...

Madicken - ja, en liten lussekatt kan man väl unna sej, det är ju inte advent varje dag...
Lena - nej, blommorna luktar inte saffran, inte vad jag kunde känna i alla fall. Samma dag som man plockat blommorna måste man skilja pistillernas stänger från blombladen, och dessa får sen torka under flera månader.
Musikanta - min bulle kändes också lite syndig, men god var den...
Anna - visst, den har precis samma smak som all annan saffran!
Kirsti - jaha, så ni äter lussekatter i Norge också, kul att höra!
eva - tack, bullarna blev hyfsade. Möjligen gjorde jag dom lite för stora.
Pettas - jaså minsann, krokusodling i Skåne, spännande att höra. Och det bästa av allt är ju doften av saffran, tycker jag
Karin - ja, nuförtiden finns det mesta att få tag på. Men sambal oelek har jag aldrig letat efter, så det vet jag inte. Fast i större städer finns det ju affärer som har massor av olika varor från andra länder, där borde det kanske finnas.
Eva - precis, advent utan lussekatter går ju inte...