Sidor

söndag 6 maj 2012

Grekerna röstar och fullmånen lyser

Idag går Grekland till val. Det är det viktigaste valet sen juntan föll 1974, sägs det.  Och det är ett plågat och missnöjt folk som går till valurnorna, ett folk som säger att de tänker trotsa och "straffa" de två stora partier som styrt landet i mer än 35 år och alltså bär skulden till den djupa ekonomiska krisen.

När jag gjorde några intervjuer med folk på gatan förra veckan fick jag höra just det. Att man tänker rösta på något av de mindre partierna, eftersom man är besviken. Man föraktar politikerna och nu vill man se nånting nytt. Men vanans makt är stor. Vad kommer att hända i praktiken? Och på vilka småpartier kommer folk att rösta på? Och om det kommer in 8-10 partier i parlamentet istället för de sedvanliga fem, hur kommer det att fungera eftersom ingen nånsin är beredd att samarbeta?

Det har också varit en konstig valrörelse. En ekonomiskt knapp - och rekordkort - valrörelse. Knappt en enda affisch, knappt ett enda stort torgmöte. Dessutom tror jag att politikerna inte vågat möta folk ansikte mot ansikte och ställas inför den ilska som pyr.  Det enda vi märkt av valrörelsen här i Naousa är att det legat lite röstsedlar och broschyrer och skräpat i trappuppgången. Det här är den skörd vi fått.

Själv slipper jag som tur är att rösta. Jag får bara rösta i kommunalvalen. Så jag behöver inte bli gråhårig över vilket av de 32 partier jag ska lägga min röst på. Men spännande är det förstås och det blir en intressant valvaka ikväll. Mest rädd är jag för att extremhögern ska få samma framgångar här som i flera andra europeiska länder. Tyvärr visar opinionsundersökningar på att det rent fascistiska och rasistiska partiet Chrysi Avgi kommer att hamna en bra bit över 3-procentsgränsen.

SvD ger sin syn på valutgången här och här. Och här kan ni läsa DN:s ledare om valet samt en annan artikel.

Och så till nåt HELT annat. Var det nån som beundrade månen igår kväll? Visst var den ovanligt stor och lysande?? Jodå, det var ingen synvilla. Den här helgen ligger månen ovanligt nära jorden och idag när det är fullmåne ser den därför 14 procent större och 30 procent ljusare ut än normalt. (Bilden är tagen igår i Stockholm av en fotograf som heter Peter Rosén och jag har lånat den från www.spaceweather.com). Så ut med er ikväll och ta en romantisk promenad i månens sken. Det tänker jag göra medan jag väntar på valresultatet...

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ja hur ska det gå? Illa är det redan och tyvärr har det visat sig att missnöjesväljarna röstar in populistiska partier. Å andra sidan, vad har de tidigare partierna åstadkommit? Nu talar jag inte enbart om Grekland heller, läget är bara mera akut där än i de andra länderna. Hela Europa är ett stort konkursbo, finns det faktiskt inga nationalekonomer bland de som har hand om "våra" pengar?? Är böjd att tro dem som säger att allt som gjorts har gjorts för att rädda euron, denna osannolika och orealistiska valuta som utgör en del av den lika orealistiska europeiska unionen. Rena korthuset, och ju större bygget blir, desto större risk att det kollapsar. Vem ska rädda Europa denna gång???
Månen kan vi däremot få titta på alldeles gratis, det ska vi utnyttja!
h. Inga-Britt

Eva in Athens, Greece sa...

Ja, nu får man se vad det blir av det hela. Man har inte direkt förtroende för någon politiker längre.
Fullmånen var verkligen vacker igår. Vart tredje år lär just det här tillståndet inträffa.
Ha en fin dag, Ingabritt!
☼☼☼

Ingrid sa...

Ja, spännande blir det i kväll att se resultaten hur folket har röstat. Även jag kan bara rösta på kommunalvalen. Men det blir väl igen de två stora partierna som tar hem "segern", och sen blir det en massa diskussioner vem som ska bli premiärminister. Jag skulle inte bli förvånad om det blir nyval inom den närmaste tiden. Här måste man vara beredd på alla överraskningar. En grekisk journalist beskrev i dag på tv att de grekiska politikerna inte har någon "samarbetskultur" utan var och en vill styra och bestämma själva. Många gånger kan inte två familjemedlemmar vara ense hur ska då två grekiska partier komma överens?
Här i Florina har vi minsann inte sett några valsedlar i trappingångarna, och skönt är det. Politikerna vågar väl inte visa sig ute på stan dagarna innan valet.
Men det fina vädret och månen kan man njuta av. Skönt att politikerna inte kan ändra på det fina vädret just nu!

Solguru sa...

Vad är ett "populistiskt" parti? Ett parti som gör som folk vill, istället för som folk inte vill, är väl ungefär det jag kan utläsa av begreppet. Och vilka väljare är inte "missnöjesväljare"? Om man är nöjd med hur allting är, och därför röstar på sittande regering, är man på något sätt en bättre väljare då? En "nöjd väljare", som röstar som de som redan bestämmer tycker. Hela begreppsapparaten med "populister" hit och dit är jävligt suspekt om jag får säga det själv.

Sedan tycker jag att det mest oroväckande är att vuxna människor är MEST rädda för att "Golden Dawn" kommer in i parlamentet. Det gör de, och så blir det om man fyller ett land med invandrare och kastar in det i kris samtidigt. Helt självklart, inget att bråka om. Borde man inte förresten vara mest rädd för fortsatt ekonomisk kris, tilltagande kaos, fortsatt inflytande för de politiker och banker som ställt till skiten osv? Istället hetsar man upp sig över mediala syndabockar.

Monica P sa...

Allt du skriver kunde jag också ha skrivit, ja om politiken då. Månen såg jag inte, sov som ett snällt barn , kanske jag ska anstränga mig i den natt som kommer...

Sov, förresten...mitt i natten vaknade jag av skräll och skrammel: vår katt hade hoppat upp på bokhyllan och dragit ner en massa saker, men som tur var inget ömtåligt. Hon åkte ut genom närmaste dörr...

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Att man vill rädda euron är nog det främsta målet, det tror jag också. Hur det sen drabbar småländerna är inte så viktigt...Kanske måste korthuset rasa först för att man ska kunna bygga upp något hållbart sen? Inte vet jag...men månen ska jag gå ut och titta på!
Eva - Precis, förtroendet är kört i botten, men förhoppningsvis kommer det in lite nya krafter i alla fall. Och du har rätt, det här fenomenet med fullmånen så här nära jorden inträffar ca vart tredje år, säger maken.
Ingrid - Det där med samarbetskultur, det saknas verkligen, så sant... Jaså, inga valsedlar i trappuppgångarna? Jodå, här var det skräpigt värre vissa dagar. Och du har rätt, tur att politikerna inte kan ändra på vädret!!
Solguru - Jag har inte själv använt ordet "populistiskt" parti. Skillnaden den här gången är väl att folk säger att de ska rösta på något annat parti än det man brukat rösta på tidigare, i nån form av protest. Själv skulle jag vilja ha någon form av samarbetsregering, men tyvärr finns det ingen sån tradition här. Men optimist som jag är så kanske man kan lära sej?
Monica - Om du inte såg månen igår så måste du hålla både val-och månvaka ikväll!!

Anonym sa...

Här på Kreta har vi inte sett mycket av valet. Blott ett par affischer och slängda handaffischer på gatorna. Men vädret är fint och maten är god och grekerna är vänliga. Men om man får tro guiderna så räknar inte kretensarna sig som greker, utan ser fram mot ett skiljande från Grekland. Hur är det med det, Ingabritt? Börje J

Grekland nu sa...

Börje - Haha, jodå kretensarna är ett folk för sej. Egensinniga och stolta. Kanhända att de gärna skulle vilja ha sin egen lilla ö-stat, men det blir nog inget med det den närmaste framtiden i alla fall. Härligt att höra att ni har det bra, trots valet! Kram!