Sidor

måndag 7 maj 2012

Ett politiskt jordskalv

Igår var det val. Familjer samlades på hemorten och man tog på sej sina söndagskläder och gick för att rösta. Sen tog man sej en kopp kaffe på nån uteservering. Lugnt och fredligt och  småtrevligt.

Men sen kom resultatet och det orsakade ett mindre jordskalv. Allt vändes upp och ner. De två stora partierna, Pasok och Ny Demokrati, fick uppleva ett ras utan like (Pasok förlorade 30 procent av sina väljare och ND drygt 14 procent), medan Syriza (radikal vänster) ökade med 12 procent. Ett helt nytt parti, "Oberoende greker" kom från ingenstans och fick 10, 58 procent - precis som de förfärliga nazisterna "Gyllene gryning" som fick 6,9 procent.

Folk röstade i trots och missnöje och la sina röster till höger och vänster istället för på de två stora mittpartierna. Helt förståeligt, anser jag. Och en nyttig läxa för de partier som i snart 40 år växlat vid makten och trott sej vara maktfullkomliga. Nu åker en massa gamla stofiler ut och in kommer nya krafter. Men frågan är om det kommer att gå att bilda regering? Inget parti har ensam majoritet och ingen vill samarbeta med nån annan...Det talas redan om att det kan bli val igen om nån månad. (DN skriver om valet här.)

Ja ja, vi får väl se. Dagen efter har just börjat.
4 kommentarer:

Pettas sa...

En ny situation som kan bli bra. Håller tummarna för grekerna

Ingrid sa...

Det blev verkligen en kraftig smäll för de s.k. stora partierna, och det är bra så för det behövs verkligen lite nya idéer här i landet. Men, men när ska det äntligen ta slut med korruptionen och skatteflykten? Vi kan bara avvänta och se hur läget blir om några dagar. Nyval, lönar det sig? Knappt tror jag. Och det där systemet med 50 extra mandater för partiet som vinner tycker jag är inte rättvist. Det är alldeles för många.
Här i Florina blev det igen ND som vann och Pasok kom på 2 plats. Men även Syriza kom upp mycket och det nya partiet Oberoende Greker fick faktiskt 9%, vilket jag inte väntade mig. Florina har väldigt lite ungdomar som röstar och de äldre håller fortfarande på sina gamla partier.
Vi hade en spännande valnatt, men den här veckan blir också spännande.

Musikanta sa...

Här hemma löper allting på i gamla hjulspår. Inga större överraskningar - sossarna vill höja skatten men folk röstar på dem ändå. Det skulle nog inte gå i Grekland, eller?
Kramar

Grekland nu sa...

Pettas - Just precis, den KAN bli bra. Framför allt tror jag det är bra att det kommer in nya krafter. Jag håller också tummarna!
Ingrid - Korruption och skatteflykt blir man nog inte av med så lätt, men det verkar ändå vara på väg en förändring. Man är mer medveten om att det är fel nu, känns det som. Spännande blir det att se vad som händer!
Musikanta - Men sossarna har ju inte haft makten de senaste åren så kanske det finns en stillsam protest även i Sverige? Skattefrågan var väl ingen valfråga precis här, det handlade mer om för eller emot de hårda åtstramningarna och beroendet av utländska lån.