Sidor

måndag 5 mars 2012

Folkfest och tavernabesök


Visserligen är karnevalen slut, men alla traditionella folkfester har inte upphört för det. Och igår var det en sån där riktigt härlig folkfest på gatorna igen i Naousa.

Det var den första söndagen i fastan och då högtidlighåller man i Naousa att upproret mot det osmanska riket startade 1822. Och det påbörjas i kyrkan (för det var tydligen så det gick till då för 190 år sen), sen går dansgrupperna ut i stan och vidare till en särskild plats där det blir dans och fest. Här är man på väg. Solen sken och folk var glada.

Visst är dräkterna och huvudbonaderna vackra. Och se hur fint hon håller den vita näsduken. (Bilderna går att klicka större)


Här är dansgrupperna i full gång.

Efter detta åkte maken och jag iväg till byn Arkochori ("björnbyn"). Där styrde vi kosan till denna lilla taverna som ligger på torget. Vad det heter? Tja, säg det, det fanns inget namn nånstans.

Vi satt i närheten av fönstret och såg ut över de lätt snöklädda bergen. Och katterna hoppades på att få några smulor genom glasrutan.

Den grillade auberginen med fårost var rena drömmen, den smälte i mun och efterlämnade en ljuvlig smak. Friterad "batsos" var inte dumt det heller.

Efterrätten som tavernan bjöd på var kex med loukoumi, sånt äter man mycket av i Arkochori.

Trots att momsen på restaurangen höjts till 23 procent är det många tavernor som försöker hålla nere priserna för att locka kunder. Och här var det rejält billigt, knappt någonting kostade mer än 2-4 euro per tallrik.

Men visst, uteätandet har minskat i dessa tider. Många har definitivt inte råd längre att gå ut som förr. Och går man ut, ja då beställer man inte hej vilt en massa onödiga saker som man ändå inte orkar äta upp. Nu blir det mer sparsamt, man tänker på varje tallrik som beställs. För den sociala samvaron på tavernan är viktigare för grekerna än att bordet är överfullt.

Nu ska jag snart börja packa min väska - vi hörs från Kreta i morron!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vad avundsjuk man blir av att se dina bilder!
Vore så gott för både själ och kropp att få vara med om en sådan fest, mest kanske för själen.
Ha det bra på Kreta, där kanske vintern börjar ge med sej nu!

Anonym sa...

Å så roligt att ni reser ner till dottern m make? Rätt va?
Rethymnon?
Hoppas ni får väldigt skönt tillsammans.
Kram från eva i Tyresö

Steve sa...

Vilken härlig måltid, på tavernan utan namn.

Inget nytt under solen sa...

Så härligt med glädje och fest, god mat och resa till dottern! Hälsa och ha det så gott på Kreta!

Karro sa...

Välkommen tillbaka!! Och tur med vädret har du. Hoppas du har det bra hos dottern. NJUT!!!!