Sidor

onsdag 2 maj 2012

I teknologins värld

Idag har jag varit på skolresa. Jag har ju förmånen att få slinka med som en liten fripassagerare när makens skola ordnar utflykter och resor. Så det gör jag då och då när det suger i utflyktstarmen (och det gör det ofta...).

Den här gången gick resan till det teknologiska muséet och planetariet NOESIS i Thessaloniki. Har varit där förut men hade en del kvar att se. Och det är verkligen värt ett besök. Där finns två lokaler för filmvisning, ett stort teknologiskt museum och en simulator, samt affär och restaurang. Dessutom ordnas föreläsningar, stjärnvisningar och verkstäder för barn. Det överträffar Evgenideio Planetarium i Aten med flera hästlängder, det är mycket större och här finns mer att göra.

Vi såg en film i 3D om flygets historia. Blev en rätt häftig upplevelse med de tredimensionella glasögonen på. Alla utom jag gick sen in i simulatorn för en hisnande färd genom tunnlar och på is och jag vet inte vad. Men sånt vill jag inte vara med om. Har varit på nåt liknande i USA på Disneyland för många år sen och där blev jag så yr så jag svimmade och de fick bära ut mej... Istället satte jag mej på caféet som har utsikt över Thessaloniki och Thermaikosbukten (det är alltså havet som syns längst bort vid horisonten).

Sen var det dags för det teknologiska museet. Det är stort och mycket välgjort. En del av det låg tidigare i Sindos. Det består av tre delar. En avdelning har gamla bilar. Och där fanns ju min familjs första bil - den gamla Saaben!

En annan avdelning, som egentligen krävde mycket längre tid, visar de antika grekernas teknologiska uppfinningsrikedom. Otroligt hur påhittiga och duktiga dom var. Rejäla modeller överallt och en guide som förklarar och visar.

Och sist, men inte minst, finns en teknologisk "park" där man får pröva på fysiska experiment, typ Teknorama eller Tom Tits. Och det uppskattas även av struliga tonåringar.

Den som vill läsa mer om NOESIS kan gå in här.


6 kommentarer:

Pettas sa...

Tack för en fin stund i teknologins värld. Vad vore vi utan all teknik?
Intressant och lärorikt!
Hoppeligen så får du snart fara på flere spännande utflykter!:)

Karin

Grekland nu sa...

Pettas- Ja, vad vore vi utan teknik! Men det är väldigt intressant hur duktiga antikens människor faktiskt var på att hitta på lösningar på både det ena och det andra. Mest känner man ju till deras idéer och filosofi, inte så mycket om hur praktiska de var. Och fler utflykter, ja tack!

Joakim sa...

Den gamla Saaben, den känns ännu mera som en klassiker nu efter konkursen!

Ingegerd sa...

Så kul att få reda på fler sevärdheter i stan. Där ska jag lägga ett besök nästa gång jag är i Thess/niki

Monica P sa...

Intressant!

Grekland nu sa...

Joakim - Det har du rätt i! Och jag blev riktigt nostalgisk...
Ingegerd - Ja, det är faktiskt värt ett besök. Kan bli ganska dyrt om man vill gå dit som hel familj, men man kan välja vad man vill se och göra.
Monica - Håller med!