Sidor

lördag 19 februari 2011

Regnig tur till Sitia

Enligt statistiken har Ierapetra flest soltimmar och minst antal regndagar på hela Kreta. Jaha, det låter ju bra. Men när det är oväder så är det oväder på riktigt. Och idag var en sån dag, säkert årets regnigaste dag här. Och blåsigaste. Vi vaknade till full storm, regn på tvären och ett och annat hagelkorn.

Men vi bestämde oss för att ändå göra det vi planerat. Nämligen att åka till Sitia, Kretas östligaste stad som ligger ca 65 km från Ierapetra. I början hade vi inte bättre utsikt än den här genom vindrutan... Havet var i uppror och jag var SÅ glad att vi slapp ge oss ut i nån båt.

Första uppehållet blir i Ferma, ca 5 km utanför Ierapetra. Där visade dottern skolan där hon jobbar.

På skolgården ligger också Aposteln Paulus kyrka. I byn sägs det att Paulus som jagades av romarna gick i land där och att det är därför kyrkan heter så. Jag vet att Paulus varit på flera platser på Kreta, men var han även här? Tja, det får nån annan bedöma.

Sen passerade vi även den populära svenska semesteranläggningen Sunwing. Just nu pågår totalrenovering och sommaren kändes långt borta.


I Sitia hade det nästan slutat regna när vi kom fram. Så där tog vi en promenad vid hamnen och på promenadstråket. Sist jag var här var för 25 år sen och då drog jag dottern i barnvagn...

Uppifrån borgen ser stan ut så här. Och nu hade även de värsta molnen blåst bort.

Sen åt vi mat hemma hos makens faster som bor här innan vi slingrade oss tillbaka över berget. När vi närmade oss Ierapetra igen och åkte strandvägen såg vi hur vågorna vräkt sej upp långt upp på vägbanan och lämnat spår av både sand och alger. Lyckades visst med konststycket att pricka in årets oväder...

I morgon blir det Agios Nikolaos, Plaka och Spinalonga!

5 kommentarer:

Eva Henriksson sa...

Å så roligt att höra om resan till dottern.
Men vad säger hon om skolan.???Hur är det att arbeta där? Är det hårt och jobbigt? Kan eleverna mycket?.
jobbarbetstiderna?
Arbetssättet?
I Paleohora sitter de två grekiska döttrarna till restaurangägaren och pluggar på kvällarna med en extralärare ett par dar i veckan. Är det normalt? Dyrt i varje fall. Föräldrarna sköter rest. och hotell och far som skyttlar.....

Tina sa...

Jättefin skola!

Anonym sa...

Spinalonga har ju varit aktuellt på senare tider, ruskigt att tänka sig hur det var att leva isolerade från familj, vänner och ett normalt liv.
Har ett svagt minne av att du skrev att dottern fått jobb i en butik när dom skulle flytta till Kreta, har hon fått mera kvalificerat arbete nu?
Hoppas vårvädret hinner återvända innan du ska resa hem.
h. Inga-Britt

Ingela sa...

Hej på dej!

Kul att se bilder och bli lotsad runt av dig på Kreta. Instämmer med Eva härovan att det hade varit intressant med ännu mer info. från skolan, men det är väl en yrkesskada skulle jag tro. Just nu har vi lov här och igår läste jag ut boken jag höll på med och nu har jag satt tänderna i Victoria Hislops Längtans ö. Skulle tro att du har inspirerat mig till detta första handsval av de tre boktitlar som jag har liggande bredvid fåtöljen i läshörna. Den förspillda vakan av Nadem Aslam lär vara förtrollande men får vänta. Den andra har jag glömt titeln på.

Ha det gott önskar Ingela

Grekland nu sa...

Eva- oj så många frågor...Men rent allmänt så är det en bra liten skola dottern nu jobbar på. Hon själv har hand om det som närmast liknar fritids, dvs timmarna från kl.12 till 16 där eleverna efter lektionerna får hjälp med sina läxor, de läser lite extra engelska, datorkunskap och leker en del. Det är ca 20 elever från klass 1-6 som går i den gruppen. Eleverna är ganska duktiga tycker hon, i alla fall i jämförelse med den byskola på ön Lesbos där hon jobbade förra året. Det där med att ha extralärare på kvällarna är ganska vanligt om föräldrarna inte kan eller hinner hjälpa barnen med läxorna. Och visst är det en dyr utgift!
Tina - ja den är fin och hon stortrivs där, med bra kollegor och snälla barn.
Inga-Britt- det måste ha varit fruktansvärt att bli skickad till Spinalonga, även om öns koloni av spetälska ändå fick det hyfsat bra de senaste åren. Ska skriva ett särskilt inlägg om detta snart.
Dottern är utbildad låg och mellanstadielärare och har aldrig haft nåt annat jobb, kanske är det mellansonen du tänker på som sökte butiksjobb i höstas?
Ingelapingela - vad kul att du ska läsa Längtans ö! Jag har varit på ön just idag och ska snart skriva ett inlägg om det. Det var så fascinerande att se platsen på riktigt!