Sidor

tisdag 17 april 2012

Fågelgrannar

Vi har fått nya grannar. Ett ungt trevligt par som väntar barn. De fixar och donar mest hela dan med sin nya lya.

Grannarna heter Herr och fru Turkduva. Eller Δεκαοχτούρα på grekiska (och Streptopelia decaocto på latin).Och jag är mäkta imponerad av hur de snabbt och effektivt fixat sin bostad, trots att den ligger på det mest obekväma ställe man kan tänka sej: mitt inne i en stor härva av elkablar, precis bredvid vår balkong! I söndags såg vi hur herr Turkduva flög upp och ner med små kvistar som han hittade nere på gatan. Han gav dem till frun som bröt av kvistarna så de blev lagom stora.

Och nästa dag såg boet ut så här! Färdigbyggt och klart.

Trots att boet bara ligger ca 1,5 meter från den balkong vid köket som vi går ut och in på hela tiden verkar de inte störas. Fru Turkduva ligger där lugnt och ruvar och kikar bara på oss med ett halvt öga.

Det finns flera historier om varför turkduvorna heter "dekaoktoura" på grekiska. Ordet betyder "arton" och en del menar att duvornas läte låter som om de säger "dekaochto" (dvs arton) hela tiden. En historia säger följande: det var en gång en vacker flicka som gifte sej med den yngling hon älskade. Enda problemet var att svärmor inte gillade sin svärdotter och gjorde allt för att förpesta livet för henne. En dag sa hon till henne att baka 18 brödlimpor. Svärdottern gjorde som hon sa men svärmor var ändå inte nöjd. Hon spred ut ryktet att svärdottern bakat nitton limpor och ätit upp den ena helt själv. Flickan blev förtvivlad och fördrevs från huset. Hon tappade förståndet och hördes hela tiden ropa "arton, arton". Gud förbarmade sej över henne och förvandlade henne till en fågel, en duva, som nu kuttrar "arton, arton".

Men varför heter den just TURKduva på svenska? Varför inte grekduva istället...(eftersom den ju tydligen pratar grekiska...)?

Mera fågelliv: igår såg jag den här storken! Den hade byggt bo uppe i en kyrkas klocktorn. De var två storkar däruppe, men den andra vägrade visa sej just när jag skulle ta bild. Storkar är väl ett härligt vårtecken.

6 kommentarer:

Pettas sa...

Härligt! så roligt att ha ett bo nästan under sin näsa varje dag!
Här är det också kuttrigt på utsidan, men inte av turkduva utan av ringduva:)
Stork har jag bara sett på film och bild. Minns inte hur den såg ut som lämpade av mig i Mariehamn för många år sedan;)

ha det bra!
Karin

anneli sa...

Vi har en massa sparvar som bygger bo överallt. Vilket liv det är på morgonen när jag sitter på balkongen!
Kul att följa deras bobyggen!Otroligt så mycket kvistar och löv och allt annat de kan transportera upp.
En stork såg jag en vår här och ca 10 månader efter föddes ett barnbarn!

Grekland nu sa...

Pettas - Ja, det är faktiskt riktigt spännande att ha dem så nära! Jag tänkte just på dej och dina kuttrande vänner när jag skrev det här. Och storkar finns det många här, de bygger sina bon i kyrktorn och högt upp på elstolpar, de är ju så fina! Men inte heller jag minns min "egen" stork...
Anneli - Nu är det full fart på fåglarna och det är kul att se hur duktiga de är att bygga sina bon. Och där ser man - kanske storken har ett finger med i spelet ändå i barnafödandet...;)

Monica P sa...

Jag minns en diskussion hemma i Sverige om att talgoxarna har bytt melodi från DI-DI-DAAA till DI-DA DI-DA...Undrar om samma gäller den här duvan? Här hos oss finns det massor av duvor men de låter inte DEKA-OK-TÒOO som jag minns från Aten, utan DET-TRÒR-DU eller nåt...

eirini sa...

πολυ ομορφη εικονα. ειναι τρυφερο και πολυ ρομαντικο.μου φτιαχνει το κεφι.

Grekland nu sa...

Monica - Jag kan själv inte tycka att det låter som varken "dekaochto" eller nånting annat, men det är en kul och lite rörande historia! Undrar vad man säger i Sverige om turkduvornas läten? Det finns ju många olika sorters duvarter och tydligen låter de inte likadant har jag förstått.
Eirini - Ευχαριστώ πολύ! Κι εμένα με συγκίνησε τη δουλειά που έκανε μαζί το ζευγάρι!