Sidor

onsdag 20 april 2011

Det luktar grekisk påsk

Ni vet, sådär som det är i Sverige, att det inte är advent förrän det luktar saffran i huset? Så är det här i Grekland när det gäller påsk. När det börjar lukta "tsoureki" i huset står påsken inför dörren!

Tsoureki är grekiskt påskvetebröd. Det görs de här dagarna i alla hem och (som tur är) även i alla bagerier. Och det är en procedur som tar MÅNGA timmar i anspråk. Men varför det ska ta så lång tid och varför man i hela friden måste göra så stor sats, det har jag aldrig fattat. Själv brukar jag göra ett mellanting mellan tsoureki och vetebröd, och det tar inte längre tid än vanliga bullar att göra. Fast i år blir det inte ens det, eftersom vi nästan helt slutat äta sötsaker. Ska fuska i år och köpa en färdig tsoureki...

Men dotterns svärmor bakar på traditionellt vis. Och det betyder förstås att även dottern hjälper till (som god svärdotter). Flera kilo mjöl går det år förstås.


Och 12 ägg. Och ett stort paket jäst.

Först ska jästen jäsa några timmar, under den öppna spisen.


Sen är det dags för resten av ingredienserna att hällas i. Olja, socker, kryddor.


Och sen ska degen blandas och knådas i bunken. Knådas ordenligt med knytnävarna. Ingenting för den som är svag i armarna, minsann(Jodå, det är svärmor på bilden, en ung och modern sådan som synes...).

Sen ska flätorna jäsa i flera timmar. Gärna i närheten av den öppna spisen. Och nåde den som öppnar en dörr eller ett fönster!

Dottern och hennes svärmor påbörjade baket vid 15-tiden och tog ut de sista plåtarna ur ugnen tolv timmar senare...Trötta!!Men nu luktar det påsk hemma hos dotterns svärmor i alla fall.

5 kommentarer:

Anonym sa...

...och jag gynnar den lokala företagsamheten...och köper färdigt...och får från duktiga grannfrun...och fattar inte NÄR i hela friden vi ska hinna äta allt detta...
Glad Påsk till alla bloggvänner!
Monica P

Grekland nu sa...

Monica - haha, precis! Jag ska också gynna det lokala bageriet i år. Förra året gjorde jag en liten sats tsoureki och jag hade kvar i frysen ända till jul...alltså ingen idé för mej att ställa mej och baka. Glad påsk på er själva därborta på ön! Hoppas det inte blir alltför mycket smällande!

Äventyret framtiden sa...

Dofterna spred sig ända till Geta.
Glad Påsk! ps. far ni i Grekland till Blåkulla också eller vad hittar ni på?

Kim M Kimselius sa...

Vad bra att du hade lagt in bilder också så att jag kunde följa hela processen. Vad jobbigt det låter när det tar så lång tid. Jag skulle nog också ha köpt det färdiga vetebrödet hos bagaren!
Ha en trevlig påsk!
Kram Kim

Tina sa...

Vi ska också köpa färdigt. Om man ska räkna kostnaden i tid så lönar det sig ju...